Το Κιλαουέα (Kīlauea) ένα από τα πέντε ασπιδωτά ηφαίστεια που στην πραγματικότητα αποτελούν το νησί της Χαβάης. Το όνομα Κιλαουέα σημαίνει «αυτός που διασκορπίζεται» ή «που γρήγορα εξαπλώνεται» στην γλώσσα της Χαβάης και αναφέρεται στα συχνά ξεσπάσματα λάβας. Ο κώνος Πουόο συνεχώς εκρήγνυται στην ανατολική ζώνη ρήγματος από το 1983, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη έκρηξη ζώνης ρήγματος τα τελευταία 200 χρόνια. Λάβα ηλικίας μικρότερης των 1000 ετών καλύπτει το 90% του Κιλαουέα.
Το Κιλαουέα είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον πλανήτη και μια πολύτιμη πηγή για τους ηφαιστειολόγους που είναι σε θέση να μελετήσουν από κοντά τις αποκλειστικά μη-βίαιες διαχυτικές εκρήξεις.

O φετινός Ιανουάριος είχε ανακηρυχθεί από τις τοπικές Αρχές της Χαβάης ως «Μήνας Ηφαιστειακής Επίγνωσης» στο νησί και είχε απαγορευθεί η πρόσβαση στα ηφαίστεια σε οποιονδήποτε σε αυτό το διάστημα στο οποίο διεξάγονται διαφόρων ειδών εκδηλώσεις που έχουν κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα για την δράση των ηφαιστείων. Αυτή η απαγόρευση όχι μόνο δεν εμπόδισε αλλά πιθανώς να διέγειρε ακόμη περισσότερο τα μέλη της κοινότητας των ανθρώπων που τους αρέσει να επισκέπτονται ηφαίστεια.
Ετσι κάποιοι εξ αυτών αποφάσισαν να πάνε στο Κιλαουέα και στην περιοχή Πουόο που τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ροή λάβας. Μάλιστα οι… τουρίστες της λάβας φρόντισαν να πάρουν μαζί τους και drones για να καταγράψουν την παρουσία τους εκεί. Ενα μικρής διάρκειας βίντεο δόθηκε στην δημοσιότητα και είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό να βλέπεις ανθρώπους να κάνουν βόλτα δίπλα στην λάβα.