Είναι μικρός αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακός χάρη στις έντονες μπλε αποχρώσεις του. Είναι ταυτόχρονα και άκρως επικίνδυνος αφού είναι εξαιρετικά τοξικός. Ο βάτραχος dart αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης εξαιτίας της απώλειας του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ζει. Ειδικοί στη Βρετανία πέτυχαν όμως να τον αναπαραγάγουν σε συνθήκες εργαστηρίου, εξέλιξη που δημιουργεί ελπίδες για τη σωτηρία του.

Ο βάτραχος

Ο βάτραχος dart ζει στα τροπικά δάση της Νοτίου Αμερικής και ειδικότερα σε αυτά της Κόστα Ρίκα και της Βραζιλίας. Όμως η συνεχής καταστροφή αυτών των δασών έχει θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη του dart ο οποίος μπορεί να σκοτώσει με το δηλητήριο του δέκα ανθρώπους. Όπως και πολλά τοξικά ζώα έτσι και ο συγκεκριμένος βάτραχος έχει αναπτύξει έντονα χρώματα ώστε να προειδοποιούνται οι εχθροί του για την επικινδυνότητα του. Το δηλητήριο βρίσκεται στο δέρμα του dart που τρέφεται με αράχνες, μυρμήγκια, τερμίτες και άλλα μικρά έντομα.

Ερευνητές του Walford and North Shrophsire College στην κεντρική Αγγλία πήραν γονιμοποιημένα αβγά του dart και στη συνέχεια προσπάθησαν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο συνθήκες παρόμοιες με εκείνες του φυσικού περιβάλλοντος του βατράχου. Αρχικά δεν τα κατάφεραν αφού τα αβγά δεν εκκολάφθηκαν. Κάνοντας όμως σε κάθε νέα προσπάθεια τις απαραίτητες τροποποιήσεις τελικά κατόρθωσαν να εκκολάψουν εργαστηριακά νέους dart. Η πετυχημένη μέθοδος συνίσταται στην επώαση των αβγών σε νερό θερμοκρασίας 27 βαθμών Κελσίου και στη συνέχεια στην έκθεσή τους σε υπεριώδες φως.