Τα περισσότερα δεν τα έχετε δει ούτε ακούσει ποτέ, από σήμερα όμως είναι πλέον όλα διάσημα, αν και όχι για ευχάριστους λόγους. Η λίστα με τα 100 είδη του πλανήτη που κινδυνεύουν περισσότερο με εξαφάνιση μέσα στη δεκαετία που διανύουμε παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Διατήρηση της Φύσης στην Κορέα.

Ο κατάλογος καταρτίστηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) και της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου (ZSL) και κυκλοφορεί σε μια μελέτη-βιβλίο υπό τον τίτλο «Priceless or Worthless?» («Πολύτιμα ή άνευ αξίας;»). Για πρώτη φορά περισσότεροι από 8.000 ειδικοί στη διατήρηση της φύσης συνεργάστηκαν για να προσδιορίσουν τα 100 είδη ζώων, φυτών και μυκήτων της Γης που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εξαφανιστούν ως το 2020.

Πολύτιμα ή άνευ αξίας;

Φόβος των επιστημόνων είναι ότι τα είδη αυτά, αν και πολύτιμα όπως κάθε είδος επάνω στη Γη, θα οδηγηθούν στην εξαφάνιση μόνο και μόνο επειδή δεν προσφέρουν κανένα προφανές όφελος στον άνθρωπο.

«Στρεφόμαστε όλο και περισσότερο προς μια προσέγγιση του “τι μπορεί να κάνει η φύση για μας”, η οποία δίνει αξία και προτεραιότητα στα είδη ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ανθρώπους. Αυτό καθιστά όλο και δυσκολότερη την προστασία των ειδών που απειλούνται περισσότερο στον πλανήτη» εξήγησε ο καθηγητής Τζόναθαν Μπέιλι, διευθυντής του τμήματος Διατήρησης της Φύσης της ZSL.

«Όλα τα είδη που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι μοναδικά και αναντικατάστατα» τόνισε από την πλευρά της η Ελεν Μπούτσερ της ZSL, εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Αν εξαφανιστούν, όσα χρήματα και αν δώσουμε δεν μπορούν να τα φέρουν πίσω. Αν όμως αναλάβουμε άμεσα δράση μπορούμε να τους προσφέρουμε μια ευκαιρία επιβίωσης».

Ο χαμαιλέων του Ταρζάν με τα εντυπωσιακά χρώματα, ο πυγμαίος βραδύπους με τα τρία δάχτυλα και το αραβικό ρόδο με τις φαρμακευτικές ιδιότητες είναι μόνο μερικά από τα 100 είδη από 48 χώρες που οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα χάσουμε ως το 2020. Το ευχάριστο είναι, όπως τονίζουν, ότι τα περισσότερα από αυτά μπορούν ακόμη να διασωθούν, έστω και σε πολύ μικρούς αριθμούς, αν απλώς αποφασίσουμε να ασχοληθούμε μαζί τους.

Μπορείτε να δείτε τον πλήρη κατάλογο εδώ.