Μετά από 13 χρόνια προσπάθειας Καναδός ανθρωπολόγος χαρτογράφησε το τεχνολογικό αποτύπωμα του ανθρώπου στη Γη. Δημιούργησε εντυπωσιακά διαγράμματα στα οποία καταγράφεται η συγκέντρωση και διανομή της τεχνολογικής δραστηριότητας πάνω στον πλανήτη.

Οι τεχνολογικές αποικίες

Ο Καναδός ανθρωπολόγος Φέλιξ Φάραντ που ειδικεύεται στην εθνογεωγραφία αφιέρωσε 13 χρόνια στην προσπάθειά του να χαρτογραφήσει την ανθρώπινη τεχνολογική δραστηριότητα. Τελικά έφτιαξε 13 εντυπωσιακά διαγράμματα στα οποία καταγράφεται το πώς η σύγχρονη ανθρώπινη δραστηριότητα διανέμεται στον πλανήτη. Γίνεται καταγραφή των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, της αεροπορικής δραστηριότητας ακόμη και οι καλωδιώσεις μέσα από τις οποίες λειτουργεί ο σύγχρονος πολιτισμός.

Ο Φάραντ συγκέντρωσε στοιχεία από διάφορες υπηρεσίες καταγραφής γεωδιαστημικών, ατμοσφαιρικών και άλλων σχετικών δεδομένων της Γης για να καταγράψει τον «τεχνολογικό εποικισμό» του πλανήτη όπως τον ονομάζει ο ίδιος.
Για να απεικονίσει το έργο του αποφάσισε να δημιουργήσει χάρτες και διαγράμματα στα οποία οι «τεχνολογικές αποικίες» του ανθρώπου απεικονίζονται κατά τη διάρκεια της νύκτας όπου εμφανίζονται εντυπωσιακά φωτεινές. Στους χάρτες και τα διαγράμματα καταγράφονται ακόμη και οι υποθαλάσσιες καλωδιώσεις.

Η αεροπορική κίνηση ανάμεσα στην Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη. Διακρίνονται οι συνδέσεις ανάμεσα στα μεγαλύτερα και πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο όπως το Χιθροου στο Λονδίνο, τo JFK στην Νέα Υόρκη, τοαεροδρόμιο της Φρανκφούρτης κ.α.

Οι αεροδιάδρομοι τους οποίους χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα που κινούνται στις περιοχές της Ευρασίας όπως φαίνονται το βράδυ