Μια συσκευή βγαλμένη κυριολεκτικά από ταινία επιστημονικής φαντασίας ανέπτυξαν ερευνητές στην Ιαπωνία. Πρόκειται για μια ιπτάμενη σφαίρα που διαθέτει κάμερα και μπορεί να μετέχει σε πλήθος εφαρμογών από αποστολές έρευνας και διάσωσης μέχρι και συμμετοχή σε αστυνομικές ή στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το Φουτουριστικό Σφαιρικό Ιπτάμενο Αντικείμενο (Futuristic Circular Flying Object) μπορεί να εισέρχεται σε σημεία που δεν μπορούν να φτάσουν σωστικά συνεργεία ή που είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο να πλησιάσει και να μεταδίδει εικόνες από εκεί.

Πετάει και καταγράφει

Την συσκευή ανέπτυξαν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογικών Ερευνών του Υπουργείου Αμύνης της Ιαπωνίας. Έχει μέγεθος ανάλογο με αυτό μιας μπάλας του μπάσκετ και διαθέτει ένα δίκτυο από πηδάλια ελέγχου στροφής, αεροτομές και γυροσκόπια τα οποία της επιτρέπουν να κινείται στον αέρα με ταχύτητα και να αλλάζει εύκολα και γρήγορα πορεία και κατεύθυνση. Αποτελείται από πολύ ελαφρά υλικά (ίνες άνθρακα) και το συνολικό της βάρος είναι 340 γραμμάρια.
Μπορεί να κινείται με ταχύτητα που αγγίζει τα 70 χλμ/ώρα. Η σφαίρα τροφοδοτείται με μπαταρίες λιθίου και είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε, σε περίπτωση που αρχίσει να ξεμένει από ενέργεια, να φροντίζει να προσεδαφίζεται μαλακά για να μην υπάρξει κίνδυνος να καταστραφεί από ξαφνική απώλεια ενέργειας.