από metereologos.gr
Τρίτη 25 Απριλίου 2017
 

Ερευνα στην Ελλάδα

Ελληνικοί μικροδορυφόροι στις ΗΠΑ για εκτόξευση
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2017 17:16Σχολιάστε
Δύο μικροδορυφόροι που αναπτύχθηκαν από ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ και περιμένουν την εκτόξευσή τους από τη NASA στα τέλη Μαρτίου.
Oι Eλληνες του Ευρωπαϊκού Τσάμπιονς Λιγκ Καινοτομίας στην ESA
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/01/2017 12:49Σχολιάστε
Μετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ακριβώς πριν από δυο χρόνια επιβράβευσε την ομάδα των Ελλήνων επιστημόνων της Planetek Hellas με μια θέση συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Τσάμπιονς Λιγκ Καινοτομίας, έρχεται τώρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) να επιστεγάσει την ελληνική επιτυχία υιοθετώντας την τεχνογνωσία της για τον σχεδιασμό της επόμενης δορυφορικής αποστολής του.
Τι αναζήτησε η Ελλάδα στο Google το 2016;
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2016 12:10Σχόλια (2)
Τι αναζήτησαν οι Ελληνες χρήστες του Internet τις 365 ημέρες που πέρασαν; Η Google ετοίμασε τη λίστα με τις ταχύτερα αυξανόμενες αναζητήσεις ανεξαρτήτως θέματος και 5 ακόμα λίστες που αφορούν σε γεγονότα, διασημότητες, ταινίες, σειρές και απορίες που τράβηξαν την προσοχή μας την χρονιά που σε λίγες μέρες τελειώνει. Φαίνεται πως το ενδιαφέρον μας αυξήθηκε σημαντικά για αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις όπως το Euro, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα Oscarκαι η Eurovision, αλλά και για το BlackFridayπου μας απασχόλησε ιδιαίτερα φέτος! Φυσικά, το PokemonGο είναι στην κορυφή των ταχύτερα αυξανόμενων αναζητήσεων και ακολουθεί η «απώλεια» του Παντελή Παντελίδη.
Πρωτοποριακή επέμβαση αφαίρεσης εγκεφαλικού όγκου με τον ασθενή ξύπνιο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/11/2016 13:12Σχόλια (2)
Μια πρωτοποριακή επέμβαση αφαίρεσης όγκου εγκεφάλου από τον αριστερό κροταφικό λοβό με τον ασθενή σε εγρήγορση, έγινε την Πέμπτη για πρώτη φορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), στην Κρήτη.
«Έξυπνη» πόλη η Χαλκίδα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/11/2016 11:47Σχόλια (1)
Η Χαλκίδα θα γίνει ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που θα αποκτήσει πιλοτικά «έξυπνα» συστήματα στάθμευσης και φωτισμού, στο όραμα μιας έξυπνης και δικτυωμένης πόλης. Τα δυο πρωτοποριακά συστήματα Smart Parking και Smart Lighting στοχεύουν στη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος στους δρόμους και στην εξοικονόμηση της απαιτούμενης ενέργειας για την φωταγώγηση της πόλης. Tην υλοποίηση του έργου έχουν αναλάβει ο Όμιλος ΟΤΕ, η Cisco και οι εταιρείες ΚΑΥΚΑΣ και ΟΤS.
Οι προϊστορικοί Ελληνες προτιμούσαν το κρέας από το γάλα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/11/2016 12:44Σχολιάστε
Η παραγωγή και η χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν εξαπλωμένη σε όλη τη βόρεια πλευρά της Μεσογείου από την Ανατολία έως την Ισπανία - με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου η κτηνοτροφία έδινε έμφαση περισσότερο στο κρέας. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας διεθνούς επιστημονικής έρευνας με ελληνική συμμετοχή.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι συνέβη μετά την έκρηξη στη Σαντορίνη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/11/2016 11:41Σχολιάστε
Το καταστροφικό τσουνάμι που σάρωσε το προϊστορικό Αιγαίο μετά την κατακλυσμική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης δεν προκλήθηκε από την ταυτόχρονη κατάρρευση των τοιχωμάτων της καλδέρας, όπως πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, αλλά από την τεράστια ποσότητα πυροκλαστικών ηφαιστειακών υλικών που έπεσαν απότομα μέσα στη θάλασσα. Αυτό προκύπτει από μία νέα έρευνα Ελλήνων και άλλων επιστημόνων.
Το ηφαίστειο της Σαντορίνης έπεσε για ύπνο!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/11/2016 12:15Σχόλια (1)
Το ενεργό ηφαίστειο της Σαντορίνης συνεχίζει να διέρχεται μια πολύ ήρεμη φάση, μετά τις ενδείξεις κινητικότητας που είχε δώσει το 2011-2012, ανέφερε η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Παρασκευή Νομικού, σε εκδήλωση του πανεπιστημίου χθες το βράδυ, με τίτλο «Στιγμιότυπα ενός ζωντανού πλανήτη».
Ραγδαία μείωση της ορατότητας στην Αθήνα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/11/2016 11:45Σχόλια (2)
Ενας Αθηναίος του μεσοπολέμου μπορούσε να βλέπει κατά μέσο όρο μέχρι και 20 χιλιόμετρα πιο μακριά, σε σχέση με τον σημερινό Αθηναίο, καθώς η ορατότητα στην Αθήνα μειώνεται κατά περίπου 2,8 χιλιόμετρα ανά δεκαετία ή 280 μέτρα κάθε χρόνο. Αυτό αποκαλύπτει μια νέα έρευνα -η πρώτη του είδους της σε τόσο βάθος χρόνου (1931-2013)- από επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Πότε υπάρχει ισχυρισμός υγείας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/10/2016 05:45Σχολιάστε
Οσοι είστε παρατηρητικοί και ψάχνετε λίγο περισσότερο το λάδι σας θα έχετε ίσως προσέξει ότι κάποια μπουκάλια αναφέρουν στην ετικέτα τους ότι
Τα ελληνικά λάδια είναι τα καλύτερα!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/10/2016 05:45Σχόλια (2)
Οι πολυφαινόλες που περιέχει το λάδι της ελιάς όπως φαίνεται δεν ωφελούν μόνο την υγεία μας αλλά και το ίδιο το ελαιόλαδο,
Οι θαυματουργές ουσίες που υπάρχουν στο ελαιόλαδο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/10/2016 05:45Σχολιάστε
Εδώ και λίγο περισσότερο από μία δεκαετία το ελαιόλαδο βρίσκεται στο μικροσκόπιο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και το ενδιαφέρον για τη διερεύνηση των ευεργετικών επιδράσεων
Είναι το λάδι φάρμακο;
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/10/2016 05:45Σχολιάστε
Είναι ένα ισχυρό εθνικό προϊόν μας, άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοση αλλά και το τραπέζι μας, αφού η χώρα μας είναι η πρώτη καταναλώτρια ελαιολάδου στην Ευρώπη.
Προβλέψεις σοκ για ζέστη και ξηρασία στην Ελλάδα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/10/2016 12:02Σχόλια (7)
Ο αριθμός των θερμών ημερών ανά έτος αναμένεται να αυξηθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι και κατά 40 μέρες έως το 2100 λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Μουσάς: Υπάρχουν κι άλλα τμήματα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στο βυθό
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2016 11:53Σχολιάστε
Η έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων εγκαινιάζεται την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016. Κύριο έκθεμα θα είναι ένα ακριβές αντίγραφο του Μηχανισμού από ορείχαλκο σε φυσικό μέγεθος. Μιλώντας για τον Μηχανισμό, ο επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης Ξ.Μουσάς εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι στον βυθό θα εντοπιστούν και άλλα τμήματά του.
1|2|3|4|5|...6