από metereologos.gr
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
 

Ερευνα στην Ελλάδα

Αυγή: Η γυναίκα που έζησε πριν 9.000 χρόνια στη Θεόπετρα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/01/2018 10:31Σχόλια (1)
Η Αυγή αποτελεί την πρώτη βεβαιωμένη «παρουσία» μεσολιθικού ανθρώπου στη Θεσσαλία. Έζησε πριν από 9.000 χρόνια στο σπήλαιο της Θεόπετρας και την Παρασκευή θα παρουσιαστεί η ανάπλαση του προσώπου της στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Η αρχαία ελληνική τεχνολογία στο Πεκίνο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/01/2018 05:45Σχολιάστε
Από τον περασμένο Οκτώβριο η Ελλάδα λάμπει στο Πεκίνο. Υπό τον τίτλο «ΕΥΡΗΚΑ:
Μέτρηση χρόνου και πολεμικός εξοπλισμός
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/01/2018 05:45Σχόλια (1)
Στον γρήγορο ρυθμό της σημερινής ζωής πολλές φορές μετράμε το κάθε δευτερόλεπτο, όμως στην αρχαιότητα η έννοια του δευτερολέπτου όπως τη γνωρίζουμε δεν υπήρχε και ο χρόνος δεν μετρούσε το ίδιο. Η ανάγκη του ανθρώπου να υπολογίσει τον χρόνο είναι βεβαίως πανάρχαια, ωστόσο έγινε πιο σύνθετη με την πρόοδο του πολιτισμού οδηγώντας σε ολοένα και πιο εξελιγμένα όργανα τα οποία υπηρετούσαν την κοινωνική ζωή και, αργότερα, τις επιστήμες.
Αυτόματα, ρομπότ  και γκάτζετ!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/01/2018 05:45Σχόλια (1)
Βλέποντας τα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων δεν μπορεί να μη σκεφτεί κάποιος ότι ήταν μανιώδεις λάτρεις της τεχνολογίας - με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε ακόμη και να τους χαρακτηρίσει «γκατζετάκηδες». Κάτι τέτοιο αποδεικνύεται κατά πολλούς περίτρανα από το γεγονός ότι αυτοί πρώτοι φαίνονται να είχαν την ιδέα των αυτομάτων και των ρομπότ. Μια ιδέα μάλιστα που κατόρθωσαν να κάνουν σε έναν βαθμό πράξη σχεδόν δύο χιλιετίες προτού αρχίσουν να εμφανίζονται οι σύγχρονοι αυτοματισμοί.
Εύρηκα!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/01/2018 05:45Σχολιάστε
Από την αστρονομία, τη ναυπηγική και τη μεταλλουργία, ως την τεχνολογία του θεάτρου και του πολεμικού εξοπλισμού, τα πλήθη που συρρέουν στην έκθεση ανακαλύπτουν μαγεμένα τον αξεπέραστο πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων. Με ξεναγό τον καθηγητή Θεοδόση Π. Τάσιο επισκεπτόμαστε κι εμείς σήμερα τα κυριότερα εκθέματά της.
Τέχνες και αθλητισμός

Τέχνες και αθλητισμός

Φαφούτη Λαλίνα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/01/2018 05:45Σχολιάστε
Οταν ακούμε «αρχαίο ελληνικό θέατρο», η μηχανή που έρχεται συνήθως αυτόματα στο μυαλό μας είναι μία, ο περίφημος από μηχανής θεός.
Η Κίνηση στον 21ο αιώνα-Open Day
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/11/2017 12:19Σχολιάστε
Να κάτι που δεν έχουν στην Αθήνα και έχει η Θεσσαλονίκη. «Ινστιτούτο για την προχωρημένη βιώσιμη κινητικότητα και τις μεταφορές». Μαζί με αυτό έρχεται και μια ημέρα, ολόκληρη αφιερωμένη στην κίνηση κάθε είδους οχήματος, όχι απλά όπως την φαντάζονται αλλά όπως ήδη άρχισαν να την υλοποιούν, σκεπτόμενοι το μέλλον, οι ερευνητές σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, άρα και στην Ελλάδα. Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Ολόκληρη μια οικογένεια, η παρέα, ένα ζευγάρι ή και οποιοσδήποτε άλλος που έστω και μόνος του θέλει να δει και να αποκτήσει άμεση ιδέα για τις πιο νέες κατακτήσεις σε ό,τι έχει σχέση με αυτοκίνητα, συγκοινωνίες, μοτοσικλέτες, ποδήλατα με κινητήρα, όλοι μπορούν να πάνε στη Θέρμη και να βρουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να τους περιμένουν.
Αυξήθηκαν το 2015 οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ελλάδα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/07/2017 14:00Σχολιάστε
Στο 0,97% του ΑΕΠ αυξήθηκαν το 2015 οι δαπάνες για Έρευνα την Ανάπτυξη (Ε&Α), σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Το 2015 δαπανήθηκαν για Ε&Α 1.703,8 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 14,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ποια είναι η πόλη «πρωταθλήτρια» πρασίνου στην Ελλάδα;
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/07/2017 11:10Σχολιάστε
Στο 6,1 με άριστα το 10 βαθμολογούν οι έλληνες πολίτες τους χώρους πράσινου στην Ελλάδα. Το ποσοστό αυτό δηλώνει ότι οι κάτοικοι δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε με την ποιότητα, αλλά ούτε και με την κατάσταση των χώρων πράσινου στις ελληνικές πόλεις.
Ελληνικό τηλεσκόπιο καταγράφει προσκρούσεις μετεώρων στη Σελήνη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/05/2017 17:13Σχόλια (15)
Ψηλά στο όρος Κυλλήνη του νομού Κορινθίας, ένα αναβαθμισμένο οπτικό τηλεσκόπιο κρατά το βλέμμα του στραμμένο στη Σελήνη, επαγρυπνώντας για λάμψεις από προσκρούσεις μικρών αστεροειδών. Τα ευρήματά του ίσως μια μέρα βοηθήσουν στην προστασία της Γης από κοσμικά ατυχήματα.
Ελληνικοί μικροδορυφόροι στις ΗΠΑ για εκτόξευση
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2017 17:16Σχολιάστε
Δύο μικροδορυφόροι που αναπτύχθηκαν από ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ και περιμένουν την εκτόξευσή τους από τη NASA στα τέλη Μαρτίου.
Oι Eλληνες του Ευρωπαϊκού Τσάμπιονς Λιγκ Καινοτομίας στην ESA
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/01/2017 12:49Σχολιάστε
Μετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ακριβώς πριν από δυο χρόνια επιβράβευσε την ομάδα των Ελλήνων επιστημόνων της Planetek Hellas με μια θέση συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Τσάμπιονς Λιγκ Καινοτομίας, έρχεται τώρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) να επιστεγάσει την ελληνική επιτυχία υιοθετώντας την τεχνογνωσία της για τον σχεδιασμό της επόμενης δορυφορικής αποστολής του.
Τι αναζήτησε η Ελλάδα στο Google το 2016;
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2016 12:10Σχόλια (2)
Τι αναζήτησαν οι Ελληνες χρήστες του Internet τις 365 ημέρες που πέρασαν; Η Google ετοίμασε τη λίστα με τις ταχύτερα αυξανόμενες αναζητήσεις ανεξαρτήτως θέματος και 5 ακόμα λίστες που αφορούν σε γεγονότα, διασημότητες, ταινίες, σειρές και απορίες που τράβηξαν την προσοχή μας την χρονιά που σε λίγες μέρες τελειώνει. Φαίνεται πως το ενδιαφέρον μας αυξήθηκε σημαντικά για αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις όπως το Euro, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα Oscarκαι η Eurovision, αλλά και για το BlackFridayπου μας απασχόλησε ιδιαίτερα φέτος! Φυσικά, το PokemonGο είναι στην κορυφή των ταχύτερα αυξανόμενων αναζητήσεων και ακολουθεί η «απώλεια» του Παντελή Παντελίδη.
Πρωτοποριακή επέμβαση αφαίρεσης εγκεφαλικού όγκου με τον ασθενή ξύπνιο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/11/2016 13:12Σχόλια (2)
Μια πρωτοποριακή επέμβαση αφαίρεσης όγκου εγκεφάλου από τον αριστερό κροταφικό λοβό με τον ασθενή σε εγρήγορση, έγινε την Πέμπτη για πρώτη φορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), στην Κρήτη.
«Έξυπνη» πόλη η Χαλκίδα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/11/2016 11:47Σχόλια (1)
Η Χαλκίδα θα γίνει ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που θα αποκτήσει πιλοτικά «έξυπνα» συστήματα στάθμευσης και φωτισμού, στο όραμα μιας έξυπνης και δικτυωμένης πόλης. Τα δυο πρωτοποριακά συστήματα Smart Parking και Smart Lighting στοχεύουν στη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος στους δρόμους και στην εξοικονόμηση της απαιτούμενης ενέργειας για την φωταγώγηση της πόλης. Tην υλοποίηση του έργου έχουν αναλάβει ο Όμιλος ΟΤΕ, η Cisco και οι εταιρείες ΚΑΥΚΑΣ και ΟΤS.
1|2|3|4|5|...7