από metereologos.gr
Σάββατο 23 Ιουνίου 2018
 
 

Γιατί οι άνδρες δεν καταλαβαίνουν τις γυναίκες

Ο εγκέφαλός τους δεν είναι προγραμματισμένος για να αποκρυπτογραφεί τις εκφράσεις των ματιών τους
Γιατί οι άνδρες δεν καταλαβαίνουν τις γυναίκες
Το χάσμα ανάμεσα στα δυο φύλα είναι... από κούνια: ο εγκέφαλος των ανδρών δεν είναι προγραμματισμένος ώστε να αναγνωρίζει την έκφραση των ματιών των γυναικών
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Ουάσινγκτον 

Γυναίκες, προσοχή: την επόμενη φορά που θα θελήσετε να παραπονεθείτε στον σύντροφό σας ότι δεν σας καταλαβαίνει πάρτε μια βαθιά ανάσα και σκεφτείτε το ξανά: ίσως του ζητάτε κάτι παραπάνω από τις δυνάμεις του. Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη η οποία διαπίστωσε ότι οι άνδρες δεν είναι «προγραμματισμένοι» ώστε να «διαβάζουν» τα συναισθήματα των γυναικών – τουλάχιστον στα μάτια τους.

Αντιθέτως ο εγκέφαλός τους φαίνεται να είναι δικτυωμένος με τρόπο ώστε να αποκρυπτογραφούν ευκολότερα τα συναισθήματα των άλλων ανδρών. Αν και δεν ξέρουμε ακόμη αν δικαιώνει το άλλο παράπονο-κλισέ περί της «αλληλοσυνεννόησης των κολλητών», το χαρακτηριστικό αυτό θεωρείται ότι είχε σημαντική εξελικτική χρησιμότητα αφού θα πρέπει να αποτελούσε «κλειδί» για την επιβίωση στους άγριους καιρούς της επικράτησης του ισχυρότερου αρσενικού.

Διαφορά… φύλου

Παρά το γεγονός ότι ανατομικά δεν παρουσιάζουν κάποια εμφανή διαφορά, αρκετές μελέτες έχουν εντοπίσει τα τελευταία χρόνια διαφοροποιήσεις στη μορφολογία και στη λειτουργία των εγκεφάλων των ανδρών σε σχέση με των γυναικών. Πρόσφατα μάλιστα ειδικοί του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου είχαν δει σε πειράματα ότι οι άνδρες δεν είναι σε θέση να εεμηνεύσουν τα συναισθήματα των άλλων από την έκφραση του προσώπου τους.

Στη νέα μελέτη ερευνητές από πανεπιστήμια της Γερμανίας συγκεκριμενοποιούν περισσότερο αυτή την «ανικανότητα» εξετάζοντάς περαιτέρω μια τάση που έχει αναφανεί σε άλλες έρευνες – το ότι οι άνδρες δυσκολεύονται περισσότερο να κατανοήσουν την έκφραση των γυναικών από ό,τι των εκπροσώπων του φύλου τους.

Προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσον οι άνδρες είαι ικανοί να αποκρυπτογραφήσουν τα συναισθήματα των δυο φύλων από ένα κατ’ εξοχήν εκφραστικό «μέσο», τα μάτια τους, ο Μπόρις Σίφερ, ψυχίατρος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου LWL στο Μπόχουμ της Γερμανίας, και οι συνεργάτες του έβαλαν στον λειτουργικό μαγνητικό τομογράφο 22 άνδρες ηλικίας 21 ως 52 ετών (η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 36 έτη).

Πώς μιλάνε τα μάτια

Οι ειδικοί έδειξαν στους εθελοντές εικόνες που απεικόνιζαν 36 ζευγάρια μάτια και τους ζήτησαν να περιγράψουν τα συναισθήματα των «κατόχων» τους. Στις μισές φωτογραφίες απεικονίζονταν μάτια γυναικών και στις άλλες μισές μάτια ανδρών, με θετικά, αρνητικά και ουδέτερα συναισθήματα και οι συμμετέχοντες στο πείραμα έπρεπε να αξιολογήσουν το κάθε βλέμμα περιγράφοντάς το ως «δύσπιστο» ή «τρομοκρατημένο».

Οι εθελοντές χρειάστηκαν πιο πολλή ώρα και δυσκολεύτηκαν περισσότερο να ερμηνεύσουν τα συναισθήματα των ματιών που ανήκαν σε γυναίκες – συγκεκριμένα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο βαθμός δυσκολίας στο «διάβασμα» των γυναικείων ματιών ήταν διπλάσιος σε σχέση με των ανδρικών ματιών.  Επί πλέον η εγκεφαλική δραστηριότητα που απεικονίστηκε στις εγκεφαλικές τομογραφίες ήταν διαφορετική στις δυο περιπτώσεις.

Οταν έπρεπε να αποκρυπτογραφήσουν την έκφραση ματιών που ανήκαν σε άνδρες η δραστηριότητα ήταν πιο έντονη στην αμυγδαλή (περιοχή που συνδέεται με τα συναισθήματα, την ενσυναίσθηση και τον φόβο) καθώς και σε σημεία του εγκεφάλου που σχετίζονται με παλαιότερες εμπειρίες και συναισθήματα. Τα μοτίβα της δραστηριότητας φάνηκαν να υποδηλώνουν ότι όταν έπρεπε να αξιολογήσουν τα «ανδρικά» συναισθήματα οι εθελοντές ανέτρεχαν σε δικές τους παρόμοιες εμπειρίες και στα συναισθήματα που τους είχαν προξενήσει ενώ όταν η αξιολόγηση αφορούσε γυναίκες προσπαθούσαν να θυμηθούν πότε είχαν ξαναδεί παρόμοιες γυναικείες εκφράσεις και τι σήμαιναν αυτές.

Εξελικτική προσαρμογή;

Αυτή η λιγότερο προσωπική προσέγγιση των γυναικείων εκφράσεων σημαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, όχι μόνο ότι οι άνδρες δυσκολεύονται περισσότερο να τις ερμηνεύσουν αλλά και ότι η ενσυναίσθηση των ανδρών είναι μικρότερη απέναντι στις γυναίκες από ό,τι απέναντι σε εκπροσώπους του φύλου τους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο συγκεκριμένος «προγραμματισμός» του εγκεφάλου έχει μια καθ’ όλα λογική ερμηνεία, αφού θα πρέπει να υπήρξε πολύ χρήσιμος στο παρελθόν, όταν η γρήγορη αξιολόγηση των αντιπάλων αποτελούσε σημαντικό «όπλο» για την επικράτηση – αν όχι και για την επιβίωση – των αρσενικών.

«Καθώς οι άνδρες ασχολούνταν περισσότερο με το κυνήγι και εμπλέκονταν σε καβγάδες για την εδαφική επικράτηση θα πρέπει να ήταν σημαντικό για αυτούς να μπορούν να διαβλέπουν και να προβλέπουν τις προθέσεις και τις ενέργειες των αρσενικών ανταγωνιστών τους» τονίζεται στη σχετική μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLoS One».Ιατρική – Βιολογία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (11)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Που να καταλάβουν... οι πτωχοί τω πνεύματι...!!! | 03/07/2013 17:31
  Δεν μπορούσαν να αποκωδικοποιήσουν το βλέμμα των γυναικών γιατί όταν κοιτάζουν οι αρσενικοί γυναικεία μάτια σκέφτονται τη γυναίκα ως γκόμενα κ´ όχι ως πραγματικό ανθρώπινο όν. Οπότε ο σκεπτόμενος ερωτικά, ή μάλλον σεξουαλικά μπλοκάρει την κρίση του! Αντίθετα οι γυναίκες βλέπουν πρώτα τον άνθρωπο κ´ μετά, πύ αργότερα το αρσενικό. Έτσι έχουν όλο το χρόνο να μελετήσουν τις εκφράσεις κ´ τα συναισθήματα του ατόμου... Επίσης λίγη εξέλιξη από την εποχή του κυνηγού κ του τροφοσυλλέκτη θα την περιμέναμε από τους αρσενικούς. Κάποιος να τους πει ότι από τότε έχουν περάσει κάτι χιλιάδες χρονάκια...
  Marla Stofferson
  απάντηση915
   
   
  ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ? | 19/04/2013 22:06
  Δεν υπαρχει λογος να μας καταλαβαινουν οι αντρες το μυαλο καθε ανθρωπου φτιαχτηκε ωστε να αντεχει και να κατανοει μονο τα δικα του προβληματα. Για αυτο μην ζηταται πολλα αλλα να ζηταται τα αυτουσια που μπορει να προσφερει ο καθενας (και ναι ειμαι γυναικα και ξερω να λεω το σωστο)
  directioner
  απάντηση75
   
   
  ειναι γεγονος ! | 19/04/2013 12:18
  Αβυσσος η ψυχη της γυναικας , απο τα ματια δυστυχως δεν μπορεις να καταλαβεις τιποτα. Η επιστημη ,απλα σηκωνει τα χερια ..,ψηλα....!
  Antonis14
  απάντηση175
   
   
  περί ανέμων και υδάτων | 19/04/2013 09:50
  Εγώ πάλι πιστεύω ότι απλώς, επειδή οι άντρες έιναι πιό εκφραστικοί και δεν κρύβουν συναισθήματα, διαβάζονται και πιο εύκολα. Για παράδειγμα, βλέπεις ένα ζευγάρι με άντρα και γυναίκα να βγαίνουν ένα συνηθισμένο ραντεβού. Και οι δυό καλοντυμένοι και προσεγμένοι. Ξέρεις αυτομάτως ότι ο άντρας πρόσεξε τον εαυτό του απλά για να αρέσει στη γυναίκα. Ενω αντίθετα η γυναίκα δεν ξέρεις αν το έκανε για να τραβήξει την προσοχή του άντρα ή αν προσπαθεί να "μπει" στο μάτι άλλων γυναικών.
  makis
  απάντηση1916
   
   
  Δεν πειράζει | 18/04/2013 10:52
  Μπορεί να μην τις καταλαβαίνουμε αλλά πάντα θα τις αγαπάμε.
  a
  απάντηση516
   
   
  ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ | 18/04/2013 07:44
  ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ; ΕΔΩ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΤΙ ''ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΕΤΣΙ'' Ή ''ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΝΙΩΘΩ'' ΚΤΛ. ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ, ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΑ..ΜΑΤΙΑ;
  george
  απάντηση5016
   
   
   
  αραγε .... | 18/04/2013 07:12
  μιλάμε για γερμανούς ανδρες ...ή έλληνες ; γιατί μου φαίνεται οι δυό λαοί έχουν διαφορετικές νοοτροπίες σχεδόν στα πάντα .... και γι΄ αυτό οι γερμανίδες έρχονται στην ελλάδα για .... "διακοπές" :-P
  eyoismos
  απάντηση632
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  θεμα εγκεφαλου | 18/04/2013 00:04
  Τα δυο φυλα εχουν διαφορετικο τροπο σκεψης και συμπεριφορας πραγμα που οφειλεται κυριως στο ρολο που η φυση τους εδωσε και δεν μιλαμε για τις συγχρονες κοινωνιες αλλα για τις πρωτογονες. Ο αντρας ηταν κηνυγος και μεριμνα του ηταν η εξασφαλιση τροφης, η προστασια της οικογενειας και η επικρατηση μεσα στη φυλη του. Αρα και τα χαρακτηριστικα του ειναι προσαρμοσμενα σε αυτον το ρολο που δεν αφηνε πολλα περιθωρια στην κατανοηση και εκφραση συναισθηματων. Αντιθετα αυτα ειναι πιο εντονα στη γυναικα που ειχε κυριως το ρολο της μητερας. Δυστυχως οσες δυσκολιες κι αν μας φερνει αυτο στην καθημερινοτητα, ειμαστε απλα διαφορετικοι απο τη φυση μας!
  χριστινα
  απάντηση467
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων