από metereologos.gr
Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016
 

Μαθηματικά – Πληροφορική

Ελληνική σφραγίδα στα μαθηματικά του 21ου αιώνα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/08/2016 11:15Σχολιάστε
Για ένα άγνωστο για το ευρύ κοινό αλλά εξαιρετικά ενδιαφέροντα τομέα των μαθηματικών διοργανώθηκε μεγάλο διεθνές συνέδριο στην Αρχαία Ολυμπία. Η λεγόμενη Θεωρία των Κόμβων αφορά ανώτερα μαθηματικά με πολλές και πολυδιάστατες εφαρμογές. Στο συνέδριο κεντρικό ρόλο είχαν έλληνες επιστήμονες που παρουσίασαν νέες ιδέες και εφαρμογές στον περίπλοκο κόσμο των μαθηματικών κόμβων.
Σοκ και στην επιστημονική κοινότητα από το Brexit
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/06/2016 14:16Σχολιάστε
Εντονο κλίμα ανησυχίας έχει εξαπλωθεί στους κόλπους της μεγάλης και ισχυρής επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας της Βρετανίας, η οποία περιλαμβάνει πολλούς Έλληνες, λόγω των αναμενόμενων συνεπειών της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μπορεί να μεταφραστεί επίσης σε έξοδο πολύτιμων ερευνητικών κεφαλαίων και «εγκεφάλων».
Τα μαθηματικά αγχώνουν τα κορίτσια
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/04/2016 12:54Σχόλια (2)
Καθώς πλησιάζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις και το...αγχόμετρο πάει να σπάσει σε πολλούς μαθητές και γονείς, μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα δείχνει ότι σχεδόν σε όλο τον κόσμο τα κορίτσια έχουν σαφώς μεγαλύτερο άγχος για τα μαθηματικά από ό,τι τα συνομήλικα αγόρια.
Ποιος είναι ο ισχυρός ήρωας του «Game of Thrones»;
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/04/2016 05:00Σχολιάστε
Με εκατομμύρια φανατικούς λάτρεις παγκοσμίως, η σειρά του HBO «Game of Thrones» δεν θεωρείται τυχαία μία από τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές επιτυχίες ως σήμερα. Το ατελείωτο παιχνίδι με τις τύχες των χαρακτήρων και οι αναπάντεχες ανατροπές, σύμφωνα με τους ειδικούς, ίσως να αποτελούν το μυστικό συστατικό που χρόνος μπαίνει, χρόνος βγαίνει κρατάει τους απανταχού θεατές κυριολεκτικά «κολλημένους» στις οθόνες τους.
«Νόμπελ Μαθηματικών» για την απόδειξη του τελευταίου θεωρήματος του Φερμά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/03/2016 16:15Σχόλια (3)
Ο σερ Άντριου Γουάιλς εργάστηκε για επτά χρόνια στη σοφίτα του σπιτιού του χωρίς να το γνωρίζει κανείς εκτός από τη γυναίκα του -και κατάφερε τελικά να λύσει ένα πρόβλημα που άφησε τους μεγαλύτερους μαθηματικούς να ξύνουν το κεφάλι τους επί τρεις και πλέον αιώνες.
Τεχνητή νοημοσύνη της Google θριαμβεύει στο Γκο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/01/2016 15:29Σχολιάστε
Πολλοί παίκτες και προγραμματιστές πίστευαν ότι οι υπολογιστές δεν θα κέρδιζαν ποτέ τους ανθρώπους στο κινεζικό επιτραπέζιο Γκο, μακράν πιο περίπλοκο από το σκάκι. Κι όμως, ένας αλγόριθμος μάθησης της Google νίκησε για πρώτη φορά επαγγελματία παίκτη, μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας για την τεχνητή νοημοσύνη.
Αστρονομική γεωμετρία είχαν αναπτύξει οι Βαβυλώνιοι!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/01/2016 12:34Σχόλια (27)
Ηταν γνωστό ότι οι Βαβυλώνιοι ήταν εξαιρετικοί μαθηματικοί και χρησιμοποιούσαν τα μαθηματικά και στις αστρονομικές τους παρατηρήσεις. Είχαν κάνει πολλές και σημαντικές αστρονομικές ανακαλύψεις. Οπως φαίνεται οι Βαβυλώνιοι είχαν πολύ μεγαλύτερες γνώσεις και ικανότητες στα μαθηματικά και ειδικότερα στην γεωμετρία από όσο πιστεύαμε. Νέα μελέτη αναφέρει ότι οι Βαβυλώνιοι είχαν αναπτύξει ένα είδος «αστρονομικής γεωμετρίας» με την οποία κατάφερναν να παρατηρούν την κίνηση των ουράνιων σωμάτων. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι Βαβυλώνιοι είχαν καταφέρει να εντοπίσουν όχι μόνο την ακριβή θέση αλλά και την τροχιά του Δία.
Ο μεγαλύτερος γνωστός πρώτος αριθμός έχει 20 εκατομμύρια ψηφία
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/01/2016 15:04Σχόλια (2)
Χρειάστηκε χρόνια για να υπολογιστεί, και ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ κατά σχεδόν πέντε εκατομμύρια ψηφία. Είναι ο μεγαλύτερος γνωστός πρώτος αριθμός, και μόλις ο 49ος «πρώτος αριθμός Μερσέν» που γνωρίζουν οι μαθηματικοί μέχρι σήμερα.
Η «συνταγή» του τέλειου χιονάνθρωπου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/01/2016 17:13Σχολιάστε
Ο καλός χιονάνθρωπος θέλει τα μαθηματικά του! Αυτό σκέφτηκε μια ομάδα βρετανών ειδικών από το Πανεπιστήμιο Νότιγχαμ Τρεντ (UNT) και σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες και το αφράτο χιόνι αποφάσισαν να δημιουργήσουν την μαθηματική εξίσωση για τον τέλειο χιονάνθρωπο.
Λεξικό για το 2016
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/01/2016 05:45Σχολιάστε
(Αερο)ναυλοπρόβλεψη θα το λέγαμε στα ελληνικά. Με τη διευκρίνιση πως άλλοι την κάνουν για εμάς που ψάχνουμε ένα φθηνό αεροπορικό εισιτήριο.
Δεκαπέντε νομπελίστες υπέρ της Ελλάδας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/12/2015 19:22Σχολιάστε
Δεκαπέντε διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, κάτοχοι του Βραβείου Νόμπελ, καλούν τις πολιτικές ηγεσίες Ευρώπης και Αμερικής να αναλάβουν δράσεις για να επιστρέψει η Ελλάδα σε συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας.
Το καινούργιο μαθηματικό «πλακάκι»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/08/2015 20:33Σχόλια (5)
Ενδιαφέροντα νέα για τους μαθηματικούς – αλλά και για τους αρχιτέκτονες, τους σχεδιαστές, τους βιοχημικούς και όχι μόνο – έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανακάλυψαν έναν νέο τύπο πενταγώνου ο οποίος μπορεί να επιστρώσει πλήρως ένα επίπεδο. Η ανακάλυψη προσφέρει μια ακόμη απάντηση σε ένα πρόβλημα που απασχολεί την επιστήμη των Μαθηματικών εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα: τα νέο σχήμα είναι το 15ο που έρχεται να προστεθεί στη σειρά των πενταγώνων που έχουν τη συγκεκριμένη ιδιότητα, ύστερα από τριάντα χρόνια απουσίας της παραμικρής προόδου στον συγκεκριμένο τομέα.
Η χρυσή τομή της Καπέλα Σιξτίνα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/07/2015 11:01Σχολιάστε
Εχουν γραφτεί πολλά τόσο συνολικά για την τοιχογραφία του Μιχαήλ Αγγελου στην Καπέλα Σιξτίνα όσο και για τη σκηνή του Αδάμ με τον Θεό. Μια νέα μελέτη ερευνητών του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας στο Πόρτο Αλέγκρε στην Πορτογαλία αναφέρει ότι ο κορυφαίος καλλιτέχνης της Αναγέννησης δεν χρησιμοποίησε μόνο το ζωγραφικό του ταλέντο και τις γνώσεις του στην ανατομία για τη δημιουργία της περίφημης σκηνής αλλά χρησιμοποίησε και τα μαθηματικά και ειδικότερα τη λεγόμενη χρυσή τομή.
Χωρίς πρόσβαση στις επιθεωρήσεις τα ελληνικά πανεπιστήμια
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/07/2015 14:53Σχολιάστε
Λόγω αδυναμίας πληρωμής των συνδρομών, η διαδικτυακή πύλη που δίνει στα ελληνικά πανεπιστήμια πρόσβαση στην επιστημονική βιβλιογραφία έπαψε να ανανεώνει το περιεχόμενό της με νέα τεύχη.
Ο Τζον Νας και το πόκερ του Ψυχρού Πολέμου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/05/2015 20:43Σχολιάστε
Μαθηματικός γίγαντας της Θεωρίας των Παιγνίων, ο Τζον Νας έγινε ευρέως γνωστός ως «Υπέροχος Άνθρωπος». Πράγματι, οι ιδέες που ξεπήδησαν από το ταραγμένο μυαλό του εφαρμόζονται παντού γύρω μας, από τα οικονομικά μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη και την πολεμική στρατηγική. Η αλήθεια όμως είναι ότι το κινηματογραφικό πορτρέτο του Νας δεν ασχολήθηκε με τη σκοτεινή πλευρά του. Ο 86χρονος Νας σκοτώθηκε μαζί με τη σύζυγό του το Σάββατο σε ένα φρικτό τροχαίο ατύχημα στο Νιου Τζέρσι. Το ηλικιωμένο ζευγάρι, το οποίο είχε χωρίσει το 1963 για να ξαναπαντρευτεί το 2001, εκτινάχθηκε από ένα ταξί όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε κιγκλίδωμα.
1|2|3|4|5