από metereologos.gr
Τρίτη 21 Αυγούστου 2018
 

Εκδήλωση για την εφαρμογή laser στην καθημερινή μας ζωή

Θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Μαΐου στο Athenaeum
Εκδήλωση για την εφαρμογή laser στην καθημερινή μας ζωή
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τις εφαρμογές των laser σε πληθώρα επιστημονικών κλάδων που αφορούν στην καθημερινή μας ζωή, πραγματεύεται η επόμενη ομιλία του καινοτόμου θεσμού Cafe Scientifique.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Μαΐου στις 19:00 μ.μ., με ομιλητή τον Φιλήμονα Ζαχαράτο, ερευνητή στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239). Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ. Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη συμμετοχή τηρείται σειρά προτεραιότητας (χωρητικότητα: περίπου 80 άτομα).

Ενσωματώνοντας πλήθος ιδεών και κατακτήσεων της σύγχρονης φυσικής, το laser είναι μία υλοποιημένη κβαντική διάταξη! Η εφεύρεσή του τη δεκαετία του 1960 επέτρεψε την ανάπτυξη πλήθους νέων εφαρμογών, οι οποίες στο παρελθόν ανήκαν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Σε αυτή την ομιλία θα κάνουμε μία εισαγωγή στις έννοιες της σύγχρονης φυσικής που θεμελίωσαν τη βάση για την ανάπτυξη του laser: κβαντισμένες τροχιές, κβαντική απορρόφηση και εξαναγκασμένη εκπομπή, φερμιόνια και μποζόνια. Θα αναφερθούμε επίσης στις μοναδικές ιδιότητες που προσφέρει η ακτινοβολία laser: η μονοχρωματικότητα, η συμφωνία και η κατευθυντικότητα και η μεγάλη λαμπρότητα έχουν αξιοποιηθεί από πληθώρα νέων τεχνολογιών στην ιατρική (επεμβάσεις διόρθωσης οφθαλμικών εκτροπών, δερματικές παθήσεις), στις τηλεπικοινωνίες (οπτικοί δίσκοι, οπτικές ίνες), στη μεταλλουργική βιομηχανία (υψηλής ακρίβειας συγκολλήσεις και εγχαράξεις), στην επιστημονική έρευνα (χαρακτηρισμός και μικροκατεργασία υλικών, νανοφωτονική, μετρολογία, ολογραφία). Θα δώσουμε, επίσης, έμφαση σε ένα ακόμη πεδίο που έχει επωφεληθεί σημαντικά από την εξέλιξη των laser αλλά και των συστημάτων που ενσωματώνουν τέτοιες διατάξεις: την τεχνολογία της προσθετικής παρασκευής (που περιλαμβάνει και την τρισδιάστατη εκτύπωση), τεχνολογία -κλειδί για την εξέλιξη εφαρμογών όπως τα εύκαμπτα και εκτυπώσιμα ηλεκτρονικά, οι βιολογικοί αισθητήρες και η ιστοτεχνoλογία – μηχανική ιστών.

Ο Φιλήμων Ζαχαράτος γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Το 2003 αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και το 2009 αναγορεύθηκε διδάκτορας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ολοκληρώνοντας τη διατριβή του πάνω στη Νανοτεχνολογία με εφαρμογές στη Μικροηλεκτρονική. Μεταξύ του 2011 και του 2013 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, στο πεδίο της νανοφωτονικής και των οπτικών τηλεπικοινωνιών. Στη συνέχεια, επέστρεψε στον Τομέα Φυσικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, σε ερευνητικό πρόγραμμα “Marie Curie” με αντικείμενο την ανάπτυξη εκτυπώσιμων ηλεκτρονικών και αισθητήρων με τη χρήση διεργασιών laser. Έκτοτε, έχει ασχοληθεί με πληθώρα ερευνητικών θεμάτων σχετιζόμενων με τη την αλληλεπίδραση ύλης – ακτινοβολίας, με έμφαση στην εκτύπωση λειτουργικών υλικών και τη μικροκατεργασία προηγμένων τεχνολογικών υλικών με laser. Τα αποτελέσματα της έρευνας του έχουν ανακοινωθεί σε πολυάριθμα συνέδρια και δημοσιευθεί υπό τη μορφή άρθρων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.Science περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.