Η πολλή τηλεθέαση «εγκυμονεί» θρομβώσεις! Μάλιστα ακόμη και αν κάποιος προσπαθήσει να αντισταθμίσει τις πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση με επαρκή άσκηση, δεν θα έχει όφελος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Thrombosis and Thrombolysis».

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με 15.158 Αμερικανούς που ήταν ηλικίας 45 ως 64 ετών όταν ξεκίνησε μια μεγάλη, συνεχιζόμενη πληθυσμιακή μελέτη σχετικά με νόσους που συνδέονται με την κυκλοφορία του αίματος στις ΗΠΑ, η μελέτη ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities Study). Στην αρχή της μελέτης οι εθελοντές ρωτήθηκαν σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους, με το αν ασκούνταν ή αν κάπνιζαν, καθώς και με το αν ήταν υπέρβαροι ή όχι.

Εκτοτε, οι επιστήμονες που διεξάγουν την ARIC βρίσκονται σε τακτική επαφή με τους συμμετέχοντες προκειμένου να καταγράψουν πιθανή νοσηλεία τους και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή. Μέσω των αναλύσεων των ιατρικών φακέλων των ασθενών οι ερευνητές εντόπισαν 691 περιστατικά φλεβικής θρομβοεμβολής ως το 2011. Η φλεβική θρομβοεμβολή αφορά τον σχηματισμό θρόμβου σε κάποια φλέβα. Μια μορφή της είναι γνωστή ως θρόμβωση εν τω βάθει φλεβών και αφορά τον σχηματισμό θρόμβων αίματος στις εν τω βάθει αρτηρίες των κάτω άκρων. Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι όταν ο θρόμβος μετακινηθεί από την αρχική θέση του και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος φθάσει σε άλλο σημείο του σώματος. Αν ο θρόμβος καταλήξει στους πνεύμονες τότε κάνουμε λόγο για πνευμονική εμβολή.

1,7 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι συμμετέχοντες που έβλεπαν πολύ συχνά τηλεόραση είχαν 1,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής σε σύγκριση με εκείνους που δεν έβλεπαν καθόλου τηλεόραση ή έβλεπαν σπανίως. Ο κίνδυνος μάλιστα αυτός παρέμενε υψηλός ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως το βάρος του κάθε ατόμου ή τα επίπεδα άσκησής του.

«Τα αποτελέσματα μαρτυρούν ότι ακόμη και τα άτομα που ασκούνται τακτικά δεν πρέπει να αγνοούν τον πιθανό κίνδυνο από τις παρατεταμένες καθιστικές συμπεριφορές όπως η τηλεθέαση» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Γιασουχίκο Κουμπότα και κατέληξε συμβουλεύοντας τον πληθυσμό να αποφεύγει την πολλή τηλεόραση, να αυξήσει τη σωματική δραστηριότητά του και να έχει καλό έλεγχο του βάρους του προκειμένου να κρατήσει μακριά τις θρομβώσεις.