O αμερικανός μεγιστάνας και οραματιστής Ελον Μασκ έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες της στολής που δημιούργησε η διαστημική του εταιρεία Space X. Η στολή προορίζεται για τους ανθρώπους που η εταιρεία θα μεταφέρει στο Διάστημα. Ο Μασκ έχει συμφωνήσει με τη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες για τη μεταφορά αστροναυτών από και προς τον διαστημικό σταθμό και άλλους προορισμούς. Η στολή, όπως είναι εμφανές, θυμίζει περισσότερο μια «design» στολή μοτοσικλετιστή παρά διαστημική στολή. Ο Μασκ υποστηρίζει πάντως ότι έχει περάσει με επιτυχία τις δοκιμές. «Ηταν απίστευτα δύσκολο να επιτευχθεί ισορροπία ανάμεσα στο αισθητικό και στο λειτουργικό κομμάτι. Το καθένα από τα δύο είναι εύκολο ξεχωριστά» δήλωσε ο Μασκ. Πρόκειται για μια ελαφριά στολή που προσφέρει στους αστροναύτες μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Το παντελόνι διαθέτει ελαστικότητα στα γόνατα για μεγαλύτερη ευκινησία, ενώ το πίσω μέρος έχει μαξιλαράκια για άνεση όταν κάθεται ο αστροναύτης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αστροναύτες θα φοράνε αυτή τη στολή μόνο μέσα στα σκάφη και γενικά σε εσωτερικούς χώρους. Για τους διαστημικούς περιπάτους θα χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες στολές.
Ο κυνηγός της «άλλης» Γης

Ως σήμερα έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη άνω των 3.000 εξωπλανητών, όμως σε όλες τις περιπτώσεις ο εντοπισμός έχει γίνει έμμεσα και ποτέ ως τώρα δεν έχει τραβηχθεί μια φωτογραφία ενός τέτοιου μακρινού κόσμου. Το Ινστιτούτο BoldlyGo και ο ιδιωτικός οργανισμός Mission Centaur ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες την εκστρατεία χρηματοδότησης ενός πρότζεκτ με την ονομασία «Project Blue». Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που έχει στόχο την κατασκευή ενός νέου διαστημικού τηλεσκοπίου και διαστημικού σκάφους που θα υποστηρίζει τεχνικά το τηλεσκόπιο. Αποστολή του τηλεσκοπίου θα είναι να καταγράψει εικόνες από έναν εξωπλανήτη στο μέγεθος της Γης που έχει εντοπιστεί στο κοντινότερο σ’ εμάς αστρικό σύστημα, στο Αλφα του Κενταύρου. Αρχικά πιστεύαμε ότι το Αλφα του Κενταύρου ήταν ένα λαμπρό άστρο αλλά αποδείχθηκε ότι είναι ένα σύστημα τριών άστρων. Απέχει περίπου 4,3 έτη φωτός, δηλαδή περίπου 40 τρισ. χιλιόμετρα. Το κόστος του τηλεσκοπίου και του συνοδευτικού σκάφους εκτιμάται σε 25-50 εκατ. δολάρια – όχι πάρα πολλά, ωστόσο δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Γι’ αυτό η εκστρατεία επεκτείνεται και στις ιντερνετικές πλατφόρμες χρηματοδότησης.


Κάμερα… φούρνου

Πριν από λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε η έλευση στην αγορά καμερών που προορίζονται για χρήση στο εσωτερικό των ψυγείων. Οι κάμερες αυτές δίνουν εικόνα στον κάτοχο του ψυγείου ώστε όταν αυτός βρίσκεται έξω από το σπίτι να βλέπει στο κινητό του αν κάτι έχει τελειώσει ή αν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης ενός τροφίμου. Η AB Electrolux προχώρησε ένα βήμα περισσότερο και παρουσίασε την πρώτη κάμερα… φούρνου! Η κάμερα αυτή τοποθετείται στη μέσα πλευρά του χερουλιού του φούρνου και καταγράφει την εξέλιξη ψησίματος του φαγητού. Η κάμερα συνδέεται με το κινητό ή το tablet του κατόχου της ώστε αυτός να παρακολουθεί το φαγητό χωρίς να χρειάζεται να διακόπτει τις όποιες άλλες δραστηριότητές του. Στην πραγματικότητα, η κάμερα αυτή απελευθερώνει τον μάγειρα από την ανάγκη να βρίσκεται στο σπίτι την ώρα του μαγειρέματος!

Το κινητό που διπλώνει

Η Samsung ανακοίνωσε ότι το 2018 θα ρίξει στην αγορά ένα foldable κινητό τηλέφωνο, μια συσκευή η οθόνη της οποίας θα… διπλώνει. Οι foldable οθόνες θεωρούνται το «ιερό δισκοπότηρο» της βιομηχανίας των κινητών τηλεφώνων. Οι τεχνικές δυσκολίες για τη δημιουργία μιας foldable οθόνης είναι τέτοιες που δεν έχουν επιτρέψει σε καμία εταιρεία να προχωρήσει έστω και πειραματικά στην εμφάνιση ενός τέτοιου τηλεφώνου. Αλλωστε και ο πρόεδρος της Samsung φρόντισε να δηλώσει ότι η συσκευή θα δοθεί στην κυκλοφορία μόνο αν έχουν ξεπεραστεί στο 100% όλα τα τεχνικά εμπόδια που υπάρχουν στην κατασκευή της. Πάντως σύμφωνα με τις διαρροές από τον νοτιοκορεατικό βιομηχανικό γίγαντα το κινητό αυτό, αν τελικά κυκλοφορήσει, θα έχει μια οθόνη πέντε ιντσών που όταν… ξεδιπλωθεί θα γίνεται οκτώ ιντσών. Επίσης η Samsung σχεδιάζει μαζική δοκιμή του foldable τηλεφώνου κατασκευάζοντας πολλές χιλιάδες συσκευές τις οποίες θα δώσει σε εργαζομένους και συνεργάτες για να κάνουν τη σχετική αξιολόγηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ