από metereologos.gr
Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018
 
 

Το άδειο πορτοφόλι στερεί χρόνια ζωής

Μεγάλη μελέτη δείχνει ότι το χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης περισσότερο από την παχυσαρκία ή την υπέρταση και πρέπει να θεωρείται ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου πρόωρης θνησιμότητας στη χάραξη πολιτικών δημόσιας υγείας
Το άδειο πορτοφόλι στερεί χρόνια ζωής
Το άδειο πορτοφόλι κοστίζει... ακριβά στο προσδόκιμο ζωής μειώνοντάς το κατά 2 και πλέον έτη
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο (βλέπε… συνώνυμο των περισσότερων Ελλήνων πλέον) συνδέεται με σημαντική πτώση του προσδόκιμου ζωής και πρέπει να θεωρείται ως ένας ανεξάρτητος βασικός παράγοντας κινδύνου για νοσηρότητα και πρόωρο θάνατο όταν χαράσσονται εθνικές και διεθνείς πολιτικές δημόσιας υγείας. Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη που περιελάμβανε πάνω από 1,7 εκατομμύρια άτομα και δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Η πρώτη σύγκριση με τους συμβατικούς παράγοντες κινδύνου

Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, είναι η πρώτη που συγκρίνει την επίδραση του χαμηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου με άλλους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία, όπως η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το κάπνισμα, ο διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία καθώς και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως παρότι το κοινωνικο-οικονομικό στάτους αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες πρόβλεψης σχετικά με τη νοσηρότητα του πληθυσμού αλλά και τους πρώιμους θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο, συχνά «μένει στα αζήτητα» κατά τη χάραξη πολιτικών υγείας. «Δεδομένης της τεράστιας επίδρασης του κοινωνικο-οικονομικού στάτους στην υγεία, είναι ζωτικής σημασίας να αποδεχθούν οι κυβερνήσεις ότι αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου και να σταματήσουν να αποκλείουν αυτόν τον παράγοντα από την ατζέντα τους για τη δημόσια υγεία» ανέφερε η κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης δρ Σίλβια Στρινγκίνι από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάννης στην Ελβετία. «Η μείωση της φτώχειας, η βελτίωση της Παιδείας και η διασφάλιση ασφαλούς στέγης, σχολείων και εργασιακού περιβάλλοντος είναι άκρως σημαντικά ώστε να ξεπεραστεί η επίδραση της κοινωνικο-οικονομικής στέρησης. Ετσι θα οδηγηθούμε σε καλύτερη ποιότητα ζωής και σε καλύτερη υγεία για πολλούς».

Ο σχεδιασμός της μελέτης

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές συνέκριναν την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση με έξι από τους κύριους παράγοντες νοσηρότητας του πληθυσμού που έχουν οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο Σχέδιο Δράσης του για την Πρόληψη και τον Ελεγχο των Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων. Το Σχέδιο έχει ως στόχο τη μείωση των μη μεταδοτικών ασθενειών κατά 25% ως το 2025, αλλά παραλείπει το κοινωνικο-οικονομικό στάτους ως παράγοντα κινδύνου για αυτές τις νόσους. Περιελήφθησαν δεδομένα από 48 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια άτομα. Χρησιμοποιήθηκε ο επαγγελματικός τίτλος ώστε να προσδιοριστεί το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο ενώ οι ερευνητές κοίταξαν πόσα άτομα πέθαναν πρόωρα.

Οπως προέκυψε, σε σύγκριση με τα άτομα που βρίσκονταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, όσα ήταν χαμηλότερου κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου αντιμετώπιζαν 46% μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν πριν από τα 85 έτη τους. Μεταξύ δε των ατόμων χαμηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου, 55.600 (15,2% των ανδρών και 9,4% των γυναικών) πέθαναν πριν από την ηλικία των 85 ετών, σε σύγκριση με 25.452 άτομα (11,5% των ανδρών και 6,8% των γυναικών) με υψηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος από την υπέρταση και την παχυσαρκία

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι από το σύνολο των συμμετεχόντων το 41% των ανδρών και το 27% των γυναικών ανήκαν στα κατώτερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα και αυτό συνδεόταν με μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 2,1 έτη - μείωση παρόμοια με το να μην ασκείται κάποιος (2,4 χρόνια). Οι μεγαλύτερες μειώσεις του προσδόκιμου ζωής συνδέονταν με το κάπνισμα και τον διαβήτη (4,8 και 3,9 έτη αντιστοίχως). Συγκριτικά όμως, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ φάνηκε να σχετίζονται με μικρότερη μείωση στο προσδόκιμο ζωής (1,6, 0,7 και 0,5 χρόνια αντιστοίχως) σε σύγκριση με το χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο θα έπρεπε να περιληφθεί στη λίστα με τους συμβατικούς παράγοντες κινδύνου για νοσηρότητα του πληθυσμού» ανέφερε ο καθηγητής Πάολο Βινέις από το Imperial College του Λονδίνου, κύριος συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του consortium EU LIFEPATH της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο του οποίου διεξήχθη η συγκεκριμένη έρευνα.


HeliosPlus
Science περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (12)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Σπουδαία ανακάλυψη | 16/02/2017 12:32
  Απορώ κα Τσώλη Θεοδώρα τι σκεφτόσασταν όταν αρθρογραφούσατε τα παραπάνω. Κ θα ήθελα να μας πείτε το νόημα του άρθρου. Που καταλήγετε με βάση τα παραπάνω; Μας κάνετε να νιώθουμε ακόμα πιο άσχημα για την οικονομική μας κατάσταση, ενώ δε μας δίνετε καμία απολύτως λύση... Προβλήματα έχουμε σωρό..! Δεν μας χρειάζονται περισσότερα άρθρα που αναφέρουν το αυτονόητο. Ασχοληθείτε με κάτι καλύτερο !!!
  Χαρά
  απάντηση29
   
   
  kyriakos | 15/02/2017 19:20
  Που το κατάλαβαν; Γάτες με πέταλα!!! Έλα όμως που ο μπετοβλακας θα τους τη φέρει από πίσω. Θα τα γεμίσει με δραχμές! Εκατομμύρια σου λέω!!!!!!!!!
  kyriakos
  απάντηση35
   
   
   
  Σημασία | 15/02/2017 16:43
  Όχι, δεν είναι το άδειο που στερεί χρόνια ζωή, αλλά η σημασία που έχουμε δώσει, σε αυτό που το γεμίζει... Όσο πιο νωρίς το κατανοήσουμε, τόσο καλύτερα θα είμαστε. Έχουμε επικεντρωθεί πάρα πολύ, σε ένα κομμάτι χαρτί. Ζούμε και πεθαίνουμε, για το πως θα πορευτούμε, ανάλογα με το πόσα διαθέτουμε. Ότι κάνουμε, εξαρτάται από εμάς τους ίδιους, και το πως τα δεχόμαστε.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση1711
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Το χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο (βλέπε… συνώνυμο των περισσότερων Ελλήνων πλέον) συνδέεται με σημαντική πτώση του προσδόκιμου ζωής | 15/02/2017 14:37
  Τι να σου πεί κανείς Κυρά μου. Η σύνδεση που κάνεις με την Ελλάδα ( βλέπε συνώνυμο των περισσότερων Ελλήνων) είναι ο ορισμός της λογικής ακροβασίας. Κάνε τον κόπο και δές την κατάταξη του Ο.Ο.Σ.Α των πλουσίοτερων χωρών στον κόσμο και θα δεις τη μούρη μας στους πρώτους 40.
  Idiot buster
  απάντηση510
   
   
  Βουλωμένο γράμμα διαβάζουν | 15/02/2017 13:16
  Περιμέναμε τους ερευνητές απ τη Λωζάνη να μας το πούν. Όταν τα λέγαμε απο παλιά, είμαστε απλά αριστεροί.
  stalin
  απάντηση148
   
   
   
  Συμπέρασμα: | 15/02/2017 11:00
  στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της ανεργείας, της ακρίβειας, της υπερφορολόγησης και του ΕΝΦΙΑ θα πεθάνουμε πολύ νωρίτερα από το μέσο προσδόκιμο ζωής κι έτσι δεν θα επιβαρύνουμε και το ασφαλιστικό σύστημα για την καταβολή σύνταξης γήρατος-πείνας!
  Για το καλό μας!
  απάντηση214
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  black report- UK (1980) | 15/02/2017 09:12
  Η σημαντικότερη μελέτη στο ζήτημα υγεία και κοινωνικο-οικονομικό στάτους. Η ιστορία της δείχνει και την πολιτική σύγκρουση των συντηρητικών (Θάτσερ) με τους εργατικούς στην Αγγλία. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και οι σκληροί νεο-φιλελεύθεροι ποτέ δεν θα δεχτούν την αλήθεια. (όπως κ η Θάτσερ)
  galhnos
  απάντηση72
   
   
  εχουν πολλοι μεριδιο ευθυνης... | 15/02/2017 08:11
  οχι πως δεν το ξεραμε... αλλα αλλο ενα βελος στην φαρετρα μας για τους επι 200 χρονια δολοφονους μας... ολων των αποχρωσεων... καποτε θα το αντιληφθουν αυτο οσοι κανουν "υπομονη"... και τοτε...
  ...
  απάντηση65
   
   
   
  I, Daniel Blake | 15/02/2017 07:45
  I, Daniel Blake http://cine.gr/film.asp?id=721976 καταλαβαινετε τωρα εσεις στο ΒΗΜΑ τι εστι Θεια Δικη ? 7 χρονια εισαστε με το μερος εκεινων που ουρλιαζουν για μειωσεις παντου , στα σχολια χυνουν χολη ολα τα λαμογια και οι βολεμενοι, για να το πουμε απλα εισαστε δολοφονοι των σιωπηλων (αφου δεν εχουν δυναμη να ακουστουν) ανθρωπων , η αλλοιως...
  σιωπηλοι δολοφονοι
  απάντηση109
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων