8 Φεβρουαρίου

Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΑ 100, ΣΤΟ HUB
THE HUB EVENTS, ΑΛΚΜΗΝΗΣ 5, ΑΘΗΝΑ – MΕΤΡΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
Αύριο, στις 20.00, θα διεξαχθεί η τέταρτη εφετινή συνάντηση του Hub Science, με τον καθηγητή Βιογεροντολογίας Suresh Rattan και τον ερευνητή Βιοχημείας Στάθη Γκόνο να συζητούν το θέμα της «Υγιούς διαβίωσης πέραν των 100 ετών». Με ερέθισμα τα αντιγηραντικά προϊόντα που έχουν πρόσφατα προκύψει, η συζήτηση θα αναδείξει τους «μηχανισμούς αντιγήρανσης» και θα εστιάσει στα ευρύτερα φιλοσοφικά θέματα που άπτονται της ζωής και του θανάτου. Ο καθηγητής Suresh Rattan διευθύνει το εργαστήριο Κυτταρικής Γήρανσης στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Aarhus (Δανία) και είναι ο σημερινός πρόεδρος Βιολογίας στο Ευρωπαϊκό Τμήμα της Διεθνούς Ενωσης Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας (IAGG-ER). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: www.thehubevents.gr και 210 3411.009.
8 Φεβρουαρίου
Τα ελληνικά φαρμακευτικά φυτά
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ, ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ 2Α, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το «Καφέ της Επιστήμης» της συμπρωτεύουσας, που διοργανώνεται για ενδέκατη συνεχή χρονιά με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Βρετανικού Συμβουλίου και του ΝΟΗΣΙΣ, ετοιμάζει για αύριο στις 19.00 εισηγήσεις και συζήτηση με θέμα «Τα ελληνικά αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά στην καθημερινή διατροφή». Ομιλητές θα είναι ο Νίκος Κρίγκας (ΕΔΙΠ του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ) και η Διαμάντω Λάζαρη (επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ). Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα συστατικά, τη θρεπτική αξία και τις ευεργετικές ιδιότητες επιλεγμένων φυτών, καθώς και ειδικές συστάσεις, προφυλάξεις και μυστικά στη χρησιμοποίησή τους. Είσοδος ελεύθερη.

11-29 Φεβρουαρίου
Μέσα στα εργαστήρια των Αρχαίων
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΔΟΥΚΑ 4, ΜΕΤΡΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Οι επισκέπτες των αρχαιολογικών μουσείων θαυμάζουν τα αντικείμενα που κοσμούν τις προθήκες τους αλλά σπανίως αντιλαμβάνονται πώς αυτά κατασκευάστηκαν. Η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που ξεκινά την Πέμπτη με τίτλο «Μέσα στα εργαστήρια των Αρχαίων… μαζί δημιουργούμε» προσφέρει απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα με το να συνδυάσει πρωτότυπα εκθέματα με ζωντανά εργαστήρια κατασκευής αρχαίων τεχνέργων. Υπό την καθοδήγηση αρχαιολόγων, καλλιτέχνες και τεχνίτες θα παρουσιάζουν επί 20 ημέρες ζωντανά στο κοινό τον τρόπο δουλειάς των αρχαίων γλυπτών, αγγειοπλαστών και αγγειογράφων, χρυσοχόων και χαλκουργών. Εισιτήριο 3,5 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες: www.cycladic.gr.

12 Φεβρουαρίου
Τεχνητή συναισθηματική νοημοσύνη
ΚΑΦΕ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138 & ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ, ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ

Στην επόμενη συνάντηση που ετοιμάζει το Cafe Scientifique –την Παρασκευή στις 19.00 –θα συζητηθούν οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, και συγκεκριμένα η αντίληψη των ανθρώπινων συναισθημάτων από τους υπολογιστές. Η ομιλήτρια Αμαρυλλίς Ραουζαίου, ερευνήτρια στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, θα απαντήσει σε ερωτήματα όπως: Πόσο εύκολο είναι για τις μηχανές να «αποκωδικοποιήσουν» ανθρώπινα συναισθήματα και να αντιδράσουν με τον κατάλληλο τρόπο; Πώς μπορούν να «εκφράσουν» συναισθήματα, τα οποία να γίνονται αντιληπτά από τους χρήστες τους; Με τι ασχολείται ο κλάδος της «συναισθηματικής υπολογιστικής» (affective computing); Και, τελικά, οι μηχανές «ξέρουν πώς νιώθεις»; Είσοδος ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τα http://tinyurl.com/cafesci-gr και www.facebook.com/CafeSci.gr.
12-13 Φεβρουαρίου
Σύγχρονη βιολογία στο Ράλλειο
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 229-231, ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Το Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά και η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων διοργανώνουν τη 10η Διημερίδα Βιολογίας, με τίτλο «Η κοινωνία συναντά τη σύγχρονη Βιολογία», Παρασκευή και Σάββατο μεταξύ των ωρών 09.30 και 13.30. Ομιλητές θα είναι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές με σημαντικό έργο στις βιολογικές επιστήμες. Το πρόγραμμα της Παρασκευής περιλαμβάνει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Βιολογία και Ηθική στον 21ο αιώνα», την οποία συντονίζει η δημοσιογράφος του ΒΗΜΑscience και δρ Βιολογίας Ιωάννα Σουφλέρη. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα http://lyk-ralleion.att.sch.gr και www.pev.gr/.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ