Ενα μικρό όχημα μεταφοράς που θα ισορροπεί επάνω σε έναν τροχό δημιούργησε ο ισραηλινός φοιτητής μηχανικής και σχεδίου Κόμπι Σικάρ. Το Transwheel drone, σύμφωνα με το όραμα του δημιουργού του, θα διαθέτει στο επάνω μέρος του δύο ρομποτικούς βραχίονες οι οποίοι θα του επιτρέπουν να σηκώνει πακέτα από το έδαφος και να τα μεταφέρει με ασφάλεια.
Με τη βοήθεια του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης (GPS) το Transwheel θα γνωρίζει τη διαδρομή του, ενώ ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου θα σαρώνει το πρόσωπο του παραλήπτη, διασταυρώνοντας έτσι την ταυτότητά του. Το εργατικό drone θα μεταφέρει μόνο του μικρά πακέτα, ενώ σε περίπτωση μεγαλύτερων φορτίων θα συνεργάζεται με άλλα σχηματίζοντας μια τεράστια κινούμενη επιφάνεια μεταφοράς.
Η ιδέα του Transwheel drone αποτελεί την πτυχιακή του ευρηματικού φοιτητή και σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορούσε να προσφέρει τροφή για σκέψη στους υπευθύνους της Amazon, για αυτόνομες παραδόσεις προϊόντων από… εδάφους.
Στρατιωτικό… lightsaber
Με αφορμή το πανίσχυρο φωτόσπαθο από τον «Πόλεμο των Αστρων», η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία και η εταιρεία Energetic Materials & Products δημιούργησαν το Tech Torch: μια συσκευή χειρός η οποία στο πάτημα ενός κουμπιού απελευθερώνει μια ισχυρή φλόγα που μπορεί να «κόψει» ατσάλινες μπάρες σαν… βούτυρο. «Λειτουργεί συνδυάζοντας χημεία και φυσική» εξηγεί η επικεφαλής του προγράμματος δρ Στέφανι Τζόνσον. «Η υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσει η συσκευή λιώνει το ατσάλι και, σε συνδυασμό με ένα σύστημα προώθησης, διαβρώνει αστραπιαία το υλικό».
Το φλεγόμενο φωτόσπαθο που ανέπτυξαν οι ειδικοί είναι σε θέση να αναπτύσσει θερμοκρασίες που αγγίζουν 2.204 βαθμούς Κελσίου. Αν και αρχικά είχε σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται από τους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, το Tech Torch θα συνοδεύει και στρατιώτες που βρίσκονται σε πεδία μάχης, ανοίγοντάς τους κυριολεκτικά τον δρόμο ακόμη και αν αυτός απαιτεί το πέρασμά τους μέσα από τοίχους ή σιδερένιες μπάρες.
Ο καφές του Τζέιμς Μποντ
Μπορεί να μοιάζει με ένα κοινό χάρτινο ποτήρι για καφέ στο χέρι, στην πραγματικότητα όμως συνοδεύεται από ένα hi-tech καπάκι ικανό να… συλλαμβάνει ακόμη και εγκληματίες.
Το μυστικό του ποτηριού του Τζέιμς Μποντ που δημιούργησε η εταιρεία LawMate, από τη Βρετανία, κρύβεται στη μικροσκοπική αλλά υψηλής ανάλυσης κάμερα που φέρει το καπάκι σε συνδυασμό με ένα μικρόφωνο ακριβείας, το οποίο χάρη στην ειδική τεχνολογία του μπορεί να «κρυφακούσει» τα λόγια του υπόπτου ακόμη και αν εκείνος βρίσκεται σε έναν χώρο γεμάτο κόσμο.
Οι αστυνομικοί που χρησιμοποιούν το επαναστατικό ποτήρι είναι σε θέση να ενεργοποιούν διακριτικά τις συσκευές καταγραφής οπτικοακουστικών στοιχείων, απλώς πατώντας τη λέξη hot που βρίσκεται στο καπάκι.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το «έξυπνο» καπάκι έχει διάμετρο εννέα εκατοστών, γεγονός που σημαίνει ότι «κουμπώνει» άψογα στο επάνω μέρος ενός χάρτινου ποτηριού καφέ απ’ έξω. Η ιδέα γεννήθηκε σε συνεργασία με την Ενωση Βρετανών Ντετέκτιβ και η εταιρεία έχει ήδη πουλήσει περί τα 100 καπάκια για μυστικές αποστολές από το μέλλον.

Ρομποτικός σκύλος

Εναν ρομποτικό σκύλο ιδανικό για ηλικιωμένους που δεν μπορούν να φροντίσουν έναν πραγματικό δημιούργησε η εταιρεία WowWee. Ο CHIP (Canine Home Intelligent Pet), όπως ονομάζεται το παιχνιδιάρικο ρομπότ με τα γαλάζια LED μάτια, υπακούει στις εντολές «sit» (κάτσε), «rollover» (κάνε τούμπα) και «fetch» (φέρε το) όταν πρόκειται για το αγαπημένο του μπαλάκι, ενώ παράγει μια σειρά από «σκυλίσιους» ήχους. Οι εντολές δίδονται στο χαριτωμένο ρομποτικό τετράποδο μέσω ενός συνοδευτικού βραχιολιού που ο χρήστης φοράει στον καρπό του. Ο CHIP αναγνωρίζει τη φωνή του αφεντικού του και τον ακολουθεί μέσα στο σπίτι.

«Ο CHIP αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση
» αναφέρει ο επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας Ντάβιν Σάφερ. «Εχει τη δική του ζωή και τη δική του νοημοσύνη. Ακόμη και αν ο κάτοχός του δεν είναι στο σπίτι, ο ίδιος πάντα ασχολείται με κάτι».
Ο CHIP αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2016 προς 200 δολάρια –δηλαδή περίπου 183 ευρώ –(συμπεριλαμβανομένου του ρομπότ και του συνοδευτικού βραχιολιού).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ