Μια διαφορετική χρήση της κάμερας του iPhone οραματίστηκε ο Χανς Γέργκεν Βίμπεργκ από τη Δανία. Ανέπτυξε την εφαρμογή Be My Eyes, η οποία κάνει ό,τι ακριβώς υπόσχεται το όνομά της: χαρίζει «μάτια» σε άτομα με προβλήματα όρασης.
Εκμεταλλευόμενη τη λειτουργία Voice Over, η εφαρμογή συνδέει μέσω live chat τους τυφλούς με εθελοντές, οι οποίοι καλούνται να τους καθοδηγήσουν περιγράφοντάς τους τι βλέπουν από την εικόνα που λαμβάνουν από την κάμερα του κινητού των πρώτων. Αυτό μπορεί να είναι το οτιδήποτε: από την ανάγνωση της ημερομηνίας λήξης του γάλακτος ή της ονομασίας ενός φαρμάκου, μέχρι τη σήμανση στον δρόμο και την υπόδειξη του σωστού δρόμου.
Ο Βίμπεργκ υποστηρίζει ότι η εν λόγω εφαρμογή βασίζεται σε ένα ελεγμένο δίκτυο χρηστών για μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς κατά την ολοκλήρωση κάθε βιντεοκλήσης οι δύο πλευρές καλούνται να αξιολογήσουν την επικοινωνία που μόλις είχαν. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κακή χρήση το άτομο αυτό διαγράφεται από το δίκτυο και δεν μπορεί να ξαναχρησιμοποιήσει το app.
Ηλεκτρονική… φρεσκάδα
Ενα γκάτζετ ικανό να οσφραίνεται τη φρεσκάδα των τροφίμων ανέπτυξε ο Αουγκούστας Αλεσιούνας από τη Λιθουανία. Το Foodsniffer, όπως ονομάζεται, ανιχνεύει τις χημικές ουσίες που απελευθερώνουν τα τρόφιμα όταν δεν είναι πλέον βρώσιμα. Για παράδειγμα, μπορεί η ημερομηνία λήξης τους να μην έχει ακόμη φτάσει, όμως εκείνα να έχουν εκτεθεί σε συνθήκες (π.χ. υψηλές θερμοκρασίες, κακή συσκευασία κ.τ.λ.) που τα καθιστούν επικίνδυνα για κατανάλωση.
Η «έξυπνη» συσκευή σε ρόλο ηλεκτρονικής… μύτης συνδέεται με το smartphone του χρήστη ενημερώνοντάς τον γύρω από τη θερμοκρασία, τα επίπεδα υγρασίας, αμμωνίας και διαφόρων οργανικών ενώσεων που περιέχονται στο προϊόν που επιθυμεί να καταναλώσει. Στόχος του Αλεσιούνας, όπως υποστηρίζει, ήταν η μείωση των τροφικών δηλητηριάσεων με τη βοήθεια ενός γκάτζετ που θα προειδοποιεί τον καταναλωτή εγκαίρως γύρω από την καταλληλότητα των τροφίμων που έχει π.χ. στο ψυγείο του.
«Λεπίδα» δακτυλογράφησης
Μια «λεπίδα» δακτυλογράφησης ανέπτυξε η αμερικανική εταιρεία WayTools. To εργονομικό, αναδιπλούμενο μαγνητικό πληκτρολόγιο τσέπης TextBlade είναι εξοπλισμένο με οκτώ «υπερ-έξυπνα» πλήκτρα, ικανά να καλύψουν όλους τους χαρακτήρες αλφαβήτου.
Σύμφωνα με την καλιφορνέζικη επινοήτρια, το υπέρλεπτο μίνι πληκτρολόγιο –το οποίο αγγίζει μόλις το 1/3 του μεγέθους και του βάρους ενός iPhone –λειτουργεί με τη βοήθεια ενός ειδικού λογισμικού που του επιτρέπει να αναγνωρίζει το σημείο που πατάει ο χρήστης με τα δάκτυλά του κάθε φορά, ενώ παράλληλα του χαρίζει την άνεση ενός κανονικού πληκτρολογίου. Συνοδεύεται από ένα stand για την τοποθέτηση κινητού ή ταμπλέτας, αλλά και έναν επίπεδο φορτιστή.
Το TextBlade «επικοινωνεί» με συσκευές iOS, Android και Windows μέσω Bluetooth. Στόχος των δημιουργών του ήταν η ανάπτυξη ενός μικρού αλλά εύχρηστου πληκτρολογίου που να μιμείται τη φυσική κίνηση και θέση των δακτύλων κατά τη δακτυλογράφηση και να ακολουθεί κατόχους smartphones και tablets παντού.
«Με τα smartphones να έχουν γίνει οι κυρίαρχες συσκευές που χρησιμοποιούμε διαρκώς, το συγκεκριμένο πανίσχυρο πληκτρολόγιο έρχεται να φέρει την επανάσταση σε ό,τι μπορούν να κάνουν οι συσκευές αυτές» αναφέρει η WayTools.
Για την ώρα, η συνοδευτική εφαρμογή προσφέρει στους χρήστες του TextBlade την επιλογή ανάμεσα σε Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ισπανικά. Στην περίπτωση των ασιατικών γλωσσών (Κινεζικά, Κορεατικά και Ιαπωνικά) πάλι, δανείζεται τις ενσωματωμένες υποστηρικτικές λειτουργίες που εντοπίζονται στην περίπτωση των iOS και Android.

Φως από το… υπερπέραν

Πόσες φορές δεν έχει χρειαστεί να σηκωθούμε μέσα στη νύχτα για κάποιον λόγο και, αποφεύγοντας να ανάψουμε κάποιο φως για να μην ενοχλήσουμε όσους κοιμούνται, να καταλήγουμε «μπλε μαρέν» από τα χτυπήματα σε διάφορα έπιπλα.
Τη λύση έρχεται να δώσει το mylight: ένα «έξυπνο» νυχτερινό φωτάκι που τοποθετείται κάτω από το κρεβάτι ή από την κούνια του μωρού εκπέμποντας το φως του χαμηλά στο δάπεδο χωρίς να ενοχλεί τους υπολοίπους. Το mylight με τη βοήθεια ενός αισθητήρα κίνησης ανιχνεύει την κίνηση στον χώρο και ενεργοποιεί τον φωτισμό νυχτερινής «συνοδείας», για ασφαλείς περιπάτους στο δωμάτιο του μωρού, στην τουαλέτα, ή στην κουζίνα.
Το φως δαπέδου φέρει την υπογραφή της e3light από τη Νέα Υόρκη και στοιχίζει περί τα 75 δολάρια –που μεταφράζονται σε περίπου 66 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ