Eναν έξυπνο τρόπο για την ανενόχλητη παρακολούθηση των «ντροπαλών» αυτοκρατορικών πιγκουίνων της Ανταρκτικής βρήκαν οι επιστήμονες. Δημιούργησαν ένα μικροσκοπικό όχημα εξοπλισμένο με κάμερες και αισθητήρες το οποίο ελέγχεται μέσω τηλεχειρισμού και το οποίο είναι… ντυμένο πιγκουίνος!
Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας δρ Ιβόν Λε Μαχό, από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου στη Γαλλία, ο λόγος που το ρόβερ ντύθηκε πιγκουίνος ήταν γιατί το αρχικό ρόβερ τρόμαζε και απομάκρυνε τους πιγκουίνους. Δοκιμάζοντας το «κοστούμι» του ρόβερ αρκετές φορές οι ερευνητές κατέληξαν στο πιο αποδοτικό. Σε σημείο μάλιστα που η κάμερα κατέγραψε «συνομιλία» ενός πραγματικού πιγκουίνου με το τηλεκατευθυνόμενο όχημα.

«Ενδεχομένως να ήταν κάποιος ενήλικος πιγκουίνος ο οποίος αναζητούσε ταίρι για τα μικρά του. Φάνηκε μάλιστα αρκετά απογοητευμένος από το γεγονός ότι δεν έλαβε απάντηση από τον τηλεκατευθυνόμενο πιγκουίνο»
εξηγεί ο δρ Λε Μαχό. «Σε επόμενη φάση ίσως ενσωματώσουμε τη δυνατότητα αναπαραγωγής ήχων. Μια άλλη φορά το ρόβερ κατάφερε να τρυπώσει και να «κουρνιάσει» σε μια ομάδα μικρών, γεγονός ιδιαίτερα εντυπωσιακό, καθώς μας προσέφερε τόσο κοντινές εικόνες και πολύτιμα στοιχεία γύρω από τη διάδρασή τους».
Θήκη για… κωφούς
Μια θήκη για τάμπλετ η οποία «μιλάει» τη νοηματική ανέπτυξε μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ρότσεστερ και το Εθνικό Τεχνικό Ινστιτούτο Κωφών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα η θήκη Uni είναι σε θέση, μέσω της κάμερας της ταμπλέτας, να «διαβάζει» τις κινήσεις των χεριών των κωφών μεταφράζοντάς τες σε φράσεις.
Το μυστικό της επικοινωνιακής θήκης, όπως εξηγούν οι ειδικοί, κρύβεται στην τεχνολογία αναγνώρισης των χειρονομιών του χρήστη Leap Motion, η οποία κατά τον εντοπισμό κίνησης ενεργοποιεί την κάμερα της συσκευής. Το ειδικό λογισμικό επιτρέπει στον χρήστη τη μετάφραση των χειρονομιών σε γραπτό κείμενο σε πραγματικό χρόνο αλλά και τη μετατροπή του προφορικού λόγου σε γραπτό κείμενο.
Η Uni έχει σχεδιαστεί για να αγκαλιάζει τέλεια τη Windows ταμπλέτα Venue Pro 8 της Dell. Σύντομα πρόκειται να ακολουθήσουν οι αντίστοιχες εκδοχές για Android και iOS συσκευές. Για την ώρα βρίσκεται σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίου μέσω Indiegogo (από όπου διατίθεται για προπαραγγελία έναντι 157 ευρώ), ενώ υπολογίζεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τον Σεπτέμβριο του 2015.
Drone-«ασθενοφόρο»
Ενα ιπτάμενο ασθενοφόρο υπό μορφή drone που θα μπορούσε να σώσει καρδιοπαθείς δημιούργησε ο ολλανδός φοιτητής από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Delft Αλεκ Μόμοντ. Το drone-«ασθενοφόρο» είναι εξοπλισμένο με έναν απινιδωτή ο οποίος θα μπορούσε να χαρίσει τη ζωή σε ασθενείς που έχουν μόλις πάθει καρδιακό επεισόδιο, ώσπου να φθάσει στο σημείο το νοσηλευτικό προσωπικό. Βαμμένο σε έντονο κίτρινο χρώμα διαθέτει έξι έλικες που του επιτρέπουν να αναπτύσσει ταχύτητες ως 100 χλμ./ώρα, ενώ μάλιστα κουβαλά φορτίο βάρους τεσσάρων κιλών.

«Περίπου 800.000 άτομα παθαίνουν καρδιακό επεισόδιο στην Ευρώπη και μόλις το 8% επιβιώνει. Για αυτό τις περισσότερες φορές φταίει ο χρόνος ανταπόκρισης των αρμόδιων υπηρεσιών, ο οποίος αγγίζει τα 10 λεπτά κατά μέσο όρο, τη στιγμή που ο εγκεφαλικός θάνατος και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας επέρχονται σε μόλις έξι λεπτά»
λέει ο Μόμοντ. «Το drone-«ασθε-νοφόρο» μπορεί να μεταφέρει τον απινιδωτή σε έναν ασθενή σε μια ακτίνα 12 τ.χλμ. μέσα σε μόλις ένα λεπτό».

Οδήγηση με τη δύναμη της σκέψης

Για όσους σιχαίνονται την οδήγηση και το μποτιλιάρισμα στο κέντρο της πόλης πλέον υπάρχει το Cycoped. Ενα ατομικό όχημα για μικρές αποστάσεις το οποίο κινείται με τη δύναμη της… σκέψης. Το επαναφορτιζόμενο ηλεκτροκίνητο «κάθισμα» βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με μια συνοδευτική εφαρμογή για smartphone και ένα ζευγάρι «έξυπνων» γυαλιών. Με τη βοήθεια αισθητήρων τα γυαλιά ανιχνεύουν τυχόν μεταβολές ως προς το ηλεκτρικό φορτίο των εγκεφαλικών κυμάτων. Στη συνέχεια μέσω Bluetooth επικοινωνεί με την ειδική εφαρμογή, όπου και αποστέλλει τα καταγεγραμμένα στοιχεία. Αυτά μετατρέπονται σε εντολές, με αποτέλεσμα το μονόκυκλο να επιταχύνει ή να επιβραδύνει την πορεία του.

«Η ιδέα προέκυψε μετά την παρακολούθηση της ταινίας της Pixar «Wall-E», όπου οι άνθρωποι χειρίζονται οχήματα εγκεφαλικά»
εξηγεί ο 24χρονος επινοητής του πρωτότυπου οχήματος Πρετόμ Τσακραμπόρτι. «Σε συνεργασία με μηχανικούς, το όραμά μου έλαβε σάρκα και οστά».
Το Cycoped ζυγίζει 25 κιλά και έχει τελική ταχύτητα 25 χλμ./ώρα. Η μπαταρία του, με μια τετράωρη φόρτιση, προσφέρει αυτονομία 28 χλμ. Για την ώρα, ο ευρηματικός νέος δεν αποκαλύπτει περισσότερα στοιχεία για τα επόμενα σχέδιά του σχετικά με το ευέλικτο όχημά του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ