Ονομάζεται NewSum και αποτελεί μια δωρεάν ελληνική εφαρμογή για σφαιρική ενημέρωση εύκολα και γρήγορα. Το app για συσκευές Android, που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον 3ο ετήσιο διαγωνισμό Εφαρμογιάδα 2013, παρουσιάζει τις περιλήψεις των επιλεγμένων ειδήσεων με στοιχεία από διαφορετικές πηγές, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον χρόνο που αφιερώνει ο χρήστης για την απόκτηση μιας εμπεριστατωμένης ενημέρωσης.
To NewSum καλύπτει ειδήσεις στα ελληνικά και στα αγγλικά. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ορίσει τις διαδικτυακές ειδησεογραφικές πηγές που τον ενδιαφέρουν, οι οποίες στη συνέχεια κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη θεματολογία τους. Με μια κίνηση ο ίδιος μπορεί μέσω του smartphone ή της ταμπλέτας του να αναζητήσει την είδηση που τον ενδιαφέρει και να λάβει πολύπλευρη ενημέρωση μέσω μιας περίληψης που συνοψίζει τα διαθέσιμα στοιχεία που προσφέρουν οι διάφορες ειδησεογραφικές πηγές.
Η προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που κρύβεται πίσω από την πρωτοποριακή υπηρεσία αναπτύχθηκε αρχικά από ειδικούς του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και έλαβε τη μορφή εφαρμογής από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία SciFy (Science For You).
Στιλό «διαβάζει» ορθογραφικά λάθη
Ενα ψηφιακό στιλό ικανό να εντοπίζει ορθογραφικά λάθη ειδοποιώντας τον χρήστη του μέσω δόνησης ανέπτυξαν οι Φαλκ Βόλσκι και Ντάνιελ Κέζμαχερ από τη Γερμανία.
Η ιδέα προέκυψε κατά την προσπάθεια της συζύγου του ενός εκ των δύο να βοηθήσει τον γιο της με τα μαθήματά του. Σύμφωνα με τους εφευρέτες, τα υπάρχοντα ψηφιακά στιλό χρησιμοποιούν οπτικούς αισθητήρες για να καταγράψουν την κίνηση που πραγματοποιεί ο χρήστης κατά τη γραφή, την οποία στη συνέχεια ψηφιοποιούν για τη μεταφορά της σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Το Lernstift (από το γερμανικό ρήμα lernen, που σημαίνει μαθαίνω, και το stift, που σημαίνει στιλό) είναι αρκετά διαφορετικό καθώς διαθέτει ενσωματωμένο το απαραίτητο λογισμικό για την επεξεργασία των λέξεων που «βλέπει». Συγκεκριμένα, το «μορφωμένο» στιλό τρέχει Linux, ενώ διαθέτει αισθητήρα κίνησης, επεξεργαστή, μνήμη, Wi-Fi (για εύκολη σύνδεση με smartphones και υπολογιστή) και δόνηση.
Το έξυπνο στιλό μπορεί να λειτουργήσει με δύο τρόπους: το Orthography Mode, το οποίο ανιχνεύει τυχόν ορθογραφικά λάθη, και το Calligraphy Mode, το οποίο ανιχνεύει τα… ορνιθοσκαλίσματα.
Μεταφραστής βρεφικού κλάματος
Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Μπράουν και το Νοσοκομείο Γυναικών και Παίδων στο Ρόουντ Αϊλαντ στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα λογισμικό το οποίο αναλύει το κλάμα των μωρών.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το εργαλείο τους θα μπορούσε να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό νευρολογικών προβλημάτων, αναπτυξιακών προβλημάτων ή ακόμη και αυτισμού στα βρέφη.

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα που θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτά μέσω της ανίχνευσης των διαφορών στο άκουσμα του βρεφικού κλάματος»
εξηγεί ο δρ Στέφεν Σάινκοπφ από το Μπράουν. «Η ακουστική ανάλυση του κλάματος αποτελεί μια μη επεμβατική μέθοδο εντοπισμού προβλημάτων νευρολογικής ή συμπεριφορικής φύσης σε πολύ μικρά βρέφη» προσθέτει ο ειδικός.
Το σύστημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, λειτουργεί σε δύο φάσεις. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ο «μεταφραστής» μοιράζει την ηχογράφηση σε τμήματα των 12,5 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Το κάθε τμήμα περνά από ανάλυση διαφορετικών παραμέτρων, συμπεριλαμβανομένων της συχνότητας, της έκφρασης και της ακουστικής έντασης.
Κατά τη δεύτερη φάση το λογισμικό επεξεργάζεται περαιτέρω στοιχεία που έχει αντλήσει από την πρώτη φάση και περιορίζει τις παραμέτρους στις πιο σημαντικές.
Τέλος, το σύστημα προχωρεί εκ νέου στην αξιολόγηση των 80 στοιχείων στα οποία βασίζει την τελική εκτίμησή του.
Τέλος στον ταχυδρομικό κώδικα;
Μια νέα υπηρεσία χαρτογράφησης, η οποία δίνει σε οποιαδήποτε διεύθυνση έναν μοναδικό κωδικό τριών λέξεων, θα μπορούσε να φέρει το τέλος του ταχυδρομικού κώδικα.
Η ιδέα ανήκει στη βρετανική εταιρεία what3words, με έδρα στο Λονδίνο, και σύμφωνα με αυτήν ο πλανήτης έχει «τεμαχιστεί» σε 57 τρισεκατομμύρια τετράγωνα με μήκος πλευράς τριών μέτρων. Κάθε σημείο λαμβάνει έναν κωδικό ή μια «διεύθυνση» χρησιμοποιώντας τρεις λέξεις από την αγγλική γλώσσα που χωρίζονται μεταξύ τους με μια τελεία και προσδιορίζουν το ακριβές γεωγραφικό σημείο με ακρίβεια δύο μέτρων.
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέσω της ιστοσελίδας της (what3words.com) να δοκιμάσουν την υπηρεσία μετακινώντας την κόκκινη κουκκίδα οπουδήποτε επιθυμούν επάνω στον χάρτη της Google. Μόλις εντοπίσουν μάλιστα την επιθυμητή τοποθεσία, έχουν τη δυνατότητα να τη μοιραστούν με φίλους και γνωστούς μέσω e-mail, κοινωνικών δικτύων ή του συστήματος GPS.
Οι επινοητές της υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να κριθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην περίπτωση νεόδμητων κατοικιών εκτός του σχεδίου πόλης όπου ο ταχυδρομικός κώδικας δίνεται με καθυστέρηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ