Kitty Ferguson

Stephen Hawking – Η ζωή και το έργο του
Εκδόσεις Παπασωτηρίου 2012,
σελ. 348, τιμή 19 ευρώ

Σε ένα βιβλίο που αναφέρεται στον τόσο διάσημο άγγλο φυσικό Stephen Hawking πιο πολύ κοιτάς ποιος είναι αυτός που το έγραψε και όχι για ποιον είναι γραμμένο. Από αυτή την άποψη όμως μπορεί και να πέσεις έξω για την Kitty Ferguson που ανέλαβε μια τόσο φιλόδοξη αποστολή. Διότι μια κυρία που σπούδασε Μουσική, έστω στη διάσημη σχολή Julliard, και όχι Φυσική, πώς μπορεί να μας γράψει για το έργο ενός τόσο μεγάλου θεωρητικού φυσικού; Μήπως πιο πολύ το βιβλίο της περιορίζεται στο πρώτο συνθετικό του τίτλου, δηλαδή έχει λεπτομέρειες από τη ζωή του; Εδώ τα φαινόμενα απατούν. Η αμερικανίδα μουσικός που γνωρίστηκε με τον Hawking όταν τα παιδιά τους πήγαιναν στο ίδιο σχολείο έγινε φίλη με τον καθηλωμένο στο αναπηρικό του αμαξίδιο αλλά αεικίνητο αυτόν άνθρωπο και τελικά ένας από τους εκφραστές των σκέψεών του, αφού εκείνος μπορεί απ’ όλο του το σώμα εξαιτίας μιας ασθένειας με παραλυτικά συμπτώματα να κινήσει μόλις ένα δάχτυλο του χεριού του και επικοινωνεί μόνο μέσω ενός φορητού υπολογιστή με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Αρκεί η φιλία για να εισχωρήσεις στον κόσμο των ιδεών ενός φυσικού που ασχολείται με τα πιο δισεπίλυτα προβλήματα, τα σχετικά με την ιστορία του Σύμπαντος και τις μαύρες οπές;

Η Kitty Ferguson γνωρίστηκε με τον εβδομηντάχρονο Hawking πριν από περίπου σαράντα χρόνια και ήταν δίπλα του όταν εκείνος προσπαθούσε να γράψει το βιβλίο «Το Σύμπαν μέσα σε ένα καρυδότσουφλο». Είναι στην πραγματικότητα ο άνθρωπος που εκπροσωπεί τον κάθε αναγνώστη και τολμάει να λέει στον Hawking «ξέρεις, Stephen, έτσι όπως το λες δεν το καταλαβαίνουμε, μήπως μπορείς να το πεις λίγο διαφορετικά;». Ετσι όποιος δεν κατάφερε να τελειώσει το γνωστό βιβλίο «Το χρονικό του Χρόνου» ή το άλλο για τα Σύμπαντα-Βρέφη και τα βλέπει απλά να σκονίζονται στη βιβλιοθήκη του μπορεί με τη βοήθειά της να κάνει μια δεύτερη προσπάθεια. Δεν διστάζει να ασχοληθεί με τα πιο προχωρημένα θέματα της Κοσμολογίας και να παρουσιάζει τις απόψεις του Hawking για όλα τα θέματα, όχι μόνο της Φυσικής αλλά και της Βιολογίας και των ταξιδιών σε άλλους πλανήτες, ακόμη και για τον Θεό. Κάποιοι άγγλοι κριτικοί κατηγόρησαν την κυρία Ferguson για το ότι αποφεύγει να σταθεί κριτικά απέναντι στα υπόλοιπα θέματα τα σχετικά με τη ζωή του διάσημου φυσικού, που είναι όντως πολυτάραχη, αλλά νομίζω ότι αυτό θα ήταν το θέμα ενός εντελώς άλλου βιβλίου. Περνάει πολύ διακριτικά διάφορα ευαίσθητα προσωπικά γεγονότα και ασχολείται πιο πολύ με το να εξηγήσει τις διάφορες θεωρίες και εκεί βρίσκεται το προσόν αυτού του βιβλίου. Τελειώνοντας το βιβλίο αυτό ξέρεις λίγα πράγματα εις βάρος του Hawking (π.χ., έχει σχεδόν αποσιωπηθεί η διαμάχη του με τον Susskind όταν επέμενε ότι χάνεται η πληροφορία μέσα σε μια μαύρη οπή, ένα λάθος που έκανε χρόνια να το αναγνωρίσει ο Hawking), αλλά πολλά για τις διάφορες θεωρίες για τη Γένεση του Σύμπαντος, τις μαύρες οπές και τη βαρύτητα. Χωρίς όμως να έχεις βαρεθεί. Διαβάζεται πολύ άνετα, αρκεί να μην το αγόρασες για να μάθεις τα τελευταία κουτσομπολιά για τη ζωή του Hawking, και σε μαθαίνει πράγματα για το Σύμπαν, ειδικά αυτή την εποχή που όλα περιστρέφονται γύρω από τη μικροπολιτική σε ένα μικρό κράτος στην άκρη της Ευρώπης.

Η ελληνική έκδοση είναι πολύ επιμελημένη, η μετάφραση στρωτή και στο τέλος υπάρχουν Σημειώσεις, Γλωσσάριο και Ευρετήριο Λέξεων του κειμένου. Χαίρεσαι να διαβάζεις.

algaldadas@yahoo.gr