Φανταστείτε ηλιακές κυψέλες σε ρευστή μορφή που θα μπορούν να βάψουν επιφάνειες πλαστικού. Απίθανο; Κι όμως αυτό ακριβώς κατάφεραν να κάνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ. Οι ειδικοί ανέπτυξαν για την ακρίβεια μια νέα γενιά ηλιακών κυψελών η οποία αποτελείται από νανοκρυστάλλους με μέγεθος τόσο μικρό ώστε στο κεφάλι μιας καρφίτσας να χωρούν συνολικά 250 δισεκατομμύρια.

Λόγω του ανύπαρκτου μεγέθους τους οι νανοκρύσταλλοι μπορούν να μετατραπούν σε ειδικό μελάνι και να καλύψουν διάφανες, πλαστικές επιφάνειες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη καινοτομία θα μπορούσε να οδηγήσει στην οικονομική ενσωμάτωση ηλιακών κυψελών σε εύκαμπτο πλαστικό αντί για γυαλί εκτοπίζοντας τις ογκώδεις κατασκευές και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για «αόρατα» φωτοβολταϊκά.

«Ατρωτα» δίκτυα τηλεπικοινωνιών

Αν υποθετικά βρισκόμασταν σε ένα μέρος όπου ξαφνικά συνέβαινε μια φυσική καταστροφή, το πρώτο πράγμα που θα κάναμε ενστικτωδώς οι περισσότεροι από εμάς θα ήταν να επικοινωνήσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα για να δούμε αν είναι καλά ή να τους ενημερώσουμε για το τι συμβαίνει. Στην πραγματικότητα όμως κάτι τέτοιο θα ήταν ανέφικτο, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις, αν υπάρχει δίκτυο, αυτό υπερφορτώνεται, με αποτέλεσμα να πέφτει.

Στο «κενό» αυτό ετοιμάζονται να δράσουν οι μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνίας της Ιαπωνίας, με στόχο τη δημιουργία ενός άτρωτου δικτύου τηλεπικοινωνιών, ανθεκτικού ακόμη και στη… συντέλεια του κόσμου.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες NTT Docomo και KDDI εργάζονται πυρετωδώς μαζί με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τοχόκου προκειμένου να δημιουργήσουν εκτροπές προς άλλα ασύρματα δίκτυα ώστε να ελαφρύνουν την υπερβολική κίνηση δεδομένων σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαντικό ρόλο στο όλο εγχείρημα αναμένεται να παίξουν οι δορυφόροι. Εκτιμούν μάλιστα ότι η τεχνολογία για τα νέα ενισχυμένα δίκτυα θα μπορεί να αποτελεί πραγματικότητα ως το 2015.

Υπερατλαντικό ταξίδι στην άνεση

Με ένα μπαράκι μήκους δυόμισι μέτρων, άνετα καθίσματα που μεταμορφώνονται εύκολα και γρήγορα σε κρεβάτια και πλούσιες κουρτίνες κεντημένες με κρύσταλλα Swarovski, η πρώτη θέση στο νέο αεροσκάφος Airbus A330 της Virgin Atlantic σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι θέσεις πολυτελείας θα παραπέμπουν περισσότερο σε μακρόστενες «καμπίνες» και θα είναι εξοπλισμένες _ μεταξύ άλλων _ με πρίζες για τη φόρτιση προσωπικών μικροσυσκευών, πτυσσόμενο τραπεζάκι και φως πλήρως προσαρμοζόμενο στα γούστα του επιβάτη.

Επιπλέον, το Α330 θα διαθέτει το υπερσύγχρονο σύστημα IFE της Virgin, όπου με τη βοήθεια οθόνης αφής ο επιβάτης θα μπορεί να παρακολουθήσει ταινίες, να ανατρέξει σε στοιχεία που αφορούν τον προορισμό του (πρόγνωση για τον καιρό κ.ά.), να ενημερωθεί αναφορικά με μέρη που θα ήθελε να επισκεφθεί ή να διαβάσει τα e-mail του.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΙΔΕΡΟΥ

Μια επαναστατική συσκευή η οποία υπόσχεται να φέρει το τέλος της αγγαρείας του σιδερώματος επινόησαν οι ειδικοί της βρετανικής εταιρείας Displaysense.

Ο λόγος για το SteamRail, ένα σύστημα σιδερώματος… χωρίς σίδερο. Το SteamRail αποτελείται από μια βάση η οποία παράγει ατμό που λειτουργεί σε συνδυασμό με μια ειδική κρεμάστρα που κλείνει, δημιουργώντας έναν θόλο μέσα στον οποίο διοχετεύεται και ανακυκλώνεται ο ατμός.

Ο τρόπος λειτουργίας του είναι απλός: ο χρήστης κρεμάει στην κρεμάστρα, χωρητικότητας 35 ρούχων, νωπά αυτά που θέλει να «σιδερώσει». Στη συνέχεια κλείνει το εξωτερικό περίβλημα της κρεμάστρας και αφήνει τον ατμό να κάνει τη δουλειά του. Σύμφωνα με την εταιρεία, μόλις εννέα λεπτά αρκούν για την ολοκλήρωση του προγράμματος και τα ρούχα είναι έτοιμα να φορεθούν ή να κρεμαστούν στην ντουλάπα.

Η τιμή του ξεκούραστου «σίδερου» εκτιμάται περί τα 290 ευρώ.

eveniou@tovima.gr