ΛΟΝΔΙΝΟ.

Η ομορφιά και η ευφυΐα τελικά μπορούν να συνδυαστούν.

Τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν επιστημονικές έρευνες από τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα που θέλουν τις ξανθιές γυναίκες ή τους όμορφους άνδρες να υστερούν σε διανοητικές ικανότητες.

Αντίθετα, φαίνεται ότι η εξέλιξη ευνοεί τους ήδη «ευλογημένους», προσφέροντας στα ελκυστικά άτομα συντρόφους, οι οποίοι δεν είναι μόνο αντίστοιχα ευειδείς αλλά και έξυπνοι. Μελέτη του London School of Economics (LSE), συμπεραίνει ότι αφού τόσο η ομορφιά όσο και η ευφυΐα είναι κατά κύριο λόγο κληρονομικά χαρακτηριστικά, τα παιδιά ζευγαριών που τα συνδυάζουν αποκτούν και τα δύο, λειτουργώντας ως γενετικός σύνδεσμος μεταξύ των δύο γονέων τους.

«Η φυσική ομορφιά συνδέεται θετικά με την γενική ευφυΐα, κάτι που είναι περισσότερο εμφανές στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες» σημείωσε ο δρ. Σατόσι Καναζάβα.

Η έρευνα έδειξε ότι οι όμορφοι άνδρες έχουν κατά μέσο όρο 14 μονάδες υψηλότερο IQ από τους λιγότερο εμφανίσιμους, ενώ οι όμορφες γυναίκες 11,4 μονάδες υψηλότερο IQ.

Σε άλλη έρευνα του ιδίου για το κοινωνικό στάτους, διαπιστώθηκε επίσης ότι τα κορίτσια της μεσαίας τάξης εμφανίζουν μεγαλύτερο δείκτη νοημοσύνης από εκείνα της εργατικής τάξης. Τα ευρήματα του Καναζάβα βασίστηκαν σε στοιχεία από τη μεγάλη έρευνα NCDS (National Child Development Study) στη Βρετανία, κατά την οποία μελετήθηκαν 17.419 άτομα από τη στιγμή της γέννησής τους μία συγκεκριμένη εβδομάδα τον Μάρτιο του 1958. Η αμερικανική έρευνα που ενισχύει τα συμπεράσματα της βρετανικής άντλησε στοιχεία από τη διαχρονική εθνική έρευνα «National Longitudinal Study of Adolescent Health».

Ωστόσο, ο δρ. Καναζάβα τόνισε ότι «το αποτέλεσμα της έρευνας που δείχνει ότι οι όμορφοι άνθρωποι είναι πιο έξυπνοι, είναι καθαρά επιστημονικό και όχι« συνταγή» για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε ή να κρίνουμε τους άλλους».