ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ηλεκτρικών ειδών μπορείτε να βρείτε καλές τιμές, προσφορές και ευκολίες πληρωμής που μπορεί να είναι συμφέρουσες. Πώς θα σας φαινόταν όμως αν σας λέγαμε ότι στην Αθήνα υπάρχουν αποθήκες όπου οι οικιακές συσκευές πωλούνται σε τιμές ευκαιρίας, με εκπτώσεις που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν και το 50%;


Οι χαμηλές αυτές τιμές έχουν και την εξήγησή τους. Οι αποθήκες αυτές, που διαθέτουν από πλυντήρια ρούχων και πιάτων ως καφετιέρες και ηλεκτρικά τρυπάνια, δεν προσπαθούν να ανταγωνιστούν τις γνωστές αλυσίδες οικιακών συσκευών. Τα προϊόντα που πουλάνε μπορεί να είναι ίδια, σε ορισμένα όμως από αυτά οι «προδιαγραφές» τους διαφέρουν λίγο. Η διαφορά τους έγκειται στην εξωτερική τους εμφάνιση.


Τυχαίνει οι συσκευές αυτές να έχουν ορισμένα μικρά εξωτερικά ελαττώματα, τα οποία είναι αρκετά για να μην μπορούν να διατεθούν από τα καταστήματα λιανικής. Τα ελαττώματα αυτά βέβαια δεν επηρεάζουν στο ελάχιστο τη μηχανική λειτουργία των συσκευών. Εχουν να κάνουν κυρίως με μικρές ή μεγάλες γρατσουνιές και βαθουλώματα που προκλήθηκαν κατά τη μεταφορά τους, ακόμη και με ελαττώματα στις ετικέτες, που τυχαίνει να είναι στραβοκολλημένες!


Είναι πολύ φυσικό όταν κάποιος καταναλωτής προτίθεται να πληρώσει 120.000 δρχ., για παράδειγμα, για να αγοράσει ένα πλυντήριο πιάτων, να μη θέλει την παραμικρή ατέλεια. Ούτε μπορεί ένα κατάστημα λιανικής να πωλεί συσκευές με μικροελαττώματα, ακόμη και αν αυτά αφορούν μόνο την εμφάνιση της συσκευής. Ετσι λοιπόν όσα είδη «βγαίνουν» ελαττωματικά είτε από το εργοστάσιο είτε από την αντιπροσωπεία άλλοτε «ανακυκλώνονται» και άλλοτε διοχετεύονται σε διαφορετικά κανάλια διανομής.


* Το κατάστημα «Αποθήκη» επί της οδού Ροΐδη 16 στην Κολοκυνθού (5766.979, 6864.111) διαθέτει στο καταναλωτικό κοινό όλες τις ηλεκτρικές συσκευές Siemens εντοιχισμένες και μη. Από πλυντήρια πιάτων, πλυντήρια ρούχων, ηλεκτρικές σκούπες ως και καφετιέρες. Επίσης διαθέτει και «μαύρες» συσκευές της Siemens, δηλαδή τηλεοράσεις, βίντεο κλπ.


Στην «Αποθήκη» λοιπόν συγκεντρώνονται όλες οι συσκευές της Siemens που δεν μπορούν να διατεθούν στο λιανικό εμπόριο. Οι τιμές διάθεσης είναι ως και 50% φθηνότερες. Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκπτωση της τιμής είναι ανάλογη με τη «ζημιά», που για πολλούς καταναλωτές θα μπορούσε να θεωρηθεί αμελητέα. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι οι ηλεκτρικές συσκευές καλύπτονται από όλες τις εγγυήσεις, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι οι ζημιές είναι μόνο εξωτερικές. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι πληρωμές στο συγκεκριμένο κατάστημα γίνονται μόνο τοις μετρητοίς.


* Στο υπόγειο του καταστήματος «Μαργαρίτης» στην οδό Δεληγιώργη 55-59 (πλατεία Καραϊσκάκη, Ομόνοια, τηλ. 5242.400) πωλούνται ηλεκτρικές συσκευές σε τιμές ευκαιρίας. Ψυγεία, πλυντήρια και τηλεοράσεις με μικρά ελαττώματα και εκπτώσεις 30% με 40% κάτω της λιανικής. Και αυτές οι ηλεκτρικές συσκευές καλύπτονται με τις εγγυήσεις τους. Καλό θα ήταν επίσης να γνωρίζετε ότι στο κατάστημα του κ. Μαργαρίτη θα βρείτε τα γνωστά ονόματα Siemens, Candy, Philco, San Giorgio, Pitsos, Geffy, Brant, General Electric. Για παράδειγμα, ένα ψυγείο του οποίου η λαβή είχε κιτρινίσει λίγο από τον ήλιο προσφερόταν στην τιμή των 80.000 δρχ. από 120.000 δρχ. Στο υπόγειο του ίδιου καταστήματος πωλούνται και μεταχειρισμένες, σε καλή κατάσταση, τηλεοράσεις παντός τύπου στη μισή τιμή. Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι στα καταστήματα αυτού του τύπου, και πιο συγκεκριμένα στα μεταχειρισμένα είδη, το «παζάρι» επιβάλλεται.


* Τέλος, το κατάστημα «Best House», που βρίσκεται στην οδό Ζυμπρακάκη 54 στον Αγιο Νικόλαο (8318.064), προσφέρει σε τιμές χονδρικής ολοκαίνουργιες μικρές και μεγάλες οικιακές. Πιο συγκεκριμένα, τις φίρμες Delonghi, Philips, Sharp, Black and Decker, Moulinex, Whirlpool και Seb. Επίσης προσφέρει και «μεγάλες» οικιακές συσκευές, δηλαδή πλυντήρια, ψυγεία, κουζίνες κ.ά., με τις εγγυήσεις τους, τις οποίες προμηθεύεται απευθείας από τις αντιπροσωπείες. Θα πρέπει να υπολογίζετε ότι ολόκληρο το ηλεκτρικό νοικοκυριό προσφέρεται κατά μέσο όρο με έκπτωση 35%-40%.