ΑΝΑΣΑ ζωής και πολιτισμού αποτελεί πλέον η οδός Ερμού, στην καρδιά του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας. «Η πεζοδρόμηση της οδού Ερμού ­ η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στη χώρα ­ ήταν ένα έργο ενταγμένο στο πρόγραμμα «Αττική SOS» και ειδικότερα στο πρόγραμμα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων και αναβάθμισης του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων κ. Κ. Λαλιώτης αποδίδοντας το έργο στη χρήση του κοινού.


Η παρέμβαση αυτή, για την οποία το ΥΠΕΧΩΔΕ διέθεσε συνολικά 2,2 δισ. δρχ., περιελάμβανε τη διαμόρφωση σε πεζόδρομο ολόκληρου του τμήματος της οδού Ερμού από την πλατεία Συντάγματος ως την οδό Αιόλου, μήκους περίπου 700 μέτρων και συνολικής έκτασης περίπου 10.000 τ.μ. Εκτός από την πλακόστρωση και την εγκατάσταση από την αρχή των δικτύων υποδομής καθώς και τη φύτευση του πεζοδρόμου, το έργο περιελάμβανε και άλλες παρεμβάσεις, όπως είναι η κατασκευή δύο επιπλέον πεζοδρόμων, δηλαδή των οδών Χριστοπούλου και Καπνικαρέας, καθώς και ένα μικρό τμήμα όλων των παρόδων που συνδέουν την Ερμού με τη Μητροπόλεως και την Κολοκοτρώνη.


Ακόμη, φωτίστηκαν σημαντικά κτίρια που βρίσκονται επί της Ερμού, έγινε η διαμόρφωση της πλατείας Καπνικαρέας καθώς και ο φωτισμός της πλατείας, της εκκλησίας και των γύρω κτιρίων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Ερμού, Βουλής, Πετράκη και Σκόπα.


Η ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ της οδού Ερμού αποτελεί μόνο την αρχή στον σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ. Θα ακολουθήσουν οι οδοί Κολοκοτρώνη και Διονυσίου Αρεοπαγίτου και δίκτυο πεζοδρόμων. Κατά τα πρότυπα της αναβάθμισης του εμπορικού τριγώνου γίνονται έργα στο Θησείο, στου Ψυρρή, στο Μεταξουργείο, στην Πειραιώς και στα Εξάρχεια. Ακόμη έχει προγραμματισθεί η ανάπλαση των πλατειών Ομονοίας και Συντάγματος, η ανάπλαση και ανάδειξη της πλατείας Μοναστηρακίου και του εκεί σταθμού του ΗΣΑΠ, η αναστήλωση των ιστορικών μνημείων, η διαμόρφωση ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου, η ανάδειξη των οδών Αθηνάς, Μητροπόλεως και Σταδίου. Οι παρεμβάσεις αυτές υπολογίζεται να ολοκληρωθούν ως το 2000, οπότε θα έχει αλλάξει ριζικά η εικόνα του κέντρου της πόλης. Το ΥΠΕΧΩΔΕ υπόσχεται μια πόλη πιο ανθρώπινη και πιο καλαίσθητη, μια πόλη φιλική στους πολίτες.


Οι παρεμβάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ που θα αλλάξουν τη μορφή της πόλης σε ό,τι αφορά το εμπορικό τρίγωνο έχουν συνολικό προϋπολογισμό 15,6 δισ. δρχ. Επιπλέον το εγκατεστημένο από τον Νοέμβριο του 1996 ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου των προσβάσεων οχημάτων στην περιοχή αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 12 Ιανουαρίου.


Στις άλλες συνοικίες του κέντρου της πόλης και στα πλαίσια του προγράμματος ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων ολοκληρώθηκαν έργα και παρεμβάσεις ανάπλασης, αποκατάστασης και αισθητικής ανάδειξης συνολικού προϋπολογισμού 4,71 δισ. δρχ., ενώ ολοκληρώνονται έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,21 δισ. δρχ. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται η εγκατάσταση καλωδιακής τηλεόρασης στην περιοχή του εμπορικού τριγώνου αλλά και στο Κολωνάκι, ο εκσυγχρονισμός της εγκατάστασης της κεντρικής κεραίας στην Πλάκα, η αποκατάσταση πλατειών και κοινόχρηστων χώρων όπου υπάρχουν σταθμοί του μετρό.


Στη διαδικασία έναρξης κατασκευής βρίσκεται άλλη μία ενότητα έργων, συνολικού προϋπολογισμού 6,5 δισ. δρχ., που περιλαμβάνει τη διαμόρφωση των οδών Κολοκοτρώνη, Μητροπόλεως, τμημάτων της Ερμού και της Αιόλου, την ανάπλαση της περιοχής της Ακρόπολης, την άρδευση και αποκατάσταση – αναβάθμιση του υπαίθριου χώρου του Ζαππείου και του λόφου Αρδηττού, το δεύτερο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στον Κεραμεικό, την αποκατάσταση του Κακουργοδικείου στου Ψυρρή. Παράλληλα προωθείται η δημοπράτηση για την ανάπλαση του λόφου του Στρέφη και των οδών Ισαύρων, Εμμ. Μπενάκη, Κουντουριώτου, Ζωσιμαδών και Τοσίτσα στα Εξάρχεια.


Αμεσης προτεραιότητας είναι έργα συνολικού προϋπολογισμού 28,8 δισ. δρχ. που αφορούν την περιοχή Κεραμεικός – Πειραιώς – Ιερά οδός – Γκάζι – Θησείο και περιλαμβάνουν: τη σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού με την Ιερά οδό δι’ υποσκαφής της οδού Πειραιώς, τη διαμόρφωση χώρων πρασίνου στο Γκαζοχώρι, απαλλοτρίωση και διαμόρφωση του χώρου της Κορεάτικης Αγοράς, δίκτυο πεζοδρομήσεων στο Θησείο, πεζοδρόμηση της Ερμού από Αγίων Ασωμάτων ως την Πειραιώς.


Στην Πλάκα αποκαθίστανται όψεις διατηρητέων κτιρίων και δημιουργούνται νέοι πεζόδρομοι.


Στην Ιερά οδό θα γίνει πεζοδρόμηση και ανάπλαση, καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο της Γεωπονικής Σχολής.


Στην Ακαδημία Πλάτωνος – Μεταξουργείο προβλέπονται έργα ανάπλασης, όπως και στην οδό Πειραιώς. Τέλος, καλωδιακή τηλεόραση με τοποθέτηση ενιαίας κεραίας ανά γειτονιά και παράλληλη κατάργηση 26.500 ατομικών κεραιών εφαρμόστηκε ήδη στην Πλάκα και ακολουθούν τα Εξάρχεια και το Κολωνάκι.