Τα νέα δεδομένα για τον θεσμό παρουσίασαν έγκριτοι πανεπιστημιακοί


ΤΟ ΝΕΟ δίκαιο για τον θεσμό της υιοθεσίας είναι πραγματικότητα. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή και ισχύει. Τα πάντα γύρω από την υιοθεσία και τις σχέσεις γονιών και παιδιών είναι πλέον διαφορετικά. Οι νέες διατάξεις που επιφέρουν ριζικές αλλαγές στον θεσμό της υιοθεσίας αποτέλεσαν το θέμα διημερίδας που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας την Παρασκευή και το Σάββατο, 21 και 22 Φεβρουαρίου, για να ενημερωθούν οι δικηγόροι αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος για τις νέες ρυθμίσεις.


Την παρουσίαση των νέων δεδομένων ανέλαβαν έγκριτοι πανεπιστημιακοί, πολλοί από τους οποίους έλαβαν μέρος στο δύσκολο έργο της αναμόρφωσης ενός θεσμού που ήταν αναχρονιστικός και το μόνο κομμάτι του Οικογενειακού Δικαίου που δεν είχε περιληφθεί στη μεταρρύθμιση του 1983. Τις νέες διατάξεις παρουσίασε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κ. Ιω. Δεληγιάννης, που ήταν και πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, ενώ ανάλογες εισηγήσεις είχαν οι πανεπιστημιακοί κκ. Γ. Κουμάντος, Μιχ. Σταθόπουλος, Γ. Δασκαρόλης, Σπ. Βρέλλης και άλλοι.


Με τον νέο νόμο, μπορούν να υιοθετούν παιδιά και αυτοί που έχουν δικά τους. Οι έγγαμοι μετά από τρία χρόνια γάμου, οι άγαμοι και τα ζευγάρια που απλά συμβιώνουν μαζί με άδεια του δικαστηρίου. Τα θετά παιδιά στο εξής δεν έχουν κληρονομικό δικαίωμα προς τους φυσικούς τους γονείς, ενώ καταργείται η υιοθεσία μεταξύ ενηλίκων, εκτός και αν αφορά παιδιά τού ή της συζύγου. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις καινοτομίες που ισχύουν στο εξής. ΟΜΟΦΩΝΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο κ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ


ΠΡΟΕΔΡΟΣ των Ρουμελιωτών ο κ. Βασ. Κόκκινος. Ο πρώην πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας εξελέγη ομοφώνως πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών που αναπτύσσει σημαντική πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα με μέλη ένα εκατομμύριο άτομα που κατάγονται από τη Στερέα Ελλάδα και ζουν στην Αθήνα. Η εκλογή του κ. Κόκκινου ως προέδρου έγινε κατά τις πρόσφατες εκλογές, όπου στις δύο θέσεις των αντιπροέδρων του Κέντρου εξελέγησαν ο διακεκριμένος καθηγητής της Ιατρικής κ. Παύλος Τούτουζας και ο κ. Αθ. Τομαράς, αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. 43.371 προσλήψεις εποχικού προσωπικού


«Πράσινο φως» για 43.371 προσλήψεις εποχικού προσωπικού έδωσε η αρμόδια τριμελής επιτροπή, που αποτελείται από τους υπουργούς Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και από τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σ. Κοσμίδη. Τα μέλη της επιτροπής συνεδρίασαν πρόσφατα και ενέκριναν τον κατάλογο των προσλήψεων ενώ, προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον η πρακτική των αλλεπάλληλων συνεδριάσεων της επιτροπής, αναμένεται να αναθεωρηθεί η σχετική πράξη του υπουργικού συμβουλίου και η έγκριση θα γίνεται άπαξ κάθε χρόνο για το σύνολο του δημόσιου τομέα. Ειδικότερα, θα γίνουν 1.356 προσλήψεις στην Ολυμπιακή, 50 προσλήψεις στον ΕΟΜΜΕΧ, 143 στον Τομέα Διαχείρισης Αγροτικών Προϊόντων, 100 στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών, 350 στη ΔΕΗ, 879 στον ΟΤΕ, 100 στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, 166 στους Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, 50 στον Δήμο Αθηναίων, 7.562 στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 2.663 στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, 3.700 στη Βιομηχανία Ζάχαρης, 3.200 στον ΤΟΕΒ, 23.000 στο υπουργείο Γεωργίας (οι συγκεκριμένες προσλήψεις είναι υπό έγκριση), 47 στους αυτοκινητόδρομους και 5 στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Δικαιώθηκαν από το δικαστήριο ο Πύρρος και η Ιωάννα Βαρδινογιάννη Διαφάνεια εδώ και τώρα Ποινή φυλάκισης για τους Παύλο και Δημοσθένη αν δεν ενημερώσουν τα αδέλφια τους για τη διαχείριση της περιουσίας τους


ΦΥΛΑΚΙΣΗ τριών μηνών και χρηματικό πρόστιμο 500.000 δραχμών είναι οι ποινές με τις οποίες απειλεί τα παιδιά του Νίκου Βαρδινογιάννη, Παύλο και Δημοσθένη, δικαστική απόφαση που εκδόθηκε, αν δεν ενημερώσουν αμέσως τα αδέλφια τους για το πώς διαχειρίζονται (έχουν οριστεί προσωρινά διαχειριστές) και πώς διαχειρίστηκαν στον παρελθόν οι θείοι τους Βαρδής και Θεόδωρος την περιουσία που κληρονόμησαν από τον πατέρα τους.


Η απόφαση που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών (Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων) είναι ένα από τα πολλά επεισόδια του δικαστικού σόριαλ με τις διαμάχες που έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνοντας αυτό που λέγουν οι έμπειροι νομικοί: «Οι οικογενειακές και οι κληρονομικές διαφορές λύνονται δυσκολότερα και από τον Γόρδιο δεσμό». Οι διαμάχες ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη απασχολούν όλο και συχνότερα τελευταία τα δικαστήρια, ενώ δικόγραφα, αγωγές και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων ανταλλάσσονται μεταξύ των δύο πλευρών.


Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Το δικαστικό σίριαλ συντηρείται από την άρνηση του Βαρδή Βαρδινογιάννη (διαχειριζόταν μέχρι πρότινος «εν λευκώ» την περιουσία που άφησε ο αδελφός του Νίκος στα τέσσερα παιδιά του) να τους παραδώσει ό,τι δικαιούνται και να τα ενημερώσει για το πώς διαχειρίστηκε την περιουσία τους τόσα χρόνια. Βέβαια οι δικαστικές διαμάχες έχουν γίνει ακόμη πιο περίπλοκες, καθώς δύο από τα τέσσερα παιδιά του Νίκου, ο Παύλος με τον Δημοσθένη, έχουν συνταχθεί με τον θείο τους.


Μάλιστα, με δικαστική απόφαση διορίστηκαν προσωρινά διαχειριστές ο Παύλος και ο Δημοσθένης σε τέσσερις ναυτιλιακές εταιρείες ­ σε αυτές ανήκουν ισάριθμα πλοία ­ και σε μία ακόμη ναυτιλιακή, που εδρεύουν στον Παναμά, καθώς και άλλων δύο που εδρεύουν στην Ελλάδα. Τα παιδιά του Νίκου, Πύρρος και Ιωάννα, έχουν καταθέσει αγωγή διανομής και ζητούν να μοιρασθεί «στα τέσσερα» η περιουσία που τους άφησε ο πατέρας τους και να ξέρει το κάθε παιδί τι έχει.


Στην αγωγή τους, που θα συζητηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο, έχουν απαντήσει με ανταγωγή τα αδέλφια τους, Παύλος και Δημοσθένης, που προτείνουν διαφορετικό τρόπο διανομής της περιουσίας. Για να μοιρασθεί όμως η μεγάλη περιουσία που άφησε ο Νίκος Βαρδινογιάννης στα παιδιά του (την οποία διαχειρίστηκαν μέχρι πρότινος τα αδέλφια του Βαρδής και Θεόδωρος ­ που πρόσφατα πέθανε), πρέπει τα παιδιά να ξέρουν ποια ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα της διαχείρισης που έκαναν οι θείοι τους.


Ετσι, έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη δικαστικώς να ενημερωθούν με έγγραφα και ό,τι άλλο χρειάζεται για τη συνολική διαχείριση της περιουσίας τους. Για τον λόγο αυτό κατέθεσαν αίτηση στο Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων του Πρωτοδικείου Αθηνών, ώστε να υποχρεωθούν οι αντίδικοί τους, με την απειλή φυλάκισης και χρηματικών ποινών, να τους γνωστοποιήσουν την πορεία των εταιρειών τους (πέντε στον Παναμά και δύο στην Ελλάδα, τη «Βαρνίμα», που ασχολείται με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, και τη ΣΕΚΑ, που είναι σταθμός ελλιμενισμού πλοίων).


Για την αίτηση αυτή εκδόθηκε η υπ’ αριθμόν 4549/97 απόφαση του δικαστηρίου που δικαιώνει τα δύο παιδιά του Νίκου, την Ιωάννα και τον Πύρρο. Τι αναφέρει η απόφαση; Οτι πρέπει να υποχρεωθούν τα αδέλφια τους, Παύλος και Δημοσθένης, να καταθέσουν κάθε έγγραφο (αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, ισολογισμούς, απόδοση μερισμάτων, αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και λοιπά) στους δικηγόρους του Πύρρου και της Ιωάννας, για να ξέρουν πώς διαχειρίστηκε στο παρελθόν και πώς τώρα η κοινή τους περιουσία.


Αν δεν το πράξουν, καταδικάζονται σε φυλάκιση 3 μηνών και χρηματική ποινή 500.000 δραχμών για κάθε ημέρα όπου δεν θα συμμορφώνονται με τη δικαστική απόφαση. Βεβαίως, η διαμάχη δεν τελειώνει εδώ. Στα δικαστήρια θα διανεμηθεί η περιουσία ανάμεσα στα παιδιά του Νίκου και εκεί θα κριθεί πώς οι θείοι τους Βαρδής και Θεόδωρος την διαχειρίστηκαν μέχρι πρότινος για λογαριασμό των παιδιών του αδελφού τους. ΕΝΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


ΕΝΑΣ ανώτατος δικαστικός λειτουργός πρωτοτύπησε. Εξέδωσε βιβλίο με αντικείμενο το περιβάλλον και την προστασία του. Πρόκειται για τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρο του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ κ. Μιχ. Δεκλερή. Το βιβλίο με τον τίτλο «Δωδεκάδελτος του Περιβάλλοντος» δεν απευθύνεται μόνο σε νομικούς και ειδικούς, αλλά στον κάθε πολίτη που θεωρεί ότι η προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης τον αφορά.


Η παρουσίασή του έγινε σε εκδήλωση υπό την αιγίδα της Συντονιστικής Μονάδας του ΟΗΕ για το Μεσογειακό Πρόγραμμα Δράσεως την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, στη Στοά Βιβλίου με θέμα «Βιώσιμη ανάπτυξη, πέντε χρόνια μετά το Ρίο». Μετείχαν ο συντονιστής του προγράμματος του ΟΗΕ κ. L. Chabason, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Παπαδημητρίου, ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Δεκλερής και δεκάδες ειδικοί και επιστήμονες σε ένα κατάμεστο ακροατήριο.


Το βιβλίο του κ. Δεκλερή κυκλοφορεί από τις νομικές εκδόσεις «Σάκκουλα».