ΑΙΤΗΜΑ, ετών 52, ζητεί… ικανοποίηση. Για πρώτη φορά το έθεσε το 1944 ο Αριστείδης Σκληρός, τότε δήμαρχος Αθηναίων. Ουδείς ανταποκρίθηκε. Τον περασμένο Μάιο το επανέφερε ο νυν δήμαρχος κ. Δ. Αβραμόπουλος. Αυτή τη φορά η απάντηση κόλλησε στη γραφειοκρατία και στην αντίδραση του δημάρχου Πειραιώς. Οι αρμόδιοι υπουργοί, πάντως, από ό,τι λένε τουλάχιστον, δεν έχουν αντίρρηση με την καθιέρωση προληπτικού ελέγχου στις δαπάνες των δήμων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.


Το αίτημα της καθιέρωσης προληπτικού ελέγχου στους δήμους, πρωτοποριακό για την εποχή του, τείνει σήμερα να εξελιχθεί σε ενδοδημαρχιακή… σύρραξη. Ούτε που θα μπορούσε να το φαντασθεί ο Αρ. Σκληρός, όταν τον Νοέμβριο του 1944 με έγγραφό του προς το υπουργείο Εσωτερικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζητούσε την άσκηση προληπτικού ελέγχου επί των δαπανών του δήμου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ότι 52 χρόνια αργότερα η πρότασή του θα σκόνταφτε στην αντίδραση του δημάρχου Πειραιώς κ. Σ. Λογοθέτη!


Η ιστορία ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, όταν ο κ. Αβραμόπουλος, διαπιστώνοντας την ταυτότητα των απόψεων που είχε με τον πρώτο μετά την απελευθέρωση της χώρας δήμαρχο Αθηναίων, επανέφερε το αίτημά του για άσκηση προληπτικού ελέγχου και άρχισε αλληλογραφία με τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει ο ίδιος στις επιστολές του, «από την προεκλογική περίοδο είχαμε διαπιστώσει σημαντικές αδυναμίες στη διαφάνεια των προμηθειών, των έργων και της εν γένει διαχείρισης των οικονομικών του δήμου όσο και στην ταχεία και αποτελεσματική άσκηση του ελέγχου των δαπανών». Ζητούσε λοιπόν ο κ. Αβραμόπουλος την έκδοση των απαιτούμενων προεδρικών διαταγμάτων, τη σύσταση Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με αρμοδιότητα τον έλεγχο, την εκκαθάριση και την εντολή πληρωμής των δαπανών του Δήμου Αθηναίων και την άσκηση προληπτικού ελέγχου για τις δαπάνες αυτές από το Ελεγκτικό Συνέδριο.


Οι αρμόδιοι υπουργοί δεν διαφώνησαν, αλλά εν τω μεταξύ προκηρύχθηκαν βουλευτικές εκλογές και τα διατάγματα δεν εξεδόθησαν. Μετά τις εκλογές άρχισε νέος κύκλος αλληλογραφίας με τους υπουργούς που τοποθετήθηκαν στα αρμόδια υπουργεία. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Α. Παπαδόπουλος βρήκε ότι η πρόταση του δημάρχου Αθηναίων θα βοηθούσε στην ενδυνάμωση των δημοτικών αρχών και στην απαλλαγή τους από δυσμενείς κριτικές. Και αμέσως με έγγραφό του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ζήτησε να κινηθεί η διαδικασία για την έκδοση του πολυπόθητου προεδρικού διατάγματος. Περιέλαβε όμως στην πρότασή του και τους δήμους Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, γεγονός που δεν ενθουσίασε καθόλου τον κ. Σ. Λογοθέτη.


«Θα βάλουμε, δηλαδή, έναν υπερδήμαρχο πάνω από το κεφάλι μας;», αναρωτιέται ο κ. Λογοθέτης. «Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν κατάλαβε τι πρότεινε. Επρεπε να το σκεφθεί καλύτερα. Αν γίνει αυτό που ζητεί, θα σταματήσει κάθε λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε κανένα ένταλμα, ακόμη και αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη! Είμαι αντίθετος επίσης με την πρόταση να αρχίσει ο έλεγχος από τρεις δήμους μόνο. Θα ήταν πιο δίκαιο να ίσχυε αυτή η ρύθμιση για όλους, υπό τον όρο όμως να εκσυγχρονισθεί το δημόσιο λογιστικό, το οποίο ρυθμίζεται από ένα βασιλικό διάταγμα του 1958. Ο προληπτικός έλεγχος με τον τρόπο που πάει να προωθηθεί θα αποδειχθεί δούρειος ίππος για την τοπική αυτοδιοίκηση».


Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κ. Κοσμόπουλος δεν είναι ούτε υπέρ ούτε κατά της πρότασης του υπουργού Εσωτερικών. «Ο προληπτικός έλεγχος των δαπανών των δήμων πρέπει και επιβάλλεται να καθιερωθεί. Οχι όμως επιλεκτικά σε ορισμένους δήμους. Να ισχύσει για ολόκληρη την τοπική αυτοδιοίκηση», δηλώνει προσπαθώντας μάλλον να διατηρήσει τις ισορροπίες.


Ο κ. Αβραμόπουλος πάντως επιμένει. Με νεότερο έγγραφό του στον υπουργό Εσωτερικών ζητεί ­ εν ονόματι της διαφάνειας και της νομιμότητας στη διαχείριση των πόρων ­ να ξεκινήσει κατ’ αρχήν η διαδικασία από τον Δήμο Αθηναίων ελπίζοντας πως αργότερα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Και τονίζει ότι «η επιμονή μας θα συνεχισθεί αταλάντευτα μέχρις επιτεύξεως του παραπάνω στόχου». Ο δήμαρχος Αθηναίων ευελπιστεί πως, αν ξεπερασθούν κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια και ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, ο έλεγχος των δαπανών μπορεί να αρχίσει από τον Ιανουάριο κιόλας. Διαφορετικά, δεδομένων και των ως σήμερα γεγονότων, ο επόμενος που μπορεί να ελπίζει σε θετική ανταπόκριση από το κράτος είναι ο δήμαρχος Αθηναίων το… 2048!