«Ο προϋπολογισμός του 2010 είναι συμβόλαιο για την επανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας» διεκήρυξε χθες από του βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, θέλοντας να μεταδώσει αισιοδοξία στο κλείσιμο της πενθήμερης επεισοδιακής συζήτησης για τον πρώτο νόμο του κράτους. Τελικώς η Βουλή ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2010 με ψήφους160 «υπέρ» και 139 «κατά».

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και αναφέρθηκε στην ανάγκη υπέρβασης και αλλαγή σελίδας στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ΠΑΣΟΚ σε 60 ημέρες έκανε περισσότερα από ότι η ΝΔ σε 5,5 χρόνια. Σε ότι αφορά δε, τους οίκους αξιολόγησης τόνισε πως δεν είναι ανάγκη να κάνουμε τα καλά παιδιά απέναντι τους με πρόσκαιρα μέτρα.

Για δύο ξεχωριστές, αλληλοαναιρούμενες μεταξύ τους σχολές σκέψεις εντός του ΠΑΣΟΚ, που η κάθε μία βλέπει τη μία μόνο πλευρά των προβλημάτων, επιτέθηκε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, διαβλέποντας κινδύνους για την Οικονομία. Ο ίδιος αναγνώρισε πάντως ότι υπήρξαν λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης, παρουσίασε σειρά προτάσεων για την έξοδο από την οικονομική κρίση, ενώ επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ θα βρει τη ΝΔ δίπλα του στα σωστά.

Συνεπής ο προϋπολογισμός στην αντιλαϊκή πολιτική που προανήγγειλε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά δήλωσε από την πλευρά της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συστηματική προσπάθεια παραπλάνησης του λαού για τα αίτια της κρίσης, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Ασκείται τρομοκρατία και εκβιασμό στο λαό, είπε χαρακτηριστικά.

Ενταση επικράτησε μετά τη σκληρή τοποθέτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για τη χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες, ζητώντας εκ νέου δημοψήφισμα για το θέμα. Για την Οικονομία υποστήριξε ότι η Ευρώπη είναι εκείνη που έχει ανάγκη να στηρίξει την Ελλάδα. Ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε με προσωπικούς χαρακτηρισμούς στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος ζήτησε το λόγο και απάντησε σε σκληρή γλώσσα.

Στήριξη της απασχόλησης και αντιμετώπιση των δομικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «ήπια προσαρμογή με μείωση ελλείμματος κατά τέσσερις μονάδες δεν γίνεται». Αγνοείστε τις αγορές και φτιάξτε μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας, είπε.

ΜεταβατικόςΠροϋπολογισμός

Πολλοί αναλυτές, σημειώνει το Reuters, λένε ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι εφικτοί, αλλά ότι δεν παρέχουν εγγυήσεις για δημοσιονομική συγκράτηση τα επόμενα χρόνια, καθώς βασίζονται κατά κύριο λόγω σε έκτακτα μέτρα, όπως ο φόρος στις επιχειρήσεις και η πάταξη της φοροδιαφυγής. Αλλωστε οι τρεις μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας μετά την ανακοίνωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού τον προηγούμενο μήνα, λέγοντας ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση του χρέους δεν ήταν αρκετά πειστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου δεν αποκλείει την ύπαρξη συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του 2010, ενώ τονίζει ότι μεγάλο στοίχημα για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα, μέσω της παροχής εγγυήσεων ότι πλέον οδεύει στο δρόμο της δημοσιονομικής σταθετότητας αποτελεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον Ιανουάριο.

Ήδη οι διαδικασίες για την κατάρτισή του έχουν ξεκινήσει σε απόλυτη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αποφευχθούν αρνητικές εκπλήξεις σημειώνουν με νόημα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.