Η διαφάνεια, η ανταπόδοση και το δίκαιο φορολογικό σύστημα είναι οι τρεις βασικές αρχές του προϋπολογισμού, ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, επιρρίπτοντας ευθύνες για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Στην ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε σε όλους τους τόνους ότι το στοίχημα του προϋπολογισμού για το 2010 είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας, τόσο της χώρας στους ευρωπαίους εταίρους και τις αγορές, αλλά και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος και την αξιοποίηση των πόρων του.

Παράλληλα, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την ουσιαστικά για αδράνεια που οδήγησε τη χώρα «ένα βήμα πριν τη διάλυση», ενώ επανέλαβε ότι η ΝΔ «εγκατέλειψε το σκάφος» την τελευταία στιγμή.

«Ο προϋπολογισμός αποτελεί συμβόλαιο ανάπτυξης και αξιοπιστίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ κεντρικό ρόλο στην ομιλία του έπαιξε η προσπάθεια ανάδειξης του μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου.

«Σε δύο μήνες, έχουμε κάνει περισσότερα από όσα η προηγούμενη κυβέρνηση σε πέντε χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά· «σε εξήντα μέρες, έχουν κατατεθεί εννέα νομοσχέδια» τόνισε.

Ο προϋπολογισμός, ανέφερε ο πρωθυπουργός, συνοδεύεται από «υπεύθυνο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένο πρόγραμμα», υπενθυμίζοντας επίσης ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τον Ιανουάριο λεπτομερές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξηςστην Ευρωπαϊκή Ένωση.