Ευθύνες στην κυβέρνηση για την έλλειψη σχεδίου και οργάνωσης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών επέρριψε ηγενική γραμματέαςτου ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και χαρακτήρισε την καταστροφή από την πύρινη λαίλαπα «χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου». Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε,σήμερα Τρίτη, κυρία Παπαρήγα μίλησε για ηθικούς αυτουργούς της καταστροφής και τόνισε ότι «κάποιος πρέπει να κάτσει στο σκαμνί, κάποιος πρέπει να τιμωρηθεί πολιτικά και ποινικά».

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε για «καλά οργανωμένο σχέδιο» εμπρηστών, ωστόσο σημείωσε ότι εκτός από τους φυσικούς αυτουργούς, υπάρχουν και οι ηθικοί αυτουργοί. «Θέλουμε να κάτσει στο σκαμνί του κατηγορουμένου κάποιος. Δεν μπορεί να μην τιμωρηθούν πολιτικά και ποινικά κάποιοι. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό κάθε χρονιά» τόνισε.

Η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού «ερασιτεχνική και ανοργάνωτη» καικατηγόρησε την κυβέρνηση για ανυπαρξία σχεδιασμού και έλλειψη πρόληψης.Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει διδαχθεί από τις προηγούμενες ολιγωρίες σε ανάλογες καταστάσεις και ότι δεν είχε διασφαλίσει ικανά εναέρια μέσα από το εξωτερικό, ενώ υπάρχουν και πολλά κενά σε προσωπικό.Τα δάση της βορειοανατολικής και της δυτικής Αττικής βρέθηκαν στο στόχαστρο, προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια τουριστικών ομίλων και άλλων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, τόνισε και πρόσθεσε ότι σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται, δυστυχώς, και το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας.

Συνένοχος και βοηθός των εμπρηστών είναι η δασοκτόνα πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έχουν διαμελίσει τον ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης των δασών, διαχωρίζοντας την πρόληψη από την καταστολή, είπε η ΓΓ του ΚΚΕ. Επίσης είπε ότι η κυβέρνηση ελέγχεται και οφείλει να απολογηθεί ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές του 2007 για την απουσία συγκεκριμένου σχεδιασμού, την αργοπορία διασφάλισης ικανών εναέριων πυροσβεστικών μέσων από το εξωτερικό και τα μεγάλα κενά σε μόνιμους εξειδικευμένους δασοπυροσβέστες και σε επίγεια μέσα. Ακόμη η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση, να ακυρωθούν οι αποφάσεις για μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη και να καταργηθούν και όλοι οι «αντιδασικοί» νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η κυρία Παπαρήγα ζήτησε να συγκροτηθεί άμεσα νέος ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, να υπάρξει πλήρης και ουσιαστική καταγραφή των καμένων εκτάσεων, να μην υπάρξει καμιά αλλαγή στη χρήση γης, να υπάρξουν μέτρα προστασίας των καμένων εκτάσεων από τη διάβρωση και τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες και ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια των λαϊκών οικογενειών, των αγροτικών υποδομών και του κατεστραμμένου αγροτικού κεφαλαίου. Παράλληλα, η Αλέκα Παπαρήγα κατήγγειλε σχέδιο για την παράδοση της παραλίας του Σχοινιά σε ιδιωτικά συμφέροντα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ξεσπάσουν και άλλες πυρκαγιές στην περιοχή φέτος ή τα επόμενα καλοκαίρια. Όπως είπε, το ΚΚΕ προτείνει η γη να αποτελεί λαϊκή ιδιοκτησία, καθώς και να οργανωθεί η λαϊκή πρωτοβουλία για την πυρόσβεση.