Η κακή κατάσταση της οικονομίας, η δικαστική έρευνα για τη Siemens και τον ΟΤΕ και ο κίνδυνος παραγραφής όλων των ενδεχόμενων αδικημάτων που έχουν διαπραχθεί από υπουργούς της ΝΔ αναγκάζει την κυβέρνηση να διώξει κάθε σκέψη για πρόωρες εκλογές και να ξορκίζει με κάθε ευκαιρία τέτοια σενάρια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ.Ρουσόπουλος διέψευσε χθες, χωρίς μάλιστα να ερωτηθεί, τα δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τον Πρωθυπουργό να μελετά σενάρια εκλογών για το φθινόπωρο προκειμένου να προλάβει καταγγελίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για απόπειρα συγκάλυψης των σκανδάλων. Στην πραγματικότητα όμως ο Πρωθυπουργός έχει απορρίψει ήδη κάθε σκέψη για εκλογές εντός του 2008, λόγω της κακής κατάστασης της οικονομίας, αλλά και του εκρηκτικού κλίματος που θα δημιουργηθεί από το φθινόπωρο, εξαιτίας της δυσαρέσκειας που υπάρχει στην κοινή γνώμη για την ακρίβεια, καθώς και της τελικής απόπειρας ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής.

Ο κ. Ρουσόπουλος κλήθηκε χθες να σχολιάσει τα συμπεράσματα δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τους πολίτες να επικροτούν μετεκλογικές συνεργασίες κομμάτων, αλλά πρώτα απ΄ όλα φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται ζήτημα εκλογών.

«Κατ΄ αρχάς δεν υπάρχει θέμα εκλογών» τόνισε. «Δεύτερον,η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις και με αυτοδυναμία συνεχίζει να κυβερνά τον τόπο,κάνοντας πραγματικότητα τις δεσμεύσεις τις οποίες έλαβε προεκλογικά, και το 2004 και το 2007. Τα υπόλοιπα πρέπει να τα ρωτήσετε σε άλλα κόμματα».

Η απόρριψη των εκλογικών σεναρίων δεν έγινε τυχαία από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά έπειτα από διεξοδική συζήτηση που έχει πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και κορυφαίους υπουργούς. Ο κ. Κ. Καραμανλής έχει αποκλείσει εξαρχής κάθε πιθανότητα διεξαγωγής εκλογών με λίστα, γεγονός το οποίο αποκλείει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ως τον Μάρτιο του 2009. Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι η κατάσταση της οικονομίας θα είναι τόσο κακή μετά τον Σεπτέμβριο που η κυβέρνηση δεν θα διατηρεί καν διαφορά ασφαλείας από το δεύτερο κόμμα στις φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις και ως εκ τούτου δεν θα έχει καμία εγγύηση εκλογικής νίκης, πόσο μάλλον εξασφάλιση κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας.

Πέραν αυτών εξάλλου ο κ. Καραμανλής εκτιμά ότι δεν έχει τη δυνατότητα πρόωρων εκλογών ως τον Ιούνιο του 2009, αφού ως τότε θα διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη οι υποθέσεις του ΟΤΕ και της Siemens. Σε περίπτωση εκλογών παραγράφονται οριστικά όλα τα αδικήματα που ενδεχομένως έχουν διαπραχθεί από υπουργούς της ΝΔ και συνεπώς ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να αντέξει πολιτικά την κατηγορία συγκάλυψης αυτών των υποθέσεων και παραγραφής των ευθυνών των υπουργών του. Ταυτόχρονα έχει δεσμευθεί ο ίδιος – με την πρόσφατη επιστολή του στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου – ότι θα συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή για τη Siemens μετά το πέρας της ανάκρισης, η οποία είναι προφανές ότι θα πρέπει να ξεκινήσει την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

Από τα μέσα Οκτωβρίου εξάλλου, η κυβέρνηση ξεκινά την τελευταία της απόπειρα για ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής με εντατικές διαβουλεύσεις με την ΕΕ και τον νέο επίτροπο κ. Αντόνιο Ταγιάνι . Η διαδικασία αυτή αναμένεται να προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις από τους 6.000

εργαζομένους στον εθνικό αερομεταφορέα, αλλά και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με την κυβέρνηση να χάνει όποιο εκλογικό πλεονέκτημα διατηρεί ως τότε.

Ο κ. Ρουσόπουλος παραδέχθηκε εξάλλου και χθες ότι η κατάσταση είναι δύσκολη για την κυβέρνηση και οι διαθέσεις των πολιτών εχθρικές, λόγω μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων τους. «Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι όντως πρόβλημα για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όπως είναι πρόβλημα για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών του δυτικού κόσμου,ιδιαίτερα μετά την ξέφρενη πορεία του πετρελαίου και των πετρελαιοειδών» παρατήρησε.