«Φωτοτυπία» των θέσεων του ΛΑΟΣ στο Σκοπιανό και στο μεταναστευτικό θεωρούν τις τελευταίες κυβερνητικές ανακοινώσεις οι στενοί συνεργάτες του κ. Γ.Καρατζαφέρη. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θεωρεί ότι η στάση όλο και περισσότερων βουλευτών υπέρ του βέτο στην πΓΔΜ και οι πρόσφατες τοποθετήσεις της κυβέρνησης αλλά και του δημάρχου Αθηναίων για το μεταναστευτικό δικαιώνουν την επιλογή του να εμφανιστεί ως η χαμένη δεξιά συνείδηση της ΝΔ. Προχθές μάλιστα ο ΛΑΟΣ προχώρησε σε ένα βήμα δεξιότερα, υπερασπιζόμενος τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο. Σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Η ιστορική αναφορά και μνήμη δεν σημαίνει κατάληψη εδαφών», ο ΛΑΟΣ κάνει λόγο για ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου, για τους «ελληνοβλάχους» των Σκοπίων, για τη Μικρασιατική Καταστροφή και για τον καταστροφικό ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

Οι μετριοπαθείς στη ΝΔ εκτιμούν ότι οι πολεμικές ιαχές του κ. Ανθιμου, υποβοηθούμενες από τη στάση του ΛΑΟΣ, μπορεί να σύρουν την κυβέρνηση σε επιλογές όπως αυτή του μεταναστευτικού. Ο κ. Καρατζαφέρης έχει διεγείρει τα ξενοφοβικά ένστικτα των κατοίκων των μεγαλουπόλεων και η ΝΔ είναι αναγκασμένη να «χορέψει» σε αυτόν τον ρυθμό. Ειδικά στο ζήτημα της μετανάστευσης, λένε οι ίδιοι, οι θέσεις τόσο της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη όσο και του δημάρχου Αθηναίων κ. Ν.Κακλαμάνη ανταποκρίνονται σχεδόν απόλυτα στις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη στη Βουλή, όπου είπε ότι «η Ελλάδα δεν χωράει άλλους μετανάστες». Επρόκειτο βέβαια για στρατηγική επιλογή, η οποία συμβολικά τονίστηκε και με την πρώτη ερώτηση στον κοινοβουλευτικό βίο του ΛΑΟΣ, η οποία αφορούσε τη μεταναστευτική πολιτική.

Μετά την απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού και την κυβερνητική στροφή στο μεταναστευτικό, επόμενος στόχος του κ. Καρατζαφέρη είναι να εμφανίσει και το ενδεχόμενο βέτο στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ως δική του επιτυχία. «Από τότε που βγήκαμε εμείς στην επιφάνεια ξαναζεστάθηκε στο Σκοπιανό.Η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει διαφορετικά τους τελευταίους τρεις μήνες απ΄ ό,τι πριν από έναν χρόνο.Η κυβέρνηση άρχισε να μιλάει για βέτο» επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΛΑΟΣ. Οι ίδιοι τονίζουν ότι έχουν «αρωγούς» στις απόψεις τους τη συντριπτική πλειονότητα της βάσης της ΝΔ. «Ο κ. Π.Ψωμιάδης, εσχάτως και ο κ. Β.Παπαγεωργόπουλος , νομάρχες και δήμαρχοι όλων των περιοχών της Μακεδονίας,συμφωνούν μαζί μας.Ποιος λοιπόν σύρει ποιον; » επισημαίνει στέλεχος του ΛΑΟΣ.

Οι διπλωματικές εξελίξεις στο Σκοπιανό εξυπηρετούν και την επιθυμία του κ. Καρατζαφέρη να εμφανίζεται ως απειλή για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ. Θεωρεί μάλιστα ότι με τη διφορούμενη στάση που έχει σε θέματα όπως το Ασφαλιστικό μπορεί να του εξασφαλίσει ρυθμιστικό- όπως τουλάχιστον τον βλέπει ο ίδιος- ρόλο στις κορυφαίες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Στενοί συνεργάτες του κ. Καρατζαφέρη αναφέρουν μάλιστα ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή του να κατέβει στον διάλογο για το Ασφαλιστικό. Επιθυμεί να κατοχυρωθεί ως «θεσμικός» συνομιλητής, ο οποίος εκτός από τα εθνικά θέματα έχει και άλλα πολιτικά ενδιαφέροντα.

Το τρίτο ζήτημα στο οποίο ο κ. Καρατζαφέρης επιθυμεί να παίξει ρόλο είναι η πολιτική απέναντι στις τράπεζες, πεδίο το οποίο ανταποκρίνεται στη λαϊκίστικη ρητορική την οποία ακολουθεί τους τελευταίους μήνες σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τα «χαμηλής πτήσης» οικονομικά.