Στην Επίδαυρο, στη Χίο, στη Σελιάνα, στα Φιλιατρά, στο Λεωνίδιο καθώς και σε αρκετές ακόμη περιοχές θα διοργανωθούν οι εφετινές γιορτές αγροτουρισμού. Μέσα από αυτές θα προβληθούν τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα, αγροτουριστικά καταλύματα και ξενώνες, ενώ θα αναβιώσουν παλαιότερα έθιμα με επίκεντρο ένα ή περισσότερα παραδοσιακά προϊόντα, προκειμένου να αναδειχθούν τα στοιχεία που συγκροτούν την ταυτότητα κάθε περιοχής.

«Πρόκειται για έναν επιτυχημένο θεσμό που εξαπλώνεται σε ολοένα περισσότερους δήμους και νομούς της χώρας» λέει η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Αγροτουριστικής κυρία Μπριγκίτα Παπασταύρου (φωτογραφία), εξηγώντας ότι «τόσο οι γιορτές όσο και τα πολιτιστικά γεγονότα που τις πλαισιώνουν προσελκύουν το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων επισκεπτών και εκθετών».

* Πρωτοπόρος στις γιορτές αγροτουρισμού είναι η Επίδαυρος. Οπως μάλιστα δείχνουν τα πράγματα, το 2007 θα είναι χρονιά-ορόσημο για τον θεσμό του Πανηγυριού της Επιδαύρου, το οποίο συμπληρώνει μία δεκαετία διαρκούς παρουσίας στα αγροτουριστικά δρώμενα της χώρας. Θα διοργανωθεί στο λιμανάκι της Παλαιάς Επιδαύρου και θα πλαισιώσει τον Μουσικό Ιούλιο στο Μικρό Θέατρο και το Φεστιβάλ του Αρχαίου Θεάτρου. Ο Δήμος Επιδαύρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Αγροτουριστική έχουν προγραμματίσει για εφέτος μια σειρά από σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα στοχεύοντας στην ανανέωση και αναμόρφωση του θεσμού. Η έκθεση των προϊόντων θα παραμένει ανοιχτή και την Κυριακή ενώ, εκτός από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του Ελληνικού Φεστιβάλ στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και του Μουσικού Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο, θα διοργανωθούν ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων το πολιτιστικό δρώμενο οίνου και πνεύματος «Ηχος & Φως». Πρόκειται για ένα πολυθέαμα-οδοιπορικό στη «Χώρα των Ελλοίνων», στον χώρο και στον χρόνο του ελληνικού κρασιού και της αμπελουργικής ιστορίας, με καθοδηγητή τον καταξιωμένο οινολόγοδημοσιογράφο κ. Δ. Χατζηνικολάου . Το πολυθέαμα θα πραγματοποιηθεί στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Το Πανηγύρι Αγροτουρισμού της Επιδαύρου θα διοργανώνεται εφέτος κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, από τις 29 Ιουνίου ως και τις 29 Ιουλίου.

* Για τρίτη συνεχή χρονιά από 3 ως 10 Αυγούστου θα διοργανωθεί στον Δημοτικό Κήπο της Χίου το Πανόραμα Γεύσεων και Πολιτισμού. Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει καθιερωθεί πλέον ως πανηγύρι ποιότητας: λόγω της αθρόας συμμετοχής εκθετών και της μαζικής προσέλευσης του κόσμου (πέρυσι πέρασαν από τον Δημοτικό Κήπο περίπου 18.000

επισκέπτες) αποτελεί ήδη θεσμό της καλοκαιρινής ζωής του νησιού. Εφέτος η γιορτή φιλοδοξεί να επεκταθεί και εκτός των ορίων του νομού, με τη συμμετοχή νομαρχιών και δήμων από την υπόλοιπη Ελλάδα και μέσω μιας μεγάλης ποικιλίας θεματικών εκδηλώσεων.

* Γιορτή Αγροτουρισμού σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τον εφετινό Αύγουστο και η Σελιάνα Αχαΐας, με στόχο την προβολή των τοπικών αγροτικών και παραδοσιακών προϊόντων, των χειροτεχνημάτων, της λαϊκής τέχνης, των τοπικών κρασιών αλλά και των δυνατοτήτων που προσφέρει η περιοχή για υπαίθριες δραστηριότητες. Το τριήμερο 3-5 Αυγούστου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της ορεινής Σελιάνας- ανεξαρτήτως ηλικίας- θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν συναυλίες, να γευθούν παραδοσιακές γεύσεις και κρασιά, να δουν ή να συμμετάσχουν σε αγώνες paintball και ιππασίας και γενικώς να απολαύσουν μια σειρά από ενδιαφέροντα ψυχαγωγικά δρώμενα. * Στο Λεωνίδιο θα διοργανωθεί η Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας, στα Φιλιατρά η Γιορτή Καρπουζιού, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε δεκάδες ακόμη πόλεις και χωριά της Ελλάδας.