Συνεργασία με σέρβους παραστρατιωτικούς με στόχο τη δημιουργία ενός τεράστιου οπλοστασίου με όπλα τελευταίας τεχνολογίας είχε η μαφία του Μυλοποτάμου. Δικογραφία που συνέταξε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει ότι το κύκλωμα των κακοποιών του Μυλοποτάμου σχεδίασε με σέρβους συνεργάτες του σειρά εγκληματικών ενεργειών. Μία από αυτές – που δεν εκτελέστηκε τελικά – προέβλεπε επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού με αντιαρματικά όπλα. Τη διανομή των σερβικών όπλων στον Μυλοπόταμο είχε αναλάβει να διερευνήσει το ίδιο Τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. μετά τη διαπίστωση ότι εκτελούνταν με αξιοσημείωτη συχνότητα πτήσεις ιδιωτικών ελικοπτέρων στην περιοχή. Με κάποια από τα δρομολόγια πιθανολογείται από τους αστυνομικούς ότι μεταφέρθηκε στην περιοχή βαρύς οπλισμός. Με τον ίδιο τρόπο εκτιμούν ότι εκτελούνταν και οι μεταφορές μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών.



Σύμφωνα με άλλη αστυνομική έκθεση, που βρίσκεται στη διάθεση υψηλόβαθμων αξιωματικών «σε κρύπτες στα Ζωνιανά και στα Λιβάδια φυλάσσονται αντιαρματικά όπλα RPG-7», ίδια με αυτό που χρησιμοποίησε η οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας στην επίθεσή της εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Στην έκθεση σημειώνεται ότι κυκλοφορούν μάλιστα φωτογραφίες με αντιαρματικά όπλα στημένα δίπλα σε… τζάκια σπιτιών της περιοχής.


Το πολυσέλιδο έγγραφο για την συνεργασία της μαφίας του Μυλοποτάμου με σέρβους παραστρατιωτικούς συντάχθηκε με απόλυτη μυστικότητα στις 22 Φεβρουαρίου 2002, χωρίς έκτοτε να δημοσιοποιηθεί το παραμικρό. Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε κατηγορήθηκαν δύο Ελληνες, μέλη της κρητικής μαφίας, καθώς και πέντε Σέρβοι, οι οποίοι είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τον αρχηγό της σερβικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Τίγρεις, Ζέλικο Ρασνάτοβις ή Αρκάν ο οποίος δολοφονήθηκε το 2000 στο Βελιγράδι.


* Ο Αρκάν και οι «αρχινονοί»


Ο Αρκάν διατηρούσε τη δεκαετία του ’90 συνεχείς επαφές με έλληνες «αρχινονούς». Από την άλλη πλευρά έλληνες κακοποιοί πολέμησαν στο πλευρό του στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν διαπιστώσει σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια ότι άνθρωποι του Αρκάν συνεχίζουν και μετά τον θάνατο του αρχηγού τους να συνεργάζονται με έλληνες μαφιόζους στη διακίνηση εκατοντάδων κιλών κοκαΐνης, καθώς και στη διοργάνωση δολοφονικών ενεργειών. Αλλά αν οι σχέσεις του σερβικού κυκλώματος με την Αθήνα ήταν γνωστές στην Αστυνομία, η συνεργασία του με τη μαφία του Μυλοποτάμου, όταν για πρώτη φορά εντοπίστηκαν τεκμήρια, αποτέλεσε έκπληξη για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.


Σύμφωνα με το αστυνομικό έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 3021/2/33-κ «πέντε Σέρβοι και δύο Ελληνες κρητικής καταγωγής μαζί με άλλα άγνωστα άτομα συνέστησαν από την άνοιξη του 2000 σπείρα με σκοπό την εισαγωγή στη χώρα μας, κατοχή και εμπορία πολεμικών τυφεκίων, αυτομάτων πολυβόλων όπλων, πιστολιών και πυρομαχικών με σκοπό τον περαιτέρω εφοδιασμό ομάδων της περιοχής της Αττικής και της Κρήτης, αποκομίζοντας μεγάλα ποσά». Αρχηγός του κυκλώματος ήταν ένας 39χρονος Σέρβος με το ψευδώνυμο «Κριστιάν» ο οποίος κρατούνταν τότε στις φυλακές Κορυδαλλού, καταδικασμένος για ληστείες τραπεζών και διακεκριμένες κλοπές. Ο 39χρονος «αρχηγός» του ελληνοσερβικού κυκλώματος «νονών» υπήρξε στενός συνεργάτης του Αρκάν. Σήμερα έχει εκδοθεί στις σερβικές αρχές και κρατείται στις φυλακές του Βελιγραδίου, ύστερα από εντάλματα που εκκρεμούσαν στην πατρίδα του για άλλες εγκληματικές ενέργειες.


* Η δραστηριότητα του Κριστιάν


Από τις 7 Νοεμβρίου 1998 και μετά, την εποχή που βρισκόταν έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού, ο «Κριστιάν» μέσω επισκεπτηρίων και τηλεφωνημάτων διοργάνωνε και κατηύθυνε την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών από τη Σερβία και την εισαγωγή και διακίνησή τους στην Ελλάδα με φορτηγά αυτοκίνητα που οδηγούσαν συμπατριώτες του. Η ΕΛ.ΑΣ. έφθασε στα ίχνη του κυκλώματος και εντόπισε τα πρώτα τεκμήρια της σχέσης του με τη μαφία του Μυλοποτάμου μετά τον εντοπισμό στις 18 Οκτωβρίου 2000 στην οδό Αγίου Παύλου στο Περιστέρι νταλίκας που μετέφερε – υποτίθεται – πλαστικά είδη. Οταν οι αστυνομικοί ερεύνησαν την νταλίκα βρέθηκαν μπροστά σε… κινούμενη «γιάφκα». Βρέθηκαν ένα υποπολυβόλο Scorpion, 44 πιστόλια, περίπου 90 γεμιστήρες και μεγάλος αριθμός σφαιρών. Το επόμενο βήμα της Αστυνομίας, το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του «Κριστιάν», έδειξε για πρώτη φορά προς τον Μυλοπόταμο. Διαπιστώθηκε συγκεκριμένα ότι στις 26 Σεπτεμβρίου 2000 ποινικός από την περιοχή του Μυλοποτάμου κατέθεσε περίπου 25.000 ευρώ σε ύποπτο λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα της Γλυφάδας.


* Ο έλληνας επισκέπτης


Ενας από τους έλληνες κακοποιούς της ομάδας συναντήθηκε με τον «Κριστιάν» στις 20 Ιουλίου 2000 στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου ο τελευταίος είχε μεταχθεί για ποινική υπόθεσή του από τις φυλακές. Την ίδια ημέρα ο έλληνας «επισκέπτης» συνελήφθη μαζί με δύο συνεργούς του από την Κρήτη να μεταφέρουν τέσσερα ημιαυτόματα όπλα, το χρηματικό ποσόν των 18.000 ευρώ, καθώς και τραπεζικές επιταγές ύψους περίπου 60.000 ευρώ. Οι αστυνομικοί συμπεραίνουν στο έγγραφό τους ότι και αυτά τα όπλα προέρχονταν από συναλλαγή με τον «Κριστιάν».


Αναζητούνται οι φονικές σφαίρες


Παρά τις καθημερινές – τις τελευταίες εβδομάδες – κατασχέσεις, το οπλοστάσιο των Ζωνιανών συνεχίζει να τρομάζει την ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί που δρουν στην περιοχή έχουν ενημερωθεί ώστε να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας, καθώς δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής οι κινεζικής κατασκευής σφαίρες οι οποίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η ΕΛ.ΑΣ., έφθασαν στην Κρήτη από τις λεηλατημένες αποθήκες του αλβανικού στρατού. Την ΕΛ.ΑΣ. προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες σφαίρες είναι μεγάλης διατρητικής ικανότητας, ικανές να διαπεράσουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και γι’ αυτό εξαιρετικά επικίνδυνες, αν αποφασίσουν να τις χρησιμοποιήσουν οι κάτοχοί τους.


Αντιαρματικό όπλο εναντίον… Κορυδαλλού


Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος έκρυβε κι άλλες εκπλήξεις. «Στις 23 Μαΐου 2000 περιήλθε πληροφορία από το Αρχιφυλακείο των φυλακών Κορυδαλλού για ύπαρξη στην περιοχή ύποπτου αυτοκινήτου. Υστερα από έρευνα εντοπίστηκε στην οδό Θήρας 160 σε απόσταση 400 μέτρων από τις φυλακές αυτοκίνητο μάρκας Αλφα Ρομέο το οποίο είχε κλαπεί την προηγούμενη νύκτα από την περιοχή της Δάφνης. Κατά τον έλεγχο του αυτοκινήτου βρέθηκαν στο πορτμπαγκάζ ένα αντιαρματικό όπλο μιας χρήσης με πτυσσόμενο φορέα RPG 18 γιουγκοσλαβικής κατασκευής και ένα αυτόματο όπλο μάρκας Καλάσνικοφ με γεμιστήρα» καταγράφεται στην έκθεση της Αστυνομίας.


Το εύρημα είχε σημάνει συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα είχε κινητοποιηθεί και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την πιθανότητα προετοιμασίας επίθεσης των ασύλληπτων, ακόμη τότε, μελών της «17 Νοέμβρη» η οποία χρησιμοποιούσε μπαζούκας σε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις. Αλλά όπως διαπίστωσε τελικά η Αστυνομία «τα όπλα αυτά προορίζονταν για να χρησιμοποιηθούν από αγνώστους που σχεδίαζαν την προσβολή χώρου των φυλακών για την απόδραση του επικίνδυνου σέρβου κακοποιού». Υστερα ήλθαν τα ελικόπτερα. Οπως αναφέρει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχε στη σχετική έρευνα «από πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει η τοπική Αστυνομία εντοπίστηκε ότι γνωστοί ποινικοί της Κρήτης ήταν επιβάτες ιδιωτικού ελικοπτέρου που προσγειωνόταν τακτικά στα Ζωνιανά, στα Λιβάδια και σε άλλες περιοχές του Ψηλορείτη». Διαπιστώθηκε τελικά ότι το ελικόπτερο ανήκε σε εταιρεία της Αθήνας και είχε ενοικιασθεί από τους ποινικούς, αλλά παρά τις έρευνες δεν ήταν δυνατή η συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων και για τη μεταφορά όπλων και ναρκωτικών.


Απαλλαγή


Εν σχέσει με το δημοσίευμα της παρελθούσης Κυριακής (σελ. Α13) «Το Βήμα της Κυριακής» έλαβε από τον κ. Ηρακλή Νύκταρη εξώδικη δήλωση με την οποία αρνείται ως ψευδή και συκοφαντικά όσα για το πρόσωπό του αναφέρονται στο δημοσίευμα. «Το Βήμα» σημειώνει ότι για την υπόθεση της δολοφονίας την 1η Δεκεμβρίου 1993 του 32χρονου οδηγού ταξί Λογοθέτη Ακορδονίδη στο Κουκάκι ο κ. Νύκταρης με απόφαση του Εφετείου Αθηνών απηλλάγη της κατηγορίας.