Ερευνα διεξάγει τις τελευταίες ημέρες το Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας Αττικής προκειμένου να ανακαλυφθούν η προέλευση και ο τρόπος διακίνησης αρχαίων αντικειμένων και εικόνων που βρέθηκαν πριν από έξι ημέρες σε σπίτι της οδού Ταξιαρχών στην Πλάκα, που ανήκει στον 56χρονο γνωστό πλοιοκτήτη και πρώην πρόεδρο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Ιωάννη Λύρα.


Οι αστυνομικοί της Ασφαλείας Αττικής έκαναν την έρευνα, παρουσία εισαγγελέα, έπειτα από πληροφορίες που είχαν ότι στο σπίτι του κ. Λύρα βρίσκονταν αρχαία αντικείμενα και εικόνες που δεν είχαν δηλωθεί στις αρμόδιες αρχές. Στη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, δύο αποτμήματα ενεπίγραφων μαρμάρινων επιτύμβιων στηλών, ένα τμήμα άνω κορμού γυναικείας μορφής από λευκό μάρμαρο, βάση οξυπύθμενου αμφορέα και επτά εικόνες. Ο κ. Λύρας ωστόσο δεν συνελήφθη, καθώς την ώρα της εφόδου των αστυνομικών απουσίαζε στις ΗΠΑ, όπου διαμένει μονίμως.


Οι αστυνομικοί προκειμένου να προσδιορίσουν την προέλευση των αρχαίων αντικειμένων εξετάζουν, εκτός των άλλων, και τη συγγενική σχέση που έχει ο κ. Λύρας με πρώην διευθυντικά στελέχη του οίκου δημοπρασιών Christies στην Ελλάδα. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν «για μια σοβαρή υπόθεση που εξετάζεται προσεκτικά». Προσθέτουν ωστόσο ότι «δεν έχει σχέση με άλλες σημαντικές υποθέσεις (Σχοινούσα, άγαλμα Τερψιχόρης, δράση Σάιμς – Μιχαηλίδη) που απασχολούν τις ελληνικές και διεθνείς διωκτικές υπηρεσίες».


Από την πλευρά τού κ. Λύρα ο νομικός του εκπρόσωπος κ. Δ. Λαζάρου αναφέρει: «Τα αρχαία αντικείμενα ανευρέθησαν στη διάρκεια εργασιών αναπαλαίωσης στην κατοικία του κ. Λύρα στην Πλάκα. Απλώς δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη η επίσημη διαδικασία δήλωσής τους στο υπουργείο Πολιτισμού. Οσον αφορά τις εικόνες είναι οικογενειακά κειμήλια. Ο κ. Λύρας θα δώσει συντόμως πλήρεις αναλυτικές εξηγήσεις στις ελληνικές αρχές».


Πάντως την εκδοχή αυτή απορρίπτουν οι αστυνομικοί επικαλούμενοι γνώμες αρχαιολόγων. Οι αξιωματικοί που ασχολούνται με αυτή την υπόθεση αναφέρουν συγκεκριμένα: «Στον συγκεκριμένο χώρο στην Πλάκα βρίσκονταν τα τείχη της αρχαίας ρωμαϊκής αγοράς. Ωστόσο οι αρχαιολόγοι που εξήτασαν τα ανευρεθέντα αντικείμενα στο σπίτι του κ. Λύρα μας επεσήμαναν ότι δεν είναι προϊόντα επιτόπιας ανασκαφής αλλά έχουν μεταφερθεί εκεί από άλλες περιοχές της χώρας».


Ο κ. Λύρας είναι πρόεδρος της εταιρείας Paralos Maritime Corporation SA. Γεννήθηκε στο Λονδίνο και κατάγεται από τις Οινούσσες. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών από το 1991 και πρόεδρός της από το 1997 ως το 2003. Σύμφωνα με το βιογραφικό του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της «ελληνικής εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς», της οποίας είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, διετέλεσε και πρόεδρος της Ενώσεως Ευρωπαίων Εφοπλιστών (ECSA) από τον Ιανουάριο του 1995 ως τον Δεκέμβριο του 1996. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος της HELMEPA.