To «παραλιακό μέτωπο» της Αττικής – ο ποδηλατόδρομος και πεζόδρομος που θα εκκινούν από το Μικρολίμανο και θα καταλήγουν στη Βάρκιζα, συνολικού μήκους 35 χιλιομέτρων, μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο αν ενταχθεί στο τέταρτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης (ΕΣΠΑ). Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει οι εκπρόσωποι των δήμων από όπου περνά η συγκεκριμένη διαδρομή, αλλά και η κυβέρνηση. Το «παραλιακό μέτωπο» που θα εκκινεί από τα «Βοτσαλάκια» στον Πειραιά και θα καταλήγει στη Βάρκιζα και ο οποίος θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους «μεσογειακούς περιπάτους» θα αποτελέσει από τα σημαντικότερα σχέδια που η Αθήνα θα παρουσιάσει στο ερχόμενο συνέδριο – έκθεση για τα City Breaks που θα φιλοξενηθεί στη χώρα μας από τις 11 ως τις 13 Ιουνίου 2007. Ο στόχος που θα επιχειρηθεί να εξυπηρετηθεί είναι να καταστεί η Αθήνα αυτόνομος τουριστικός προορισμός, από απλό πέρασμα προς κάποια νησιά που είναι σήμερα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΙΡΚ International, ο τουρισμός πόλεων αφορά το 40% των ευρωπαϊκών ταξιδιών. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα με το συγκεκριμένο έργο – και όχι μόνο – μπορεί να γίνει τελικός τουριστικός προορισμός.


Το «παραλιακό μέτωπο» αποτελεί ωστόσο μία μόνο ψηφίδα από το παζλ της «επόμενης ημέρας της Αττικής». Μαζί με αυτό πάνω από 40 μεγάλα έργα βασικών υποδομών, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με την τουριστική οικονομία, συντελούνται στο λεκανοπέδιο Αττικής. Η υλοποίησή τους ωστόσο δεν εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό ενώ η ευθύνη για την αποπεράτωσή τους μοιράζεται σχεδόν σε όλα τα υπουργεία, σε δεκάδες φορείς, οργανισμούς και εταιρείες του Δημοσίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βεβαίως του ιδιωτικού τομέα. Ετσι, η συνολική εικόνα της επόμενης ημέρας του λεκανοπεδίου Αττικής δεν διαμορφώνεται από έναν κεντρικό φορέα. Στο πλαίσιο αυτό οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις σταδιακά περνούν μέσα από διαγωνισμούς στα χέρια τρίτων για να αλλάξουν χρήσεις και να καταστούν εκμεταλλεύσιμες.


Τα εμπορικά κέντρα και ο Βοτανικός




Το πρόσωπο της Αττικής δεν θα μεταμορφωθεί μόνο από τις αλλαγές που σχεδιάζονται στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Ηδη σημαντικές αλλαγές συντελούνται σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής. Ετσι μεταξύ άλλων:


* Στα υπάρχοντα εμπορικά κέντρα, που σήμερα προσεγγίζουν τα 300.000 τετραγωνικά μέτρα ωφέλιμης επιφάνειας και δημιουργήθηκαν τα τελευταία επτά χρόνια, αναμένεται να προστεθούν περίπου 550.000 τετραγωνικά μέτρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ετσι, ο συνολικός αριθμός εμπορικών κέντρων και άλλων αγορών αναμένεται να ανέλθει σε 30. Μεταξύ αυτών είναι το νέο ψυχαγωγικό και εμπορικό κέντρο στο Φαληρικό Δέλτα που φιλοξενεί πολυσινεμά, αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών, καταστήματα με γνωστά εμπορικά σήματα και άλλες χρήσεις. Επίσης το εμπορικό κέντρο Victoria που θα αναπτυχθεί επί των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού, πλησίον της πλατείας Βικτωρίας και του Αρχαιολογικού Μουσείου. Ακόμη το εμπορικό κέντρο Avenue επί της λεωφόρου Κηφισιάς και αντίστοιχο στο Αιγάλεω επί της λεωφόρου Κηφισού σε οικόπεδο της εταιρείας Βιοχάλκο, συνολικής ενοικιαζόμενης επιφάνειας περίπου 44.000 τετραγωνικών μέτρων.


* Στο νέο πρόσωπο του λεκανοπεδίου Αττικής σημαντική θα είναι η συμβολή των έργων ανάπλασης που εκτελούνται στον Βοτανικό, ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει νέος πόλος έλξης για τους Αθηναίους. Εκτός από την κατασκευή τού γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή θα ανεγερθεί σύγχρονο εμπορικό κέντρο, πολύ μεγαλύτερο του γνωστού The Mall, θα διαμορφωθεί χώρος πρασίνου και θα δημιουργηθεί ο νέος μεγάλος σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων.


* Στις «παράπλευρες» συνέπειες από την αναγέννηση του Βοτανικού εντάσσεται και η ανάπλαση της λεωφόρου Αθηνών (Καβάλας) όπου ανεγείρονται πάνω από 10 σημαντικές κτιριακές υποδομές, μεταξύ των οποίων και το νέο Χρηματιστήριο Αθηνών.


* Στα μεγάλα έργα που επίσης συμβάλλουν στη νέα εικόνα του Λεκανοπεδίου εντάσσονται το νέο συγκρότημα που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει στην Πάρνηθα η Hyatt Regency και το νέο εκθεσιακό κέντρο που έχει δρομολογήσει η επιχείρηση «Ελευθέριος Βενιζέλος».