Οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας γύρω από την υπόθεση της ονομασίας της FYROM – με αποκορύφωμα την προχθεσινή δήλωση των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία διαψεύδονταν πανηγυρικά τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Αθήνα, περί «άμεσης υποβολής μιας τρίτης πρότασης» – επανέφεραν στο προσκήνιο τη μεγάλη διπλωματική απομόνωση της Ελλάδας σε αυτή την υπόθεση. H απομόνωση αυτή, η οποία «αποτυπώθηκε» στο περιεχόμενο των προτάσεων Νίμιτς, διογκώθηκε ακόμη περισσότερο μετά τις δηλώσεις «δικαιολογημένης οργής» που ακολούθησαν, καθώς ο ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, ενοχλημένος από τα σχόλια εις βάρος του, απέκρουσε τις «παραινέσεις» περί άμεσης υποβολής μιας «ενδιάμεσης πρότασης», προκειμένου να διασκεδασθούν οι εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί με την τελευταία του, εμφανώς μονομερή, πρόταση.


Οι ιδιαιτέρως σκληρές δηλώσεις του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών κ. Νίκολας Μπερνς, ο οποίος χαρακτήρισε – ωμά – «ντροπή» το ενδεχόμενο υποβολής ελληνικού βέτο στην ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων, έφεραν στο προσκήνιο και την έντονη δυσφορία των Αμερικανών, ενώ από την όλη υπόθεση διαφοροποιήθηκε ανοικτά (και) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω δηλώσεων του αρμοδίου για τη διεύρυνση επιτρόπου κ. Ολι Ρεν, ο οποίος χαρακτήρισε ευθέως «διμερές ζήτημα» την εκκρεμότητα περί την ονομασία. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Γιαπ ντε χουπ Σέφερ, υποδεχόμενος, την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, τον κ. Βλάντο Μπουτσκόφσκι, αναφέρθηκε στον «πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση της Μακεδονίας», χωρίς να προβληματίζεται ιδιαίτερα για την «ενόχληση» που προκάλεσε στην Αθήνα. Εκτός από τον κ. Σέφερ, η μεγάλη πλειοψηφία των μονίμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ επιφύλαξε θερμότατη υποδοχή στον κ. Μπουτσκόφσκι όπως θερμότατης υποδοχής έτυχε και η κυρία Ιλινκα Μίτρεβα στις Βρυξέλλες, αλλά και στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη με τον γάλλο ομόλογό της κ. Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί.


H θερμή αυτή υποδοχή σχετίζεται βεβαίως (και) με την επικείμενη έναρξη των συζητήσεων για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, καθώς η FYROM παίζει στην υπόθεση αυτή ρόλο-κλειδί, αλλά και με τη γενικότερη αίσθηση της διεθνούς κοινότητας ότι «τα επιτεύγματά της αναφορικά με τη συμβίωση των διαφορετικών εθνοτήτων αποτελούν μοντέλο και πρότυπο για τις χώρες της περιοχής».


Παρ’ όλα αυτά, οι προσδοκίες της FYROM αναφορικά με την ευρωπαϊκή και την ευρωατλαντική συμμετοχή της δεν αναμένεται να ικανοποιηθούν πλήρως, καθώς στο ΝΑΤΟ αλλά κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ενωση επικρατεί σκεπτικισμός ως προς τους ρυθμούς της επόμενης διεύρυνσης.


Με αυτά τα δεδομένα, η γνωμοδότηση που αναμένεται να εκδώσει στις 9 Νοεμβρίου η Επιτροπή, σχετικά με το αίτημα της πΓΔΜ να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θα ικανοποιηθεί μόνο μερικώς, μέσω επαίνων για την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και επισήμανσης των αδυναμιών, που θα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χώρα μπορεί μεν να θεωρείται «υποψήφια» αλλά χωρίς οτιδήποτε συγκεκριμένο.


H εκκρεμότητα της ονομασίας δεν αναμένεται να δημιουργήσει στην όλη υπόθεση την παραμικρή επιπλοκή, καθώς η Αθήνα έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή πορεία της FYROM. Επιπλέον, μέσω παρεμβάσεων του έλληνα μονίμου αντιπροσώπου στην EE πρέσβη κ. Βασ. Κασκαρέλλη προς την Επιτροπή, στο προσχέδιο της γνωμοδότησης ενσωματώθηκαν ορισμένες παράγραφοι που αντικατοπτρίζουν τις ελληνικές θέσεις. Πέραν των γενικότερων παροτρύνσεων περί «επίδειξης πνεύματος συνεργασίας και εγκαθίδρυσης σχέσεων καλής γειτονίας», το σημαντικό είναι ότι στο κείμενο της γνωμοδότησης ενσωματώθηκε αυτούσιο το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, το οποίο, όπως είναι γνωστό, αναφέρεται στη δυνατότητα της Ελλάδας να αντιταχθεί στην ένταξη της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς με ονομασία διαφορετική από της FYROM.


Ως τότε, πολλά θα έχουν συμβεί και οι καταστάσεις θα έχουν αλλάξει, αλλά, σε ό,τι αφορά την ονομασία της πΓΔΜ, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα είναι προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η Αθήνα.


Το μήνυμα που θα εκπέμψει σε λίγες ημέρες ο αμερικανός πρόεδρος κ. Τζορτζ Μπους, υποδεχόμενος, στις 27 Οκτωβρίου τον κ. Βλάντο Μπουτσκόφσκι, ως τον πρώτο πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας που γίνεται δεκτός στον Λευκό Οίκο, θα είναι απολύτως ενδεικτικό, όπως άλλωστε καταδεικνύει και η σχετική ανακοίνωση: «H Μακεδονία, στενή φίλη και σύμμαχος των ΗΠΑ, έχει επιτυχημένη πορεία ενσωμάτωσης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και συμβάλλει καθοριστικά στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή»