Αλλάζει ριζικά το τοπίο της Δικαιοσύνης μέσα στον ερχόμενο Ιούλιο καθώς στα δύο από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας τοποθετούνται νέοι πρόεδροι. Συγκυριακά την ίδια χρονική στιγμή αλλάζουν οι πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου. Παράλληλα θα γίνουν και τοποθετήσεις εννέα νέων αντιπροέδρων στο ΣτΕ, στον Αρειο Πάγο και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Πέντε από τους νέους αντιπροέδρους θα τοποθετηθούν στον Αρειο Πάγο. Συνολικά θα αλλάξει κατά τα δύο τρίτα η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων.


Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επόμενη τετραετία θα είναι, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, ο αντιπρόεδρος κ. Γ. Παναγιωτόπουλος και πρόεδρος του Αρείου Πάγου για την επόμενη διετία θα είναι ο αντιπρόεδρος κ. Ρωμ. Κεδίκογλου. Ειδικότερα με την εκπνοή του ερχόμενου Ιουνίου αποχωρεί από το δικαστικό σώμα λόγω ορίου ηλικίας, ύστερα από 42 χρόνια καριέρας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. X. Γεραρής. Την ίδια στιγμή αποχωρεί, για τους ίδιους λόγους, ύστερα από 39 χρόνια σταδιοδρομίας, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Γ. Κάπος. Παράλληλα κενώνονται δύο θέσεις αντιπροέδρων στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, πέντε θέσεις αντιπροέδρων στον Αρειο Πάγο και δύο θέσεις αντιπροέδρων στο Ελεγκτικό Συνέδριο.


Από το Συμβούλιο της Επικρατείας, εκτός του κ. Γεραρή, αποχωρεί και ο αντιπρόεδρος κ. Π. Παραράς. Από τον Αρειο Πάγο, εκτός του κ. Κάπου, αποχωρούν οι αντιπρόεδροι κκ. X. Γεωργακόπουλος, Θ. Λαφαζάνος, Σ. Μοσχολέας, καθώς και ο αντιπρόεδρος και προϊστάμενος των επιθεωρήσεων κ. Π. Κακακλής. Από το Ελεγκτικό Συνέδριο αποχωρούν οι αντιπρόεδροι κκ. M. Δημητρόπουλος και X. Χριστοφυλόπουλος. Ακόμη αποχωρούν άλλοι 15 ανώτατοι δικαστικοί και από τα τρία μεγάλα δικαστήρια. Οι αποχωρούντες είναι η σύμβουλος Επικρατείας κυρία Ιωάννα Μαρή, οι αρεοπαγίτες κκ. Θ. Μπάκας, Ελ. Τσακόπουλος, Σ. Μπαρπαστάθης, X. Μαυρογένης, X. Μπαβέας, Δ. Γυφτάκης, Σ. Γιακουμέλος, N. Συρόπουλος, A. Γιωτάκος και η κυρία Νίκη Γιαννακάκη, οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κκ. A. Ανδρεουλάκος και A. Οικονόμου, καθώς και ο αντεπίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. I. Σμπυρούνιας.


Οι κενές θέσεις των προέδρων και αντιπροέδρων θα καλυφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρα. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει καταλήξει οριστικά στα ονόματα των δύο νέων προέδρων και σχεδόν έχει οριστικοποιήσει τα πρόσωπα των εννέα αντιπροέδρων.


Εν δυνάμει πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι και οι εννέα αντιπρόεδροι, που είναι οι κκ. Φ. Στεργιόπουλος, M. Βροντάκης, Γ. Σταυρόπουλος, K. Μενουδάκος, Γ. Ανεμογιάννης, Θ. Χατζηπαύλου, Π. N. Φλώρος, Παναγιωτόπουλος και η κυρία Αθανασία Τσαμπάση. Εκτός όμως του κ. Παναγιωτόπουλου και της κυρίας Τσαμπάση, οι υπόλοιποι αντιπρόεδροι προήχθησαν επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ. Εντονο ενδιαφέρον για τη θέση του προέδρου έχουν δείξει ο κ. Βροντάκης και η κυρία Τσαμπάση.


Μεγάλη είναι και η γκάμα των συμβούλων Επικρατείας που μπορούν να καλύψουν τις δύο θέσεις των αντιπροέδρων οι οποίες θα κενωθούν. Σύμφωνα με την επετηρίδα, μπορούν να προαχθούν σε αντιπροέδρους οι κκ. Π. Z. Φλώρος, N. Ντούβας, Σπ. Καραλής, Δ. Κωστόπουλος, η κυρία Ευδοξία Γαλανού, οι κκ. Σ. Ρίζος, Φ. Αρναούτογλου, Γ. Παπαμεντζελόπουλος, Π. Πικραμμένος, N. Σκλίας, η κυρία Αγγελική Θεοφιλοπούλου και ο κ. N. Σακελλαρίου.


Σύμφωνα όμως με κύκλους της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι νέοι αντιπρόεδροι στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα είναι οι κκ. Ρίζος και Πικραμμένος. Και οι δύο είναι άριστοι νομικοί και υπηρετούν στο E´ Τμήμα. Ο κ. Ρίζος ανήκει στην «οικολογική δύναμη» του Συμβουλίου της Επικρατείας, με έντονη τη συμμετοχή του σε οικολογικονομικά συνέδρια. Εχει συμμετάσχει σε αρκετές ολομέλειες όπου συζητήθηκαν σοβαρά θέματα με περιβαλλοντικό αντικείμενο. Ο κ. Πικραμμένος θεωρείται από τους συναδέλφους ένας πάρα πολύ καλός νομικός επιστήμονας. Εχει συμμετάσχει σε αρκετές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές κατά το παρελθόν, όπως και σε μεγάλο αριθμό ολομελειών, ενώ ήταν εισηγητής σε μεγάλες υποθέσεις.


Στον Αρειο Πάγο τα πρόσωπα που θα καλύψουν τις πέντε θέσεις των αντιπροέδρων έχουν σχεδόν οριστικοποιηθεί, τηρώντας μάλιστα με μικρές παρεκκλίσεις την επετηρίδα. Μόνο η πέμπτη θέση είναι ακόμη υπό σκέψη καθώς «παίζει» μεταξύ των αρεοπαγιτών κκ. X. Μπαλντά και E. Αντωνίου. Σύμφωνα με τα ως σήμερα δεδομένα, επικρατέστερος είναι ο κ. Μπαλντάς, ο οποίος συμμετέχει στον πειθαρχικό έλεγχο των παραδικαστικών κυκλωμάτων. Συγκεκριμένα η ως τώρα επιλογή του υπουργείου Δικαιοσύνης θέλει αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου τους κκ. Σπ. Γκιάφη, K. Βαρδαβάκη, A. Μοσχανδρέου και Θ. Αποστολόπουλο. Και οι τέσσερις θα παραμείνουν στον βαθμό του αντιπροέδρου για ένα έτος, εκτός από τον κ. Μπαλντά, που θα παραμείνει για δύο έτη. Πρέπει να επισημανθεί ότι ο κ. Βαρδαβάκης ήταν ο εισηγητής στην υπόθεση της κυρίας Παρθένας Φουντουκίδου στο Εκλογοδικείο, το οποίο έκρινε ότι τα λευκά ψηφοδέλτια προσμετρούνται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Κρίση που είχε ως συνέπεια να κερδίσει η ΝΔ μία έδρα.


H τοποθέτηση του κ. Κεδίκογλου στη θέση του προέδρου σημαίνει ότι παραμένουν αντιπρόεδροι οι κκ. Δ. Σουλτανιάς, N. Γεωργίλης, Σ. Πατεράκης, Αθ. Κρητικός και Αχ. Ζήσης.


Το μεγάλο δίλημμα του υπουργείου Δικαιοσύνης βρίσκεται στην κάλυψη των δύο θέσεων αντιπροέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Και αυτό γιατί υπάρχει πρόθεση να προαχθεί σε αντιπρόεδρο η σύμβουλος κυρία Ελένη Φώτη, αλλά το πρόσφατο σκάνδαλο με τον σύζυγό της κ. B. Γούλα, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή του υφυπουργού Οικονομικών κ. Π. Δούκα, προβληματίζει εντονότατα τόσο την κυβέρνηση όσο και τον κ. Παπαληγούρα. Ο κ. Γούλας παραιτήθηκε πρόσφατα από την υπόθεση της αναδρομικής καταβολής των εισφορών υπέρ ΛΑΦΚΑ που είχε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ετσι το σκάνδαλο αυτό μπορεί να στερήσει την προαγωγή της κυρίας Φώτη στη θέση του αντιπροέδρου.


Υποψήφιοι για τις θέσεις των αντιπροέδρων είναι οι σύμβουλοι κκ. K. Κώης, Γ. Μπαλαφούτης, K. Κανδρής και Γ. Σαρμάς. Αν «κοπεί» τελικά η κυρία Φώτη, που είναι και το πιθανότερο, τότε σε αντιπροέδρους θα προαχθούν οι κκ. Κώης και Μπαλαφούτης.


Οι δύο νέοι πρόεδροι


Ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944, είναι παράλληλα και γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες τοποθετήθηκε πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συγκροτήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση της νομοθεσίας που αφορά τη Σχολή Δικαστών. Επίσης έχει συμμετάσχει και στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για το αυτοδιοίκητο των μεγάλων δικαστηρίων. Επί σειρά ετών υπηρέτησε στο A´ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ως σύμβουλος αρχικά και ως πρόεδρος μετά την προαγωγή του πέρυσι σε αντιπρόεδρο. Πρόεδρος στο ίδιο Τμήμα είναι και ο κ. Ανεμογιάννης. Ο κ. Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις ολομέλειες του Συμβουλίου της Επικρατείας που ασχολήθηκαν με ολυμπιακά έργα, όπως και σε ολομέλειες που δίκασαν σοβαρές υποθέσεις. Είναι φοβερά εργατικός, ενώ διακρίνεται, όπως λένε συνάδελφοί του, για τις διοικητικές του ικανότητες. Μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος ο κ. Παναγιωτόπουλος θα παραμείνει πρόεδρος ως το 2009. Ο κ. Κεδίκογλου, ο οποίος γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1940, είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης. Σήμερα είναι πρόεδρος του ενός από τα δύο Εργατικά Τμήματα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Εχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ είναι μεγάλη η συμμετοχή του σε ολομέλειες του Αρείου Πάγου που δίκασαν σημαντικές υποθέσεις. Χαρακτηρίζεται από τους συναδέλφους του άριστος νομικός αλλά «κλειστός τύπος». Είναι γνωστός από τη δίκη των διοικητών των ΔΕΚΟ, οι οποίοι τελικώς απηλλάγησαν με νόμο. Πρόσφατα ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. M. Παπαϊωάννου κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση σχετικά με τον κ. Κεδίκογλου και τη δίκη των διοικητικών των ΔΕΚΟ.