Θεωρώ υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μου, αλλά και έναντι όλων των πολυπληθών πανεπιστημιακών διδασκάλων που με έχουν κατακλύσει με επιδοκιμαστικά τηλεφωνήματα, να διατυπώσω μια τελευταία απάντηση στα όσα ο κ. Πρύτανης ανταπαντώντας στις παρατηρήσεις μου έγραψε («Το Βήμα», Κυριακή 25.5.2003).


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα μπορούσε κανείς να γράψει ολόκληρη πραγματεία για τα κληροδοτήματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Δεν πρόκειται όμως να ασχοληθώ περαιτέρω με το θέμα αυτό. Και τούτο γιατί οι αναγνώστες του «Βήματος» έχουν πλέον κουραστεί με την παράθεση επί εβδομάδες της εκατέρωθεν επιχειρηματολογίας.


Ο κ. Πρύτανης στο τελευταίο κείμενό του («Το Βήμα της Κυριακής», 25.5.2003), στην προσπάθειά του να αντικρούσει τα επιχειρήματά μου, παραθέτει τις δικές του απόψεις.


Επ’ αυτών, όμως, γεννώνται τεράστια ερωτήματα.


1. Τελικά ΠΟΤΕ θα υλοποιηθεί η «ρεαλιστική» ενεργοποίηση για το μέγαρο της οδού Δροσοπούλου; Γιατί το θέμα χρονολογείται από τη δεκαετία του ’80.


2. Για την ανακαίνιση στο Μέγαρο του Χημείου, για ΟΛΑ μάθαμε, πλην του σπουδαιότερου. ΠΟΤΕ θα ξεκινήσει το έργο;


3. Αν από το συνολικό Γρυπάρειο Μέγαρο το Πανεπιστήμιο πάρει ΠΙΣΩ όπως ζητά έξι ορόφους, τότε TI θα απομείνει στη χρονομίσθωση; ΠΟΤΕ εγκαθίσταται εκεί το Τμήμα MME και το Οικονομικό; (Αλήθεια, ΠΟΣΟ κοστίζει η ετήσια μίσθωση για το Τμήμα MME;)


4. Εγγραφο προς την Πρυτανεία του Επόπτη Ιατρικής Σχολής τη δεκαετία του ’80 καταγγέλλει «καταπάτηση και κατάληψη γηπέδου» της Ιατρικής Σχολής από τη (διορισμένη από το υπουργείο Υγείας) Διοίκηση του Λαϊκού Νοσοκομείου. Ποια η ενέργεια της Πρυτανείας: τίποτε απολύτως 20 χρόνια τώρα!!!


5. Στο εντός του χώρου Ιατρικής Σχολής (Γουδί) οικόπεδο υπάρχει ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ κτίσμα που στεγάζει συνεργείο αυτοκινήτων. Το Πανεπιστήμιο μπορούσε να ζητήσει από την αρμόδια κρατική υπηρεσία διακοπή της άδειας λειτουργίας του συνεργείου γιατί το κτίσμα είναι ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ. ΔΕΝ το έκανε επί ΧΡΟΝΙΑ τώρα. Γιατί;


6. Θέλουμε να μάθουμε τα στοιχεία (αριθ. /έτος) απόφασης του ΣτΕ που ΑΚΥΡΩΣΕ την απαλλοτρίωση του οικοπέδου και το ΟΝΟΜΑ του δικηγόρου που ΠΑΡΕΣΤΗ και εκπροσώπησε το Πανεπιστήμιο στην εκδίκαση.


7. ΠΩΣ προκύπτει (ποιο έγγραφο σε ποιον) ότι το Πανεπιστήμιο «επανήλθε» για το οικόπεδο και ζητά πάλι την απαλλοτρίωσή του;


8. Εχει ο κ. Πρύτανης ΓΡΑΠΤΕΣ γνωμοδοτήσεις «εγκρίτων καθηγητών» στα χέρια του για το θέμα «ΛΑΪΚΟ»; Μπορούμε να δούμε το σκεπτικό τους; Αν υπάρχουν «αποθαρρυντικές γνωμοδοτήσεις», τότε ΓΙΑΤΙ έστειλε «εξώδικο πρόσκληση»;


9. Αν δεν υπάρχει πραγματική πρόθεση δικαστικής διεκδίκησης του ΛΑΪΚΟΥ, όπως το ομολογεί, τότε ΓΙΑΤΙ στην εξώδικο πρόσκληση έθεσε «προθεσμία» και δήλωσε ότι μετά την άπρακτη λήξη της θα καταφύγει δικαστικώς; H προθεσμία έληξε ΠΡΟ ΠΟΛΛΩΝ ΜΗΝΩΝ και ο ίδιος ΔΕΝ κατέφυγε δικαστικώς. Δεν αποδυναμώνεται έτσι η διεκδίκηση;


ΑΚΟΜΗ:


10. Ποια η μέριμνά του για το ΛΑΪΚΟ σήμερα; Γνωρίζει ότι εκεί εκτελούνται έργα (δήθεν «ολυμπιακά») που μάλιστα διακόπτει ως αυθαίρετα η αστυνομία; Ο ίδιος επεμβαίνει στις παρανομίες αυτές ή τις ανέχεται για να μη θεωρηθεί ότι παρεμποδίζει την «πρόοδο» του νοσοκομείου;


11. Τι συμβαίνει με το Μαιευτήριο-Νοσοκομείο Αλεξάνδρα; Βάσει απόφασης του ΣτΕ πρέπει εκεί να στεγάζονται ΜΟΝΟΝ εκπαιδευτικές πανεπιστημιακές κλινικές. Εχει ζητήσει τη συμμόρφωση με την απόφαση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου; Το γεγονός ότι εκεί στεγάζονται και μη εκπαιδευτικές κλινικές δεν ζημιώνει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση; Τι κάνει ο ίδιος για αυτό;


12. Τι συμβαίνει με το Νοσοκομείο Συγγρού; Και εκεί ισχύουν τα ίδια. Και ΠΑΛΙ ο κ. Πρύτανης ΔΕΝ διεκδικεί τα δικαιώματα του Πανεπιστημίου.


13. Τι συμβαίνει με το Νοσοκομείο «ΤΣΑΓΓΑΡΗ» Πεντέλης; Είναι ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου αλλά ΟΥΔΟΛΩΣ χρησιμεύει για εκπαιδευτικές ανάγκες. Αν η Ιατρική Σχολή δεν το χρειάζεται, ίσως το χρειάζεται, π.χ., η Νοσηλευτική. Γιατί ουσιαστικώς το έχει εγκαταλείψει το Πανεπιστήμιο και ΔΕΝ το αξιοποιεί εκπαιδευτικώς;


Τέλος, ο κ. Πρύτανης γράφει ότι η Πρυτανεία απαντά σε όλα τα δημοσιεύματα τα οποία αφορούν το Πανεπιστήμιο Αθηνών.


H αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική. Σε προηγούμενο άρθρο μου είχα παραθέσει σειρά δημοσιευμάτων στα οποία δεν δόθηκε καμία απάντηση. Προφανώς οι πρυτανικές υπηρεσίες δεν τα έθεσαν υπόψη του. Οπως ασφαλώς δεν είναι ενημερωμένος για την άρνηση των υπηρεσιών του να δημοσιεύουν στην εφημερίδα «Καποδιστριακό» κείμενα καθηγητών τα οποία θίγουν τα κακώς κείμενα του Πανεπιστημίου.


Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Πρύτανης δεν τελεί εν γνώσει των ενεργειών αυτών των υπηρεσιών του. Τώρα όμως που τις πληροφορείται, εκφράζω τη βεβαιότητα ότι θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα.


Τελειώνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν έχω την πρόθεση να θίξω τον κ. Μπαμπινιώτη, του οποίου την προσφορά αλλά και το πάθος για τη γλώσσα μας εκτιμώ. Ηθελα απλώς να αναταράξω τα λιμνάζοντα ύδατα της τεράστιας πανεπιστημιακής περιουσίας. Δεν ξέρω αν πέτυχα. Πάντως, για μένα το θέμα έχει κλείσει, προς το παρόν τουλάχιστον. Τελεία και παύλα.


Ο κ. Ιωάννης M. Βαρβιτσιώτης είναι βουλευτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».