Ο δούκας του Γουέλινγκτον φέρεται να έχει δηλώσει ότι «η μάχη του Βατερλό κερδήθηκε στα γήπεδα του Ιτον». Τυπικά έχει άδικο: το Ιτον δεν είχε αποκτήσει ακόμη γήπεδα, ούτε οι αθλοπαιδιές είχαν προλάβει να διαδοθούν στα αγγλικά σχολεία. Ουσιαστικά όμως λέει κάτι πολύ σωστό: η ισχύς ενός έθνους εδραιώνεται στα σχολεία του.

Αυτές τις μέρες- λίγο πριν, λίγο αργότερα- εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρη την Ευρώπη ξεκινούν τη σχολική χρονιά τους. Τι ΔΕΝ συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη; * Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υποδέχονται τα παιδιά στο σχολείο παπάδες με αγιαστούρες και αγιασμούς. Πουθενά!

* Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν βρίσκουν μπροστά τους τα παιδιά πηγαίνοντας στο σχολείο τον κοστουμαρισμένο Πρωθυπουργό της χώρας, τους υπουργούς και τους υφυπουργούς του έτοιμους να κάνουν βλακωδώς τυπικές δηλώσεις για το επίπεδο της εκπαιδευτικής διαδικασίας- τις ακριβώς αντίθετες δηλώσεις που κάνουν οι ίδιοι άνθρωποι σε ανάλογες περιστάσεις, όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση!

* Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν βρίσκουν μπροστά τους τα παιδιά πηγαίνοντας στο σχολείο όλους τους κομματάρχες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι δράττονται της ευκαιρίας και των τηλεοπτικών συνεργείων για να πουν το δικό τους βλακωδώς τυπικό παραμύθι για τις ελλείψεις των σχολείων- οι οποίες θα εκλείψουν ως διά μαγείας μόλις γίνουν οι ίδιοι κυβέρνηση.

* Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν βρίσκουν μπροστά τους τα παιδιά πηγαίνοντας στο σχολείο πάσης φύσεως και πάσης σοβαρότητας δημόσιους παράγοντες, νομάρχες, δημάρχους, συμβούλους και παρατρεχάμενους όλων των ειδών, έτοιμους να κλέψουν μερικά λεπτά τηλεοπτικής ή τοπικής δημοσιότητας. Γιατί συμβαίνουν αυτά; Η εξήγηση είναι απλή: διότι η χώρα μας σπανίως συμπεριφέρεται ως χώρα ευρωπαϊκή.

Γονείς οι περισσότεροι πολιτικοί, θα μπορούσαν να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη σεβασμό και περισσότερη ευαισθησία μια μέρα με υψηλή συναισθηματική φόρτιση για το κάθε παιδί και την κάθε οικογένεια. Αν θέλουν να εκδηλώσουν τη φροντίδα τους, ας την εκδηλώσουν με περισσότερα κονδύλια για τη σχολική εκπαίδευση, με καλύτερη νομοθεσία, με βελτιωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ας αποσύρουν το ιερατείο από τις σχολικές αίθουσες. Κι ας μεριμνήσουν ώστε τα σχολεία να παράγουν αξιοπρεπείς ανθρώπους, καλούς πολίτες και προκομμένους νέους.

Προσωπικά, δεν διατηρώ καμία ψευδαίσθηση για την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Μόνο και μόνο το ότι επιλέγουν να δημοκοπήσουν ακόμη και με την έναρξη του σχολικού έτους τα λέει όλα. Αλλά τα παιδιά τι τους φταίνε;

jpretenteris@dolnet.gr