Ο κ. Γεράσιμος Βασιλόπουλος είναι ο άνθρωπος που υλοποίησε την ιδέα της τράπεζας τροφίμων στην Ελλάδα, κάνοντάς την έτσι τη δέκατη κατά σειρά χώρα της Ευρώπης που ίδρυσε παρόμοια τράπεζα.


Το ίδρυμα «Τράπεζα Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας» συγκεντρώνει δωρεάν προσφορές σε τρόφιμα, αναψυκτικά και είδη καθαριότητας και τα μοιράζει δωρεάν σε κοινωφελή ιδρύματα με ανεπαρκείς πόρους, των οποίων οι φιλοξενούμενοι τα έχουν απόλυτη ανάγκη, αξιοποιώντας έτσι τα πλεονάσματα της παραγωγής, τα οποία διαφορετικά σπαταλώνται άδικα ή καταλήγουν σε χωματερές, ενώ είναι κατάλληλα για κατανάλωση.


«Η αρχική σκέψη μου για τη δημιουργία αυτής της τράπεζας τροφίμων γεννήθηκε εδώ και πολλά χρόνια» λέει ο κ. Γ. Βασιλόπουλος. «Το έδαφος όμως δεν ήταν πρόσφορο για την πραγματοποίησή της. Το 1999 θα είναι ο τρίτος χρόνος λειτουργίας της.


Πεποίθησή μου είναι πως είναι αμαρτία να πετάγονται τρόφιμα τα οποία είναι κατάλληλα και να μην αξιοποιούνται από ανθρώπους που πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Με το πέρασμα των χρόνων παρατήρησα πως, ενώ ζούμε σε μια υπερκαταναλωτική κοινωνία, οι πεινασμένοι αυξάνονται όλο και περισσότερο.


Γνωρίζοντας ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ευτυχεί μόνος του, ξεκίνησα τον σχεδιασμό της τράπεζας βασιζόμενος στα πρότυπα της Αμερικής και της υπόλοιπης Ευρώπης. Με τον καιρό αυτό το σχέδιο, που αρχικά υπήρχε για τα ελληνικά δεδομένα μόνο στο μυαλό μου ή και σε κάποιες σημειώσεις μου, άρχισε να πραγματοποιείται, με τη βοήθεια πάντα και κάποιων ανθρώπων που στάθηκαν και στέκονται κοντά μου σε αυτή την προσπάθεια.


Η προσφορά είναι από τα πράγματα εκείνα που ηρεμούν την ψυχή κάθε ανθρώπου, όπως άλλωστε και τη δική μου.


Αυτή η τράπεζα λοιπόν δεν προσφέρει μόνο στα άτομα που έχουν ανάγκη αλλά και σε όλους εκείνους που βοηθούν στην πραγματοποίηση αυτής της ιδέας με την προσφορά τους, από τους εθελοντές που εργάζονται για αυτή ως τους βιομηχάνους που προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης και κερδίζουν, αφού εκπίπτουν και από την καταβολή ΦΠΑ δωρίζοντας.


Προτείνω σε ανθρώπους που ποτέ δεν έχουν αισθανθεί αυτή τη χαρά της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο να κάνουν την αρχή και να είναι σίγουροι ότι η ηθική ανταμοιβή τους θα είναι πολύ ικανοποιητική».