Κ
άνοντας χρήση των γνώσεών του ως ψυκτικού ο Βρετανός Γκλεν Πάξμαν κατασκεύασε ένα μίνι ψυγείο το οποίο αποτρέπει την πτώση των μαλλιών των ασθενών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Η συσκευή δεν έχει να παίξει μόνο καλλωπιστικό ρόλο. Η πτώση των μαλλιών είναι μια από τις κυριότερες αιτίες κατάθλιψης των ασθενών οι οποίοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που οδήγησε τον Γκλεν Πάξμαν να σχεδιάσει τη συσκευή. Η σύζυγός του είχε διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού και ενώ η εγχείρηση και η επίπονη θεραπεία δεν την είχαν πτοήσει, η πτώση των μαλλιών της είχε πολύ άσχημες συνέπειες στην ψυχολογική κατάστασή της.


Η συσκευή ονομάζεται «κρύο καπέλο» και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στο 70% των ασθενών που τη δοκίμασαν. Η πτώση των μαλλιών επέρχεται ως συνέπεια της χρήσης ισχυρών φαρμάκων τα οποία χορηγούνται κατά τη χημειοθεραπεία και τα οποία δεν είναι επιλεκτικά, καταφέρονται δηλαδή εναντίον των άρρωστων αλλά και των υγιών κυττάρων.


Ανάμεσα στα πιο ευαίσθητα υγιή κύτταρα είναι αυτά της ρίζας των μαλλιών επειδή διαιρούνται με μεγάλες ταχύτητες. Το «κρύο καπέλο» λειτουργεί μειώνοντας τη θερμοκρασία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής. Ετσι η ποσότητα αίματος που έρχεται σε αυτό το σημείο μειώνεται και μαζί μειώνεται και η ποσότητα των τοξικών φαρμάκων.


Η συσκευή μοιάζει με κράνος μοτοσικλετιστή το οποίο είναι συνδεδεμένο με ένα μίνι ψυγείο και πρέπει να χρησιμοποιείται πριν, κατά και μετά τη χημειοθεραπεία. Είναι αποτελεσματική μόνο στην περίπτωση φαρμάκων τα οποία χορηγούνται με ένεση, επειδή όσα χορηγούνται από το στόμα τείνουν να μένουν περισσότερο στο σώμα. Οι κλινικές δοκιμασίες της συσκευής συνεχίζονται ακόμη στο νοσοκομείο St James στο Λιντς της Αγγλίας.