Στη δευτερολογία του ο Κ. Μητσοτάκης τάχτηκε για πρώτη φορά κατά της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, κάτι που έφερε την αντίδραση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος στην τριτολογία του είπε ότι είναι καλοδεχούμενη η θέση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και αναρωτήθηκε ποια τελικά είναι η θέση της ως προς το θέμα αυτό.

Η δευτερολογία Μητσοτάκη

Επέμεινε στις αιτιάσεις του για επιλεκτική ανοχή της κυβέρνησης σε εκφράσεις βίας και ανομίας ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή.

Αναφερόμενος στην καταδίκη, από την πλευρά του πρωθυπουργού, των απειλών του Ρουβίκωνα εναντίον του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Καλοδεχούμενη η καταδίκη τής απειλής που δέχθηκα από τον Ρουβίκωνα… Λάθος στόχο διάλεξαν, γιατί σε εμένα και τη ΝΔ απειλές δεν περνάνε… Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι εσείς κ. Τσίπρα δεν δώσατε τη σημασία που πρέπει στις αναρτήσεις που έκανε μετά τις άλλες του επιθέσεις ο Ρουβίκωνας. Πώς είναι δυνατόν σε μία ευνομούμενη πολιτεία να γίνονται ανεκτές αναρτήσεις, όπως αυτή εναντίον των δικαστών μετά την επίθεση στο ΣτΕ; Τους απειλούσε αποκαλώντας τους λαμόγια. Δίνετε επιλεκτική ανοχή σε αυτές τις ομάδες. Δημοκρατική ομαλότητα και Ρουβίκωνες δεν συμβιβάζονται, πρέπει να αποφασίσετε ποιο από τα δύο θα προστατεύσετε».
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον πρωθυπουργό όσον αφορά τις αιτιάσεις του για σύνδεση της ΝΔ με την ακροδεξιά: «Έχετει άνεση στη διαστρέβλωση γεγονότων. Μας καταλογίσατε ότι στην περίπτωση Μπουτάρη πήραμε ίσες αποστάσεις, ενώ εμείς καταδικάσαμε τους δράστες της φασιστικής επίθεσης και τους πατριδοκάπηλους και ότι πρέπει να συλληφθούν και να λογοδοτήσουν». Όσο για το ότι η ΝΔ έχει πολιτική συγγένεια με τη Χρυσή Αυγή, τόνισε ότι η κυβέρνση μαζί με τη Χρυσή Αυγή επιχείρησαν να αλλαξουν μαζί τον εκλογικό νόμο και ψήφισαν και άλλους νόμους.

Ακολούθως μίλησε για τη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ: « …Κοιττάξτε λίγο προς τον συγκυβερνήτη σας. Θέλετε να πείτε ότι οι ΑΝΕΛ είναι ένα κόμμα τού μετριοπαθούς φιλελεύθερου κέντρου. Ο κ. Πάνος Καμμένος δεν φαίνεται πρόθυμος τελευταία να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές επιλογές. Ο κ. Καμμένος τοποθετείται δεξιά της ΝΔ. Όσο για τον κ. Ψωμιάδη καμία σχέση δεν έχει με τη ΝΔ και δεν ανήκει σε εμάς».

Επέμεινε στην κριτική του για την πΓΔΜο Σκοπιανό επισημαίνοντας: « …Όσο για το Σκοπιανό, είδατε το τυρί αλλά δεν είδατε τη φάκα. Το «Μακεδονία του Ίλιντεν», το ίδιο το όνομα αποτελεί σύμβολο αλυτρωτικών διαθέσεων. Επειδή δεν απαντήσατε όταν σας ρώτησα, εικάζω ότι το ζήτημα αυτό είναι ακόμη στο τραπέζι. Υποθέτω ότι γι’ αυτό επικοινώνσαν μαζί σας ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και η καγκελάριος της Γερμανίας… Όταν διαπραγματεύεστε μόνος σας βράδυ να προσέχετε. Αρκετή ζημιά έχετε κάνει στην οικονομία».
Όσον αφροά την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στο ιδιωτικό χρέος: «Το δημόσιο χρέος είναι σημαντικό, αλλά σημαντικό είναι για τους πολίτες και το ιδιωτικό χρέος. Οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές το 2014 ήταν 85 δισ., το 2017 είχαν φθάσει στα 132 δισ. Έχετε οδηγήσει την οικονομία σε απόλυτη ασφυξία. Το άθροισμα φορολογικών και ασφαλιστικών χρεών είναι μη διαχειρίσιμο, γι’ αυτό και 2 εκατομμύρια Έλληνες χρωστάνε στην εφορία».
Επίσης, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι λέει ψέμματα πως θα βγούμε από τα μνημόνια. «Σας ρωτώ, ο μηχανισμός αυξημένης εποπτείας είναι ίδιος με αυτόν που είχαν συμφωνήσει η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος; Όχι.» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Λέτε ψέμματα ότι εμείς θέλουμε προληπτική γραμμή στήριξης. Ποτέ δεν έχουμε ζητήσει προληπτική γραμμή. Είπαμε μόνο ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε συνθήκες για δανεισμό με χαμηλά επιτόκια… Ρωτάτε τι διαφορετικό υπάρχει στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο. Το διαφορετικό σε αυτές τις χώρες είναι ότι δεν είχαν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μόνο σε εμάς συνέβη το ατύχημα».
«Αν πιστεύετε ότι υπάρχει καθαρή έξοδος, ελάτε στη Βουλή να νομοθετήσετε κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις και της μείωσης του αφορολόγητου» σημείωσε και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι λέει ψέμματα όταν υποστηρίζει ότι η πολιτική του έχει αριστερό πρόσημο και ευνοεί τους αδυνάτους.
Τέλος, ο αχηγός της ΝΔ αναφέρθηκε στα εργασιακά τονίζοντας «κι εγώ πιστεύω στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις», ενώ για τον δημόσιο τομέα είπε ότι «αν δεν κάνουμε πρόσθετο συμμάζεμα του κράτους, δεν μπορούμε να κάνουμε μείωση της φορολογίας… Εσείς είστε η μετενσάρκωση όλων των δεινών που έφεραν τη χώρα στην χρεωκοπία».

Η πρωτολογία του Κυρ. Μητσοτάκη

Με φραστική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της βίας ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλογίζοντάς του ότι έχει την πολιτική ευθύνη για τη βία και την ανομία που επικρατεί.
«Η βία είναι μία και είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Σας καλώ να πράξετε το αυτονόητο, όχι μόνο να καταδικάσετε τη βία από όπου κι αν προέρχεται, αλλά να το αποδείξετε στην πράξη. Απελευθερώστε τα Εξάρχεια, απελευθερώστε τα κατειλημμένα κτίρια και δώστε τα στους πολίτες και τελειώνετε με τους Ρουβίκωνες». Ο δήμαρχος Τήνου με οκτώ άτομα προσωπικό στο αστυνομικό τμήμα κατάφερε και συνέλαβε τον Ρουβίκωνα. Εσείς δεν θέλετε να το κάνετε, γιατί οι συγγένειες με τον χώρο είναι τέτοιες, που δεν σας το επιτρέπουν… Μωρό που μπουσουλάει, είπε ο κ. Τόσκας, ότι είναι ο Ρουβίκωνας, υποθέτουμε ότι η μαμά θα το βοηθήσει να περπατήσει με στοργή και προδέρμ».
Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της ΝΔ σημείωσε: «Δεν σας επιτρέπω να αφήσετε το παραμικρό υπονοούμενο ότι η ΝΔ έχει οποιαδήποτε σχέση με οποιαδήποτε έκφραση βίας».
Κορυφώνοντας την επίθεσή του είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα: «Εσείς κάψατε την Αθήνα, εσείς χαϊδεύατε τους αγανακτισμένους, εσείς προσθέτατε πάντα ένα αλλά, όταν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι δέχονταν επίθεση και δέρναν τους δικούς μας βουλευτές… Μη με κοιτάτε έτσι αμήχανα, έχετε τεράστια ευθύνη για τη βία και την ανομία».
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ για το περιστατικό με τον κ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη και το έκανε για να αποκρύψει την καθολική αποτυχία του στα σοβαρά ζητήματα της οικονομίας.
Σταματήστε να εξωραΐζετε τον τραμπουκισμό, αποκαλώντας τον «ακτιβισμό» κ. Τσίπρα. Και συνειδητοποιείστε επιτέλους ότι είναι αποτέλεσμα της αριστερής ιδεοληψίας σας να διαχωρίζετε τη βία σε αυτήν των ακροδεξιών και σε εκείνη του «συγκεντρωμένου πλήθους».
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην διαχωρίζει τη βία σε αυτή των ακροδεξιών και του αγανακτισμένου πλήθους. «Η βία είναι μία και είναι κίνδυνος γα τη Δημοκρατία. Τελεία και παύλα. Ζητώ να καταδικάσετε τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται. Κυρίως να δεσμευτείτε να το αποδείξετε στην πράξη. Απελευθερώστε τα Εξάρχεια και τα Πανεπιστήμια, τελειώνετε με τους Ρουβίκωνες… Επιτέλους, προστατέψτε τους Ελληνες και τη δημόσια περιουσία κ. Τσίπρα»
«Δεν σας επιτρέπω ποτέ ξανά να αφήσετε οποιοδήποτε υπονοούμενο ότι η ΝΔ έχει οποιαδήποτε σχέση με την βια» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε σε υψηλούς τόνους: «Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008. Εσείς εξισώνατε την φυσική βια των μνημονίων με την βια του σπασίματος και των προπηλακισμών. Εσείς προσθέτατε πάντα ένα αλλά όταν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι δέχονταν επίθεση. Όταν έδερναν τους δικούς μας βουλευτές πάντα στην καταδίκη σας υπήρχε ένας αστερίσκος. Εσείς δεν τολμήσατε να πείτε μια λέξη να τιμήσετε την μνήμη των δολοφονημένων της Μαρφιν. Έχετε τεράστια ευθύνη για την ανομία».
Σχετικά με την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε τη «σύμπτωση που μοιάζει με τραγική ειρωνεία» όπως είπε. «Πριν από τρία χρόνια στις 23 Μαΐου με την δημιουργική ασάφεια του κ. Βαρουφάκη οι εκροές των καταθέσεων είχαν φτάσει τα 23 δις. Ηταν τότε που γελούσατε ανέμελα στον κ. Γιούνκερ και κάνατε αστεία με την γραβάτα του. Τότε η κυβέρνηση απεργαζόταν σχέδια για νέο νόμισμα».
Και πρόσθεσε: «Στις 22 Μαΐου 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε στην Βουλή τα διαβόητα προαπαιτούμενα. Τότε ο κ.Τσίπρας διαβεβαίωνε ότι είναι τα τελευταία μέτρα. Μόνο μια συνάδελφός σας η κα Κατριβάνου είχε το θάρρος να παραιτηθεί. Όλοι οι άλλοι ψηφίσατε για να καθίσετε στις καρέκλες σας».
«Στις 23 Μαΐου 2017 η κυβέρνηση δεσμευόταν στο eurogroup για δυσθεώρητα πλεονάσματα και για μέτρα το 2019 και το 2020. Αυτά γιατί δεν τα αναφέρατε στην ομιλία σας κ. Τσίπρα;»
«Είσαστε αυτοί που ήσασταν πάντα: Αδίστακτοι δημαγωγοί στα λόγια και ανίκανοι στην πράξη. Όσο αλήθεια ήταν το σκίσιμο του μνημονίου το 2015 άλλο τόσο αλήθεια είναι και το παραμύθι της καθαρής εξόδου» είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη του ΔΝΤ και της Κομισιόν, για την αρνητική έκπληξη όπως είπε της τριετίας 2015-2017, για το μικρό ποσοστό των ανέργων που βρίσκει απασχόληση μέσω του ΟΑΕΔ. Επίσης έκανε λόγο για την περικοπή των δαπανών κατά 556 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2018. «Αντί να βάζετε χρήματα στην οικονομία για να πάρει μπρος εσείς τραβάτε χρήματα από την αγορά είπε.
Καταστρέψατε συνειδητά τη μεσαία τάξη. Εξωθείτε τους νομοταγείς πολίτες στην φοροδιαφυγή, τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
«Το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης που παρουσιάζεται είναι ένα σχέδιο χωρίς ανάπτυξη. Η Ελλάδα χρειάζεται κοστολογημένο πρόγραμμα και όχι ολιστικές αερολογίες. Αυτό που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα αόριστο ευχολόγιο στο οποίο συνυπάρχουν ιδεοληπτικές εμμονές, ασυγχώρητες γενικότητες και κάποιες λίγες αυτονόητες μεταρρυθμίσεις» σημείωσε.
«Υποψιάζομαι ότι και εδώ κρύβονται νέες δεσμεύεις στον μηχανισμό εποπτείας… Η καθαρή έξοδος είναι το νέο βρόμικο ψέμα του κ. Τσίπρα…. Η χώρα θα πρέπει να πληρώσει πρόσθετα μέτρα χωρίς η κυβέρνηση να έχει εξασφαλίσει καμία χρηματοδότηση»
Η χώρα χρειάζεται ένα τολμηρό σχέδιο εξόδου από την χώρα, περισσότερο από ποτέ. «Χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ. Με μείωση φόρων και εισφορών -κάτι για το οποίο δεν γίνεται λόγο στο ολιστικό σχέδιο-, με κίνητρα για παραγωγικέ επενδύσεις, με μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% με απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
«Οι Ελληνες να ξαναπάρουν την τύχη της ζωής τους στα χέρια τους. Η Ελλαδα πρέπει να δουλέψει ξανά και κανείς να μην μείνει πίσω. Θέλουμε ένα παράλληλο δείκτη προστασίας για τους αδύναμους. Θέλουμε το εγγυημένο εισόδημα να πάει στο 1 δισ. ευρώ. Θέλουμε παιδικούς σταθμούς και ολοήμερα σχολεία για κάθε ελληνόπουλο…»
Η χώρα ολόκληρη επιζητά ένα νέο περιβάλλον, μια νέα αρχή…
Εκλογές λοιπόν. Δεν θα διαφωνήσουμε για το αν θα γίνουν σε ένα ή τρεις μήνεςκυρία Γεννηματά, εμείς τις ζητάμε τρία χρόνια τώρα…