Στο αρχείο τέθηκαν οι μηνύσεις του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στην υπόθεση της Νοvartis, κατά των εισαγγελικών λειτουργών Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη.

Με ανακοίνωση του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δημοσιοποιεί οτι διαβίβασε στη Βουλή τη διάταξη του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, δια της οποίας τίθενται στο αρχείο.

Η απάντηση Βενιζέλου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εχοντας απολέσει κάθε αίσθηση νομιμότητας και κάθε σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης «διαβίβασε στη Βουλή τη διάταξη του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή δια της οποίας τίθενται στο αρχείο οι μηνύσεις των Δημητρίου Αβραμόπουλου, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου κατά των εισαγγελικών λειτουργών Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη», όπως γράφεται στο δελτίο τύπου που έσπευσε να εκδώσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενόψει προφανέστατα της αυριανής συζήτησης στη Βουλή!

Από πού έως πού μια τέτοια εισαγγελική διάταξη έπρεπε να καταστεί δημόσια παρότι αφορά την ποινική προδικασία που είναι μυστική και από πού έως πού έπρεπε να διαβιβαστεί στη Βουλή; Από ποτέ διαβιβάζονται στη Βουλή οι δικογραφίες στις οποίες πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί είναι μηνυτές;

Ακόμη και όταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώνεται, στο πλαίσιο των πειθαρχικών του αρμοδιοτήτων, για την πορεία ποινικών δικογραφιών που αφορούν δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, τα σχετικά έγγραφα δεν έχουν καμία σχέση με τις αρμοδιότητες της Βουλής και δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να διαβιβάζονται σε αυτήν και να καθίστανται δημόσια.

Επικράτησε όμως η επικοινωνιακή αγωνία της κυβέρνησης που την έκανε να ομολογήσει το έκδηλο ενδιαφέρον της για ορισμένους εισαγγελικούς λειτουργούς και τη δικονομική πορεία μηνύσεων που υποβάλλονται εναντίον τους.

Είναι πάντως εντυπωσιακή η ταχύτητα με την οποία ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αγγελής ολοκλήρωσε την προκαταρκτική εξέταση χωρίς να καλέσει τους μηνυτές να καταθέσουν, να υποδείξουν μάρτυρες και να προσκομίσουν στοιχεία. Οπως γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος, επειδή έχει μηνύσει στο παρελθόν την προϊσταμένη του τότε Εισαγγελέα του ΑΠ, τον τότε εποπτεύοντα των εισαγγελέων διαφθοράς αντεισαγγελέα του ΑΠ και συναδέλφους του εισαγγελείς εφετών, οι μηνύσεις ακόμη και όταν τίθενται στο αρχείο, ανασύρονται, όπως ανασύρθηκε και η δική του μήνυση όταν άλλαξε η ηγεσία της Εισαγγελίας του ΑΠ.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης που έσπευσε να ανακοινώσει ότι διαβίβασε στη Βουλή αυτή την εισαγγελική διάταξη, παρέλειψε να ενημερώσει την κοινή γνώμη ότι διαβίβασε στη Βουλή και τη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά τις μηνύσεις μας κατά του κ. Τσίπρα και μελών της κυβέρνησης για τη συμμετοχή τους στη σκευωρία εναντίον μας που φτάνει στον σφετερισμό της ιδιότητάς τους ως κρατικών οργάνων για την αλλοίωση θεμελιωδών θεσμών του πολιτεύματος. Εδώ δεν υπάρχει δυνατότητα προσωρινής αρχειοθέτησης. Αυτή που θα κρίνει προδικαστικά είναι η επόμενη Βουλή».

Αντίδραση από τον Δ. Αβραμόπουλο

Σύγχυση πάντως έχει προκληθεί ως προς τον αριθμό των μηνυτήριων αναφορών, μετά και την αντίδραση συνεργατών του κ. Αβραμόπουλου, οι οποίοι διευκρίνιζαν ότι «δεν κατετέθη ποτέ μήνυση από τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο κατά των εισαγγελικών λειτουργών κ. Ελένης Τουλουπάκη, κ. Χρήστου Ντζούρα και κ. Στυλιανού Μανώλη, όπως εσφαλμένα αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης υπεραμύνεται της ορθότητας της ανακοίνωσης, ενώ – σύμφωνα πάντα με πληροφορίες – και στη διάταξη αρχειοθέτησης που υπογράφει ο κ. Αγγελής, αναφέρεται ότι «για τους λόγους αυτούς απορρίπτουμε: α) Την από 16-2-18 μηνυτήρια αναφορά του Δημ. Αβραμόπουλου, β) την από 20-2-18 μηνυτήρια αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου και γ) την από 5-2-18 μηνυτήρια αναφορά του Αντ. Σαμαρά κατά των : α) Ελένης Τουλουπάκη, αντεισαγγελέως Εφετών, β) Χρήστου Ντζούρα Εισαγγελεως Πρωτοδικών και γ) Στ. Μανώλη, αντεισαγγελέως Πρωτοδικών.

Στο σκεπτικό, μάλιστα, τονίζεται: «Οι καταγγελλόμενοι εισαγγελικοί λειτουργοί ενήργησαν νομοτύπως, νομίμως και εντός του πλαισίου των υπηρεσιακών των καθηκόντων και υποχρεώσεων. Ουδεμία δε κατάχρηση εξουσίας ή οποιοδήποτε άλλο ποινικό αδίκημα διέπραξαν, κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis. Κατά συνέπεια, οι υπό κρίση μηνύσεις, αναφορές, εγκλήσεις κατά των εισαγγελικών λειτουργών, πρέπει να απορριφθούν ως ουσία αβάσιμες, κατ΄ άρθρο 29 παρ. 4 και 47 ΚΠΔ και να τεθεί η κρινόμενη υπόθεση, ως προς αυτούς στο αρχείο».

Απάντηση από τον Α. Σαμαρά

Απάντηση υπήρξε και από τον κ. Σαμαρά, η οποία έχει ως εξής:

«Μια μέρα πριν συζητηθεί και πάλι στη Βουλή η υπόθεση Novartis, ανακοινώθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ότι ο Αντιεισασαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, βάζει στο αρχείο τις μηνύσεις που κατατέθηκαν κατά των Εισαγγελέων διαφθοράς από τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ευάγγελο Βενιζέλο και Αντώνη Σαμαρά.

Η διάταξη Αγγελή έχει ημερομηνία 4 Μαίου.

Και ο υπουργός Δικαιοσύνης το ανακοινώνει δημόσια 13 μέρες αργότερα! Και λίγες ώρες πριν γίνει ξανά σχετική συζήτηση στη Βουλή.

– Το πρώτο που καταγγέλλω είναι ότι ο Αντιεισαγγελέας Αγγελής δεν εξέτασε καθόλου την μήνυσή μας, δεν έλαβε μαρτυρικές καταθέσεις, δεν μας ζήτησε να προσκομίσουμε κανένα πρόσθετο στοιχείο. Αυτές τις παραλείψεις τις θεωρώ αδιανόητες.

– Δεύτερον, υπογραμμίζω ότι στο μέρος της δικογραφίας που αφορά πολιτικά πρόσωπα που μηνύονται από μένα – τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και τον αναπληρωτή υπουργό Παπαγγελόπουλο – η υπόθεση έχει διαχωριστεί και πρέπει να εξεταστεί χωριστά από τη Βουλή. Δεν υπάγεται στην κρίση του αντι-εισαγγελέα Αγγελή!

– Τρίτον, ακόμα και σε ό,τι αφορά το μέρος της μήνυσής μου εναντίον των δικαστικών λειτουργών Ελ. Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη, που ο αντιεισαγγελέας Αγγελής «έθεσε στο αρχείο», ο ίδιος γνωρίζει ασφαλώς ότι οι μηνύσεις κατά δικαστικών, ακόμα κι όταν τίθενται στο αρχείο, μπορούν να ανασυρθούν. Όπως είχε ανασυρθεί παλαιότερα δική του μήνυση, όταν άλλαξε η ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου…

Άρα επιμένω και στα δύο σκέλη της μήνυσής μου – και για τα πολιτικά πρόσωπα και για τους δικαστικούς λειτουργούς! Και προειδοποιώ ότι δεν θα τελειώσει αυτή η ιστορία εδώ. Απλώς, επιβαρύνεται η θέση όσων ενέχονται – και στην ίδια την υπόθεση, και στην απόπειρα συγκάλυψής της.

Αντιλαμβάνομαι το φόβο της Κυβέρνησης, η οποία θα προσπαθήσει να κρυφτεί πίσω από την διάταξη Αγγελή.

Δικαίως φοβούνται. Και μάταια προσπαθούν να το αποφύγουν…»