«Χάσμα» χωρίζει ακόμη Γερμανία και ΔΝΤ όσον αφορά την τελική λύση που θα επιλεγεί για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει ευρωπαίος αξιωματούχος, «φαίνεται πως έχουν εκμηδενιστεί οι πιθανότητες να μπει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα».
Τις προηγούμενες ημέρες έγινε μια προσπάθεια να εξευρεθεί η χρυσή τομή, με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν να επισκέπτεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο για επαφές με τη γερμανική κυβέρνηση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν κατέστη δυνατόν να γεφυρωθούν οι διαφορές καθώς το Ταμείο ζητεί μια «υψηλής ποιότητας λύση», συμπεριλαμβανομένων αυτόματων παρεμβάσεων μείωσης του χρέους, ώστε να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές.
Από την άλλη, η Γερμανία επιμένει πως ακόμη και ο μηχανισμός που θα συνδέει την ελάφρυνση με τους ρυθμούς ανάπτυξης θα πρέπει να είναι συνδεδεμένος με την τήρηση δημοσιονομικών όρων και την εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Ως εκ τούτου δεν υπήρξε σύγκλιση.
Αξίζει να σημειωθεί πως η «αυστηρή» γερμανική γραμμή αρχίζει να βρίσκει υποστηρικτές όχι μόνο σε χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά αλλά και του Νότου (π.χ. Ιταλία). Θεωρείται δε δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει η «επικρατούσα» θέση του Eurogroup.
Με τα δεδομένα αυτά το ΔΝΤ, εκ του καταστατικού του, δεν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα. Αρκεί να υπενθυμίσουμε πως κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης, τον Ιούλιο του 2017, το Εκτελεστικό του Συμβούλιο ενέκρινε μιαεπί της αρχής προληπτική συμφωνία για ποσό δανείου 1,6 δισ. ευρώ. Οπως είχε ανακοινωθεί τότε, η επί της αρχής συμφωνία θα ενεργοποιηθείμε τη λήψη μέτρων που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο. Και τα οποία δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη.

Δεν καίγονται στην Κομισιόν

Στην Κομισιόν δεν «καίγονται», όπως σημειώνεται, να παραμείνει το Ταμείο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα «πανηγύριζε» τη μη συμμετοχή του με το σκεπτικό ότι θα είχε τη δυνατότητα να προβάλει το επικοινωνιακό τρικ ότι «έδιωξε το ΔΝΤ». Από την άλλη, στο ενδεχόμενο παραμονής του η κυβέρνηση θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς σε μια περίοδο κατά την οποία προβάλλει το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» θα αναγκαστεί έως το τέλος του μήνα, αρχικά, να το καλέσει μέσω σχετικής επιστολής τού Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια να υπογράψει ένα αναθεωρημένο κείμενο μνημονίου το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των προαπαιτουμένων που θα πρέπει να υλοποιηθούν στη μία και μοναδική τριμηνιαία αξιολόγηση του ΔΝΤ.
Στην πιθανή «φυγή» του Ταμείου αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Πολλοί έχουν κουραστεί με τις προβλέψεις του ΔΝΤ που πέφτει πολύ έξω και χάνει την αξιοπιστία του». Ετσι, εκτίμησε ότι όντως «το ΔΝΤ μπορείνα βοηθήσει για το χρέος αλλά μπορεί να αποφασίσει ότι δεν πήραμε αρκετά και να φύγει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και το Ταμείο τα «σπάσει» με τη Γερμανία, θα προκύψει ένα μεγάλο ερωτηματικό για την Ελλάδα καθώς δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι στην έκθεση βιωσιμότητας που θα καταρτίσει θα αλλάξει τον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά μη βιώσιμο» που έχει υιοθετήσει για το ελληνικό χρέος. Σε αυτή την περίπτωση το μήνυμα προς τις αγορές θα είναι αρνητικό και πιθανότατα θα επηρεάσει μελλοντικές αξιολογήσεις αλλά και τα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ