Αιχμές κατά του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη που εξήγγειλε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 με απλή αναλογική, από την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.
Η κυρία Δούρου, μιλώντας στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ, που ξεκίνησε την Τρίτη 17 Απριλίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, είπε ότι «η ιστορία της απλής αναλογικής είναι πολύ βολική για όλους αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα με όρους του ΄50. Είναι εξαιρετικά βολική για την αδράνεια που έχει επιδείξει το υπουργείο Εσωτερικών για τις αλλαγές που απαιτούνται στην Αυτοδιοίκηση».
«Να δώσουμε τη μάχη για να έχουμε γνήσια αποτύπωση της ψήφου των δημοτών μας», ζήτησε η κυρία Δούρου. Και πρόσθεσε με έμφαση: «Μπορούμε εμείς στην Αυτοδιοίκηση να κερδίσουμε πριν από τα κόμματα την τοπική Δημοκρατία».
Νωρίτερα, η περιφερειάρχης είχε θυμίσει ότι τη δεκαετία του ’50 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήθελε την απλή αναλογική και ο Γεώργιος Παπανδρέου όχι.
Αιχμές όμως άφησε η κυρία Δούρου και για τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο εκπρόσωπος της ΝΔ χθες (σ.σ. Βορίδης) είπε ψηφίστε εμάς και όλα αυτά που λέει η κυβέρνηση δεν θα γίνουν. Έχουμε εμείς κύριε Μητσοτάκη ανάγκη από τέτοια αντιπολίτευση που το μόνο που λέει ότι εμείς θα καταργήσουμε αυτά που κάνει η κυβέρνηση;».

Αντίθετη με την απλή αναλογική η Φώφη Γεννηματά

Την αντίθεσή της, στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, εξέφρασε και η επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής», Φώφη Γεννηματά.
Μιλώντας στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ –ΕΝΠΕ, η κυρία Γεννημάτά είπε ότι «η απλή αναλογική μετατρέπει τους δήμους σε χώρο συναλλαγής και παραλυτικής ισορροπίας» και κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση πρόσθεσε: «Παίζουν και με το χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αντιμετωπίζουν τον θεσμό ως κινητή εορτή». «Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα οδηγήσει σε «αποδυνάμωση του θεσμού της αυτοδιοίκησης», αφού θα «υπάρξει αδυναμία λήψης αποφάσεων για την προώθηση κρίσιμων έργων που αφορούν την ζωή των δημοτών», σημείωσε.
Τόνισε επίσης ότι το «Κίνημα Αλλαγής» δεν συζητά «αποσπασματικά» αλλαγές του εκλογικού συστήματος και υπογράμμισε ότι τέτοιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν στο «πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών και συναινέσεων».