Στην αναρμοδιότητα της προανακριτικής επιτροπής να ασκήσει διώξεις για τα αδικήματα της δωροληψίας-δωροδοκίας και της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατέληξε, όπως αναμενόταν, η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στην προτελευταία της συνεδρίαση, η επιτροπή, από την οποία υπενθυμίζεται ότι έχουν αποχωρήσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αποφάνθηκε μετά και τις σχετικές εισηγήσεις του Ν. Παρασκευόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) και του Γ. Λαζαρίδη (ΑΝΕΛ), ότι για το κρίσιμο θέμα της αρμοδιότητας δεν έχει η ίδια αρμοδιότητα να διώξει πράξεις δωροληψίας και πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων από εγκληματικές ενέργειες που φέρονται ότι τελέστηκαν από τους εμπλεκόμενους.

Ως εκ τούτου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της προανακριτικής Θ. Δρίτσας, «η επιτροπή αναγνωρίζει την αρμοδιότητα της τακτικής δικαιοσύνης». Αναλυτικά το σκεπτικό της πλειοψηφίας θα περιλαμβάνεται στο πόρισμα που θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια, ενώ η διαδικασία από δω και πέρα θα είναι η εξής: η επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη Τρίτη 24 Απριλίου 2018 στις 5.00 μ.μ. με θέμα την έγκριση του τελικού πορίσματος, ενώ για την διευκόλυνση όλων των μελών της επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν αποχωρήσει, η πρόσκληση θα περιλαμβάνει και ειδική αναφορά με την οποία θα καλούνται μέχρι την συνεδρίαση εκείνη στις 10.00 π.μ. να έχουν παραδώσει τις δικές τους πορισματικές εκθέσεις. Πάντως, κατά τον κ. Δρίτσα, με την απόφαση περί αναρμοδιότητας της προανακριτικής να εισέλθει στην ουσία της διερεύνησης της υπόθεσης και να ασκήσει τυχόν ποινικές διώξεις, «ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη διερεύνηση και για την δίκαιη αντιμετώπιση κάθε αναφερόμενου, έτσι ώστε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια οι αθώοι να δικαιωθούν και να αποδοθούν στην κοινωνία χωρίς ψεγάδι και οι ενδεχομένως εμπλεκόμενοι να δικαστούν και το πολιτικό σύστημα να έχει κάνει ένα βήμα σημαντικό για την ανάκτηση της χαμένης του αξιοπιστίας».

Μάλιστα αναφορικά με την υπάρχουσα νομολογία όσον αφορά το αδίκημα της δωροδοκίας (υπόθεση Τσοχατζόπουλου), ο κ. Δρίτσας σχολίασε ότι η νομολογία δεν υποκαθιστά το δικαίωμα του κάθε δικαστηρίου να διερευνήσει το θέμα ούτε την ελεύθερη απόφασή του και όχι την υποταγή του στα ανώτερα δικαστήρια. Ενώ πρόσθεσε ότι η υπάρχουσα νομολογία δεν αποτελεί ούτε υποχρέωση του όποιου δικαιοδοτικού οργάνου, όπως η προανακριτική επιτροπή, «να την δεχθεί και να την ακολουθήσει».

Δρίτσας – Novartis: Στη Δικαιοσύνη ή παραγραφή

Ως τη μόνη που μπορεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο παραγραφής και να εξασφαλίσει τη δυνατότητα να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση NOVARTIS, χαρακτηρίζει η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης την κρίση της πλειοψηφίας σύμφωνα με την οποία η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να διώξει πράξεις δωροληψίας και πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων από εγκληματικές πράξεις, που φέρονται ότι τελέστηκαν από δέκα πολιτικά πρόσωπα, πρώην πρωθυπουργούς και πρώην υπουργούς.

«Η κρίση αυτή που αναγνωρίζει την αρμοδιότητα της τακτικής Δικαιοσύνης, είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και τους νόμους και είναι η μόνη που εξασφαλίζει τη δυνατότητα να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Δηλαδή να εξεταστούν τα αποδεικτικά μέσα και να αξιολογηθούν εξονυχιστικά. Υπενθυμίζουμε, ότι η ενδεχόμενη αρμοδιότητα της ίδιας της Βουλής κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος θα οδηγούσε σε παραγραφή ευθυνών για όλες τις πράξεις. Δηλαδή σε συσκότιση και αδιάκριτη ατιμωρησία», αναφέρει ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης Θοδωρής Δρίτσας σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Τετάρτη κατ΄ εξουσιοδότηση της Επιτροπής.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η εκδίκαση υποθέσεων εμπλεκόμενων πολιτικών με νόμους και διαδικασίες που ισχύουν για όλους τους πολίτες θα διαχωρίσει αθώους από ενόχους και θα επιτρέψει την αποκατάσταση της δικαιοκρατικής τάξης απέναντι στη διαφθορά στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα φιλοδοξούμε ότι θα συμβάλλει στην επιδίωξη αποκατάστασης της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας», αναφέρει ο Θοδωρής Δρίτσας.

Η Επιτροπή συνεδριάζει εκ νέου την Τρίτη 24 Απριλίου και ώρα 6:00 μ.μ., με θέμα ημερήσιας διάταξης την έγκριση του τελικού Πορίσματος, το οποίο θα υποβληθεί στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και δια αυτού στην Ολομέλεια του Σώματος. Η Επιτροπή απέστειλε ήδη πρόσκληση προς όλα τα μέλη της, να καταθέσουν τις πορισματικές προτάσεις τους στη Γραμματεία της αρμόδιας Διεύθυνσης της Βουλής, το αργότερο μέχρι της 10:00 π.μ. της ίδιας μέρας.