ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ πολιτικός και σεμνός άνθρωπος ο Νίκος Καλούδης, κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ, απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών και εκηδεύθη την περασμένη Πέμπτη.


Ο Νίκος Καλούδης, ναυτικός το επάγγελμα, έζησε όλους τους διωγμούς της γενιάς του για πολιτικούς λόγους ­ είχε καταδικασθεί ακόμη και σε θάνατο. Εφθασε σε ανώτατες θέσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας. Εξελέγη πολλές φορές βουλευτής και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από τους συναδέλφους του όλων των κομμάτων για το ήθος, τη σεμνότητα και τον χαρακτήρα του.


Τον Νίκο Καλούδη αποχαιρέτησαν στο Νεκροταφείο της Καισαριανής ο κ. Χαρίλαος Φλωράκης (του οποίου υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης) και ολόκληρη η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ. Ησαν επίσης εκεί και άλλοι φίλοι του καθώς και ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος, υπουργός Εθνικής Αμυνας. ΔΕΝ ΠΗΓΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ


ΑΠΕΦΥΓΕ να εμφανισθεί και να παρουσιάσει τις τουρκικές απόψεις στο Κυπριακό, όπως είχε παρακληθεί, ο πρόξενος της Τουρκίας στο Λονδίνο στην ειδική εκδήλωση που οργάνωσε την περασμένη Τετάρτη ο Κυπριακός Ομιλος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, γεγονός το οποίο επισημάνθηκε χαρακτηριστικά από τον έλληνα ομόλογό του κ. Ανδρέα Ψυχάρη και άλλους ομιλητές. Ο έλληνας πρόξενος στη σύντομη παρέμβασή του τόνισε ότι «το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής μιας χώρας από μιαν άλλη που και οι δύο είναι μέλη του ΟΗΕ» και αναφέρθηκε στην παρέμβαση του ΟΗΕ στον Κόλπο και στη Βοσνία σε αντιδιαστολή με την απραξία του διεθνούς οργανισμού στο θέμα της κατεχομένης από τους Τούρκους Κύπρου. ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο κ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ


ΠΡΙΝ από λίγους μήνες βρέθηκε με επίσημη πρόσκληση στην Κίνα. Τώρα στη Μόσχα, όπου θα έχει σημαντικές επαφές με ομολόγους του και με κυβερνητικά στελέχη. Πρόκειται για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Π. Δημόπουλο, ο οποίος αναχωρεί την επομένη της Καθαρής Δευτέρας προσκεκλημένος του εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου της Ρωσίας.