Ηταν Μάρτιος του 2016 όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε αρχίσει να φλερτάρει επίμονα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες. Είχε προηγηθεί βέβαια η στροφή του Ιουλίου 2015 με τη συμφωνία με τους πιστωτές και την ψήφιση, από ευρύτερη πλειοψηφία στη Βουλή, του τρίτου Μνημονίου, ενώ είχαν φουντώσει τα σενάρια για την προσπάθεια συμπόρευσης ή πολιτικής συμμαχίας με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.
Το σενάριο για την έξοδο των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και την αντικατάστασή τους από το ΠαΣοΚ είχε απήχηση σε πολλά ευρωπαϊκά κέντρα και το υποστήριζε ο τότε Σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ψάχνουν αριστερή ταυτότητα

Στους κόλπους της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας με τα πολλά προβλήματα και τη μεγάλη πίεση που υφίσταται, ειδικά και από τον Εμανουέλ Μακρόν που σχεδιάζει δική του κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει επανέλθει η συζήτηση για πολιτική συμμαχία με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ουσιαστικά, αποτελεί μια αναγκαία συνθήκη πολιτικής επιβίωσης για τους ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, όπως λένε πρόσωπα με γνώση του παρασκηνίου, που θεωρούν ότι μια ενδεχόμενη συμπόρευση, όχι ενσωμάτωση, με τον Αλ. Τσίπρα θα τους δώσει την απαραίτητη αριστερή ταυτότητα που απωλέσθη τα τελευταία χρόνια.
Εδώ και πολύ καιρό ο κ. Τσίπρας προσκαλείται ως παρατηρητής στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος πριν από τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, στις ευρωεκλογές του 2014, ήταν ο επικεφαλής όλης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Ανεξάρτητα από την επιλογή του κ. Τσίπρα να επιμένει ότι δεν μετακινείται ο ΣΥΡΙΖΑ στις ράγες της Σοσιαλδημοκρατίας, οι ζυμώσεις είναι έντονες. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός, αν και το πολιτικό φλερτ είναι έντονο, δεν έχει αποφασίσει να αλλάξει πορεία και επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός κορμός της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Εν τούτοις, τα σημάδια είναι πολλά από το 2016, όταν για πρώτη φορά ο Αλ. Τσίπρας συμμετείχε, έπειτα από πρόσκληση του τότε γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ως παρατηρητής στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Ο Πρωθυπουργός από τότε είχε δώσει το στίγμα του λέγοντας από το Μέγαρο των Ηλυσίων ότι «το χειρότερο για την Ευρώπη είναι να συνεχιστεί η ανοχή της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα». Ο ίδιος όμως εγκαλείται για υιοθέτηση νεοφιλελεύθερης ατζέντας από τα αριστερά, και συγκεκριμένα από τον ηγέτη της ριζοσπαστικής Αριστεράς της Γαλλίας Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου ζήτησε την αποπομπή του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η επίθεση του Μελανσόν

Ο Μελανσόν, που διατηρεί τακτική επικοινωνία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου που ηγείται της Πλεύσης Ελευθερίας, μίλησε για «νεοφιλελεύθερη» επιλογή η οποία δυσφημεί τον αγώνα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Η απάντηση του Αλ. Τσίπρα ήρθε με δηλώσεις του στο γαλλικό περιοδικό «L’ Observateur», όπου είπε μεταξύ άλλων: «Εμείς είμαστε πιο αριστερά από τον Μελανσόν γιατί εμείς είμαστε αριστεροί στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια».
Χρειάστηκαν παρασκηνιακές κινήσεις από στενό συνεργάτη του Αλ. Τσίπρα, αλλά και η παρέμβαση του ηγέτη του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς, του Γερμανού Γκρέκορ Γκίζι, που επέμεινε ότι οι διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές. «Η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε «σημαδεύτηκε σε μεγάλο βαθμό από τους εκβιασμούς της τρόικας και της γερμανικής κυβέρνησης». Παράλληλα, χρειάστηκε και η παρέμβαση του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Αν Σαμπουρέν για να μη βρεθεί εκτός ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πιέσεις εξ αριστερών

Εκτός από τον Μελανσόν, που προωθεί την ατζέντα Κωνσταντοπούλου, θα υπάρξει και πίεση από τον έτερο αλλοτινό συνοδοιπόρο του, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη που ηγείται εδώ και λίγες ημέρες του ΜΕΡΑ25 (Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής), μέλος του ευρωπαϊκού σχήματος DiEM25.
Σε αυτό το κλίμα των πιέσεων εξ αριστερών σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θα συνεχίσουν το πολιτικό φλερτ (παλαιότερα ο Ματέο Ρέντσι όταν ήταν πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε προσκαλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθεί στο PES) με τον κ. Τσίπρα, που διατηρεί καλή επικοινωνία με αρκετούς παράγοντες της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, όπως π.χ. τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα (ηγέτη των Πορτογάλων Σοσιαλιστών), ενώ υπάρχει καλό κλίμα και με τον ηγέτη των άγγλων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.
Στους κόλπους της ΕΕ κατά τη διάρκεια των Συνόδων Κορυφής διαφαίνεται η συμμαχία του Αλ. Τσίπρα με τον Μακρόν και ήδη κυκλοφορούν σενάρια για πολιτική συμμαχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αυτά τα σενάρια όμως ακυρώνονται από το Μέγαρο Μαξίμου, αν και δεν αγνοούν τα μηνύματα που τους στέλνονται για την ανάγκη σύμπλευσης με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσίπρας στο Προοδευτικό Φόρουμ της Αθήνας με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών αριστερών κομμάτων διέψευσε τη στροφή προς τη Σοσιαλδημοκρατία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ