από metereologos.gr
Κυριακή 24 Ιουνίου 2018
 
 

Σκάνδαλο Novartis - Βενιζέλος: Όχι στην αναρμοδιότητα της προανακριτικής - Να διερευνήσει πλήρως την υπόθεση

Χαρακτήρισε αστειότητες τα συμπληρωματικά στοιχεία για τον Αντ. Σαμαρά
Σκάνδαλο Novartis - Βενιζέλος: Όχι στην αναρμοδιότητα της προανακριτικής - Να διερευνήσει πλήρως την υπόθεση
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τα νομικά επιχειρήματα τα οποία έχει εκθέσει εξαντλητικά στις δυο επιστολές που απηύθυνε ήδη στην προανακριτική επιτροπή, διατυπώνοντας τις ενστάσεις του για την διαδικασία που ακολουθεί η πλειοψηφία, εξέθεσε στην προανακριτική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της Novartis ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος.

Το δια ταύτα της τετράωρης συζήτησης που έγινε είναι η θέση του ότι η επιτροπή από την στιγμή που συγκροτήθηκε, αν και κατά παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης των υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν, θα πρέπει να μπει στην ουσία της διερεύνησης της υπόθεσης και άρα να μην δηλώσει αναρμόδια επιστρέφοντας την υπόθεση στην Δικαιοσύνη.

Αν και κατά την εκτίμησή του αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο όσον αφορά τις προθέσεις της πλειοψηφίας, ωστόσο, κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ένα πρωτοφανές πολιτικο-δικαστικό φιάσκο. «Αν δεν γίνει η έρευνα εδώ και τώρα, δεν θα γίνει πουθενά, διότι η Δικαιοσύνη δεν έχει δικαιοδοσία για τα πολιτικά πρόσωπα», είπε χαρακτηριστικά. «Το μόνο φόρουμ που μπορεί να το κάνει αυτό είναι η Βουλή, η οποία πρέπει να διερευνήσει τα πάντα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ειδάλλως, είπε, θα προκύψει αυτό που στην νομική επιστήμη αποκαλείται «αποφατική σύγκρουση συμφερόντων», καθώς η μεν Βουλή θα λέει ότι δεν έχει αρμοδιότητα και η δε Δικαιοσύνη επίσης οδηγώντας την υπόθεση στο αρχείο.

Μάλιστα καταλόγισε ανακολουθία στον ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος παλαιότερες τοποθετήσεις βουλευτών του, όπως στην προανακριτική για τον Γιάννο Παπαντωνίου, σύμφωνα με τις οποίες ακολουθείτο η κρατούσα νομολογία, όπως ότι η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ανήκει στην δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης, ενώ η δωροδοκία συνάπτεται αναγκαία με τα υπουργικά καθήκοντα και άρα είναι στην Δικαιοδοσία της Βουλής. Όμως τώρα για την δωροδοκία – δωροληψία η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι η επιτροπή πρέπει να διερευνήσει αν έγινε κατά την άσκηση των καθηκόντων των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων και αν ναι τότε θεωρεί ότι είναι παραγεγραμμένο το αδίκημα, ενώ αν όχι τότε λέει ότι πρέπει να πάει στην Δικαιοσύνη.

«Η προδικασία ξεκινάει στην Βουλή», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνουν εξ υπαρχής οι καταθέσεις σε αυτήν και για αυτό ζήτησε να κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, για τους οποίους είπε ότι από την στιγμή που επιλήφθηκε η Βουλή, δεν υπάρχει πράξη απόδοσης καθεστώτος προστασίας. Ακόμα ζήτησε να κληθούν ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Κ. Φρουζής, η διοίκηση της εταιρείας, καθώς και οι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες «για να δούμε που έχουν πάει τα λεφτά», όπως είπε. Επίσης, πρότεινε να ζητηθεί από την Novartis να στείλει στην προανακριτική τα στοιχεία που έστειλε στις ΗΠΑ και ακόμα να ζητήσει η επιτροπή μέσω ΕΟΦ τα στοιχεία για τις κλινικές μελέτες.
Τα συμπληρωματικά στοιχεία

Εν τω μεταξύ, συμπληρωματικά στοιχεία για την υπόθεση της Novartis διαβιβάστηκαν από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στην προανακριτική επιτροπή. Σε αυτά περιλαμβάνονται δύο επιστολές της Novartis προς τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά που αφορούν θέματα φαρμακευτικής δαπάνης. Η επιστολή με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2014, αφορά MOU για την φαρμακευτική δαπάνη, με την Novartis να δηλώνει ότι είναι μεταξύ των εταιριών που συγκροτούν το think tank για το πέρασμα της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης στη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Ακόμα, διαβιβάστηκε ένα ιδιόχειρο σημείωμα, σε χαρτί που φέρει τα επίσημα διακριτικά του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, στο οποίο αναγράφονται δυο κινητά τηλέφωνα και το όνομα του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Το σημείωμα αυτό φέρεται να προσκόμισε στην εισαγγελέα η προστατευόμενη μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Αικατερίνη Κελέση» υποστηρίζοντας ότι το πήγε στην εταιρεία ο τότε αντιπρόεδρός της Κ. Φρουζής την επομένη της συνάντησής του με τον κ. Σαμαρά. Τέλος, διαβιβάστηκε στην προανακριτική επιτροπή και CD με 165 αρχεία από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Novartis. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε αστειότητες τα στοιχεία για τον κ. Σαμαρά, ενώ υποστήριξε ότι κακώς η εισαγγελέας κυρία Τουλουπάκη δέχθηκε το επίμαχο έγγραφο της προστατευόμενης μάρτυρος. Άποψη που εξέφρασε στην επιτροπή και ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Θ. Παπαθεοδώρου κατηγορώντας την εισαγγελική λειτουργό για παράβαση καθήκοντος διότι παρέλαβε τα επιπρόσθετα στοιχεία της μάρτυρος ενώ η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της προανακριτικής.

ΝΔ και ΔΗΣΥ έκαναν λόγο για προσπάθεια αντιπερισπασμού της πλειοψηφίας εν όψει της ακρόασης του κ. Βενιζέλου. Μάλιστα προς ενίσχυση αυτού του επιχειρήματος επικαλέστηκαν την πρόταση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλου, ο οποίος επικαλούμενος τα νέα στοιχεία που διαβιβάστηκαν, ζήτησε την αναβολή της ακρόασης του κ. Βενιζέλου. Όμως οι έντονες αντιδράσεις των Μ. Βορίδη (ΝΔ), Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ) και Γ. Μαυρωτά, δεν άφησαν περιθώριο αναβολής της συζήτησης. Υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας τάχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες και ο πρόεδρος της επιτροπής Θ. Δρίτσας.


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκάνδαλο Novartis: Διαβιβάστηκαν στη Βουλή επιστολές της εταιρίας στον Σαμαρά 
Προανακριτική στα... τυφλά για τη Novartis 
Παρασκευόπουλος για Novartis: Κάνουμε ο,τι προβλέπει το Σύνταγμα 
Αποχώρησε το ΚΚΕ από την Προανακριτική για τη Novartis 
Αγωγή Φρουζή για 600.000 ευρώ από Novartis και πρώην συνεργάτιδα του 
Υπόθεση Novartis: Απορρίφθηκε από τη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική 
Υπόθεση Novartis: Ένσταση Βενιζέλου προς προανακριτική περί ακυρότητας κάθε πράξης της 
Σκάνδαλο Novartis: Προσφυγή στη Δικαιοσύνη από Δ. Αβραμόπουλο 
Παπαδημούλης κατά Στουρνάρα για την Novartis 
 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Βαγγέλη θα πας φυλακή. | 14/03/2018 11:44
  Αλλάξει δεν Αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών, Βαγγέλη θα πάτε όλοι φυλακή, γιατί απλά οι Αμερικάνοι σας αδειάσανε, τα έβγαλαν στη φόρα με την NOVARTIS και τώρα ενός κακού μύρια έπονται. Σε αυτά τα πράματα δεν υπάρχει έλεος. Ήτανε μεγάλη επιπολαιότητα να νομίσετε ότι θα έχετε αιώνια κάλυψη για τις ρεμούλες σας και ο κόσμος να υποφέρει. Τα θέματα θα παραπεμφθούν στη τακτική δικαιοσύνη και όχι στην επιτροπή "μαϊμού" της βουλής.
  Καλά ξεμπερδέματα
  απάντηση2519
   
   
  πανικόβλητο σε κόβω τώρα Βαγγελάκη μου... | 14/03/2018 11:27
  πάνε τα γελάκια και οι ειρωνείες σαν εκείνες που έκανες μπροστά στη Ζωϊτσα στις καλές εποχές. Τώρα σε κόβω να μου χτυπιέσαι και να μου οδύρεσαι...
  άντε, σε περιμένει ο Άκης στη ψειρού
  απάντηση2419
   
   
   
  Άρχισε πάλι τα κόλπα για συγκάλυψη των σκανδάλων, όπως και στην περίπτωση του Άκη! | 14/03/2018 09:46
  Τότε δεν του βγήκε όπως δεν του βγήκε και στην περίπτωση του Παπαντωνίου. Αυτό που κατάφερε ήταν να πείσει τον Ελληνικό λαό ότι η ηγεσία του ΠαΣοΚ δεν ήταν τίποτα άλλο από μια μαφιόζικη κομπανία εγκληματιών και λαμογιών. Το αποτέλεσμα ήταν η καταβαράθρωση του ΠαΣοΚ από κυβερνητικό κόμμα του 47% στο 4,5%. Αν ο κ. Βενιζέλος σήμερα πιστεύει ότι με την ίδια τακτική όπως τότε θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα για το Κίνημα αλλαγής, πλανάται. Σε κάθε περίπτωση σημασία δεν εχει αν ο ίδιος πλανάται ή αν το κάνει εκ’ προθέσεως, αλλα αν πλανώνται και εκείνοι του Κινήματος Αλλαγής που ακλουθούν την ίδια επιχειρηματολογία. Κομβικό σημείο της επιχειρηματολογίας του είναι το σκεπτικό όπως αυτό τεκμηριώνεται στην §4 του άρθρου, δηλαδή τσιτάτο: «Μάλιστα καταλόγισε ανακολουθία στον ΣΥΡΙΖΑ…» Είναι φανερό ότι με αυτήν την επιχειρηματολογία ο κ. Βενιζέλος επιδιώκει ώστε για την διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis να ασχολούνται δυο αρχές: από την μια μεριά η δικαιοσύνη δια της εισαγγελίας διαφθοράς και από την άλλη η Βουλή δια της προανακριτικής επιτροπής. Εχει την εντύπωση ότι με αυτόν τον τρόπο θα επέλθει η αναγκαία συσκότιση με αποτέλεσμα η δικογραφία να οδηγηθεί στο αρχείο όπως συνέβη στο παρελθόν με όλες τις περιπτώσεις σκανδάλων διαφθοράς. Η προανακριτικη επιτροπή της Βουλής οφείλει να διαπιστώσει, όσο το δυνατό γρηγορότερα, ποιες κατηγορίες έχουν βάσει του επαίσχυντου άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έχουν παραγραφεί και για την παραπέρα διερεύνηση των κατηγοριών περί δωροδοκίας και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος να επιστρέψει την δικογραφία στην δικαιοσύνη η όποια θα πράξει τα δέοντα.
  Doros
  απάντηση2515
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Vageli to xereis pou an den | 14/03/2018 02:02
  ekanes twn nomo peri ey8inis,...... tha eisouna fylaki esy ki o Antwnis?
  Homeless
  απάντηση3222
   
-