από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Πώς οι Αμερικανοί κάνουν τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Τηλεχειριζόμενα υποβρύχια ρομπότ, κάμερες, ρομποτικοί βραχίονες και σεβασμός στις αρχαιότητες και στα... ναυάγια
Πώς οι Αμερικανοί κάνουν τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Το σκάφος του «Med Surveyor» θα μετέχει στις έρευνες της EXXON/Mobil στην Κύπρο
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το βράδυ της Τρίτης αναμενόταν να φθάσει στην Κύπρο το πλοίο υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων «Ocean Investigator» που θα πραγματοποιήσει με τη βοήθεια και του «Med Surveyor» τις έρευνες που απαιτούνται τόσο για τις περιβαλλοντικές και άλλες μελέτες, όσο και για τεχνικές έρευνες που θα οδηγήσουν στις λεπτομερειακές τεχνικές αποφάσεις που αφορούν στις γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το ερευνητικό σκάφος, που βρισκόταν το τελευταίο δίμηνο στο Λαύριο, θα αγκυροβολήσει στο λιμάνι Λεμεσού και από εκεί αφού εφοδιαστεί με εξοπλισμό και προσωπικό που θα ασχοληθεί με το ερευνητικό κομμάτι των εργασιών, θα κατευθυνθεί στο ανατολικό μισό του τεμαχίου 10, όπου θα γίνουν οι έρευνες για το διάστημα των επόμενων τεσσάρων περίπου εβδομάδων. Και εκεί χωρίς προς το παρόν να δείχνει ότι κάνει πίσω από τις τουρκικές απειλές θα αρχίσει τις υποβρύχιες επιχειρήσεις. Αλλωστε στη Λευκωσία πιστεύουν ότι οι Τούρκοι δεν θα κάνουν τα ίδια στους Αμερικανούς της EXXON/Mobil, όπως έκαναν με τους Ιταλούς της ΕΝΙ, αλλά δεν αποκλείουν η Αγκυρα να ενεργοποιήσει το πλοίο γεωτρήσεων που έχει προμηθευτεί πρόσφατα σε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ ως αντιπερισπασμό.

Το κυριότερο πάντως μέρος των επιχειρήσεων του αμερικανικού πλοίου αναλαμβάνουν τα τηλεχειριζόμενα υπερσύγχρονα υποβρύχια ρομπότ. Ο χειρισμός τους γίνεται από ειδικό θάλαμο που τοποθετείται στο πλοίο, απ' όπου οι χειριστές βλέπουν όλα τα δεδομένα των ρομπότ, τα κατευθύνουν προς όποια κατεύθυνση θέλουν με χειριστήρια ανάλογα αυτών των παιχνιδιών υπολογιστών και παρακολουθούν την εικόνα που δείχνουν οι κάμερες που είναι εφαρμοσμένες σε αυτά.
Τα υποβρύχια ρομπότ πέραν του φωτισμού που δίνουν στον χώρο και των καμερών, διαθέτουν και ρομποτικούς βραχίονες, ώστε αν χρειαστεί να συλλέξουν κάτι από τον βυθό και να το τοποθετήσουν σε καλάθι που μπορεί να κατέβει από το πλοίο στον βυθό με γερανό για τον σκοπό αυτόν.

Οι έρευνες που θα διεξαχθούν, περιλαμβάνουν σε πρώτο στάδιο τον έλεγχο των ευρύτερων περιοχών που έχουν κατ' αρχάς καθοριστεί για τις δύο πρώτες γεωτρήσεις, αλλά και για τρίτο σημείο που για την ώρα θα έχει τον ρόλο του εναλλακτικού για αρχαιότητες και για τυχόν υποθαλάσσια καλώδια κάθε μορφής - όπως τηλεπικοινωνιακά, ανθυποβρυχιακά κ.τ.λ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ανακάλυψη ναυαγίων και αρχαίων ή άλλων αντικειμένων δεν είναι κάτι σπάνιο στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον Ερατοσθένη. Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις μέχρι τώρα (στις έρευνες για την πρώτη γεώτρηση στην «Αφροδίτη» όπως και στις έρευνες για τη γεώτρηση στον στόχο «Ερατοσθένης Νότιο 1») είχαν βρεθεί με τον τρόπο αυτόν και ναυάγια και διάσπαρτοι σε μεγάλη έκταση αμφορείς, που χαρτογραφήθηκαν και φωτογραφήθηκαν λεπτομερώς από τα υποβρύχια ρομπότ. Αυτό οδήγησε σε αλλαγή του σημείου γεώτρησης κατά μερικές δεκάδες μέτρα, ώστε να μην επηρεαστούν, αφού κατά το αρχικό στάδιο της γεώτρησης υπάρχει θέμα επικάλυψης των ευρημάτων.

Θα καταγραφεί επίσης και θα ερευνηθεί η περιβαλλοντική κατάσταση και η θαλάσσια ζωή και δείγματα που μπορούν να εντοπιστούν, η μορφή του πλαγκτόν, ψάρια κ.τ.λ. ώστε αν χρειαστεί να ληφθούν προληπτικά μέτρα, αλλά και να καταρτιστεί πρόγραμμα παρακολούθησης της περιβαλλοντικής κατάστασης κατά τις γεωτρήσεις.

Ακόμη, υπό μελέτη μπαίνουν και τα θαλάσσια ρεύματα ώστε να ετοιμαστεί προληπτικό σχέδιο αντιμετώπισης τυχόν ρύπανσης της θάλασσας από διαρροή πετρελαιοειδών. Η λεπτομερής αποτύπωση του βυθού και των κλίσεων της επιφάνειας του βυθού θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τον καθορισμό με λεπτομέρεια του σημείου που θα ακουμπήσει η κεφαλή του γεωτρύπανου και να ξεκινήσει να τρυπά, αφού υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί σε περιπτώσεις μεγάλων κλίσεων.


HeliosPlus
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Έτσι είναι. | 14/03/2018 08:41
  Τα μεγάλα Αφεντικά είναι! Τι εντυπωσιάζεστε ωσάν Αβορίγινες βραχονησίδων!
  νησιώτης
  απάντηση63
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-