από metereologos.gr
Σάββατο 23 Ιουνίου 2018
 
 

Τσίπρας - Βρυξέλλες: Εντατικές συνομιλίες για ελληνοτουρκικά και Μακεδονικό - Γερμανική στήριξη απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ - Στήριξη Μογκερίνι σε Ελλάδα-Κύπρο
Τσίπρας - Βρυξέλλες: Εντατικές συνομιλίες για ελληνοτουρκικά και Μακεδονικό - Γερμανική στήριξη απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Η τουρκική προκλητικότητα και οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το ονοματολογικό της πΓΔΜ και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών που έχει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενα από τα βασικά θέματα που τίθεται στις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους Μέρκελ και Μογκερίνι θα είναι και αυτό του ονόματος πΓΔΜ, ειδικά μετά τη συνάντηση που είχαν στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ με την γερμανίδα καγγελάριο στο Βερολίνο. Οι εξελίξεις στο ζήτημα αυτό φαίνεται ότι είναι ραγδαίες και ότι το προσχέδιο είναι έτοιμο και βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι πάνω σε αυτό είχαν σύσκεψη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κυβερνητική πρόταση σχετικά με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis, σύσκεψη που δεν έφερε τον πρωθυπουργό στην αίθουσα της Ολομέλειας όταν ήταν στο βήμα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος Βενιζέλος.

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να υπάρξει μια σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, με μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes) επανέλαβε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση επικεντρώθηκε στα συμπεράσματα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μέρκελ συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία της πΓΔΜ στην κατεύθυνση για να βρεθεί λύση.

Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ο κ. Τσίπρας συμμετείχε σε τετραμερή συνάντηση με την Γερμανία Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Κατά την τετραμερή συνάντηση μενού ήταν οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό και κυρίως η εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μείζον αυτό ζήτημα.

Μεταξύ των σημείων που συζητήθηκαν ήταν η γερμανική και ευρωπαϊκή υλικοτεχνική υποστήριξη του ανθρωπίνου δυναμικού για τη διαχείριση των συνόρων και η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Μάλιστα, από όλους τονίστηκε ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα του μεταναστευτικού είναι αποτελεσματική και πρέπει να διαφυλαχθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης απαιτεί να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.

 Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε τη στήριξη προς την Ελλάδα στο ζήτημα αυτό, υπογραμμίζοντας ότι είναι σαφής και δεδομένη.

Επίσης Μέρκελ-Τσίπρας, συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό. Ανάμεσα στα σημεία της συμφωνίας είναι η παροχή γερμανικής και ευρωπαϊκής στήριξης σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της διαχείρισης συνόρων, ενώ η Κομισιόν θα στηρίξει την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

Το μεσημέρι ο κ. Τσίπρας είχε προγραμματισμένη συνάντηση με την Υπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και θέματα Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία εξέφρασε τη σαφή στήριξή της στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Η κ. Μογκερίνι σημείωσε ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους-μέλους και του διεθνούς δικαίου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Επίσης, συζητήθηκε η περιοδεία που θα πραγματοποιήσουν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η κ. Μογκερίνι στα Δυτικά Βαλκάνια, τις επόμενες ημέρες.

Η κ. Μογκερίνι καλωσόρισε τις συνομιλίες της Ελλάδας με την πΓΔΜ και την Αλβανία και ανέφερε ότι η χώρα μας είναι η «χώρα-κλειδί» για την ΕΕ στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους, ο κ. Γιούνκερ και η κ. Μογκερίνι θα αναδείξουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως επισήμανε η κ. Μογκερίνι, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική τους είναι η επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν.

Επίσης, από κοινού ο έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.


Η Σύνοδος ΚορυφήςΞεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής η ατυπη Σύνοδος Κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες. Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκονται θεσμικά ζητήματα για την πορεία της Ένωσης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020.

Τα κεφάλαια συνοχής, τα διαρθρωτικά κεφάλαια είναι για την καλύτερη σύγκλιση, για τίποτε άλλο, δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, προσερχόμενη στη σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι σήμερα αντιμετωπίζουμε πολλές νέες προκλήσεις, όπως το Brexit.

Θέλουμε να έχουμε μια όσο τον δυνατόν πιο στενή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά υπάρχουν υποχρεώσεις, υπάρχουν κανόνες που πρέπει κανείς να τηρεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στη σύνοδο της ΕΕ, σημειώνοντας πως το μήνυμα που έχει δοθεί στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι είναι ότι χρειάζει σαφήνεια για το τι θέλει η ίδια να επιτύχει στη 2η φάση των διαπραγματεύσεων.

Για εμάς είναι σημαντικοί οι πολιτικοί στόχοι, η παράνομη μετανάστευση, η ασφάλεια, η ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας για τους νέους, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, προσερχόμενος στη σύνοδο της ΕΕ.

Την ανάγκη να δείξει η Ευρώπη την αλληλεγγύη της προς τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στους τομείς της ασφάλειας, της τρομοκρατίας και της φτώχειας, επισημαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στην Διεθνή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

«Η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με τις εξελίξεις στην Υποσαχάρια Αφρική. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της προς τις χώρες της Αφρικής, οι οποίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, της τρομοκρατίας και της φτώχειας» έγραψε ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός και ανήρτησε «οικογενειακή φωτογραφία» με τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη.

Ο έλληνας πρωθυπουργός έφτασε το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Την Παρασκευή, ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας πρόκειται να τοποθετηθεί επί του ζητήματος, εκφράζοντας τη στήριξη της Ελλάδας στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τονίζοντας την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο έλληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στην προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίπρας: Οι παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο υπονομεύουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις 
 
 
σχόλια (11)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Να τα πούμε ;;; | 25/02/2018 04:19
  Οπως έχουν ;οι γείτονες οπως βλέπουμε και ακούμε έχουν όνειρα και σχέδια .να φτιάξουν τη πατρίδα τους μεγάλη και δυνατή ..εμείς τη έχουμε ;;να τρέχουμε εδώ και εκεί και να παρακαλαμε .και να γλύφουμε ....πρέπει και εμείς να ξεκινήσουμε κάτι ..μας πείρας χαμπάρι ..υπάρχει άλλη μια Ελλάδα στο εξωτερικό .τα νησιά μας να γίνουν αεροπλανοφόρα .να αρχίσουμε και εμείς κάτι μεγάλο .μπορουμε ..
  Christos
  απάντηση10
   
   
  I MERKEL MPLOFARI GNORIZEI TELEIA TIN ELLINIKI ISTORIA | 24/02/2018 10:08
  PROSEXE ALEXI TSIPRA EMEIS ZOUME POLLA XRONIA STO EXOTERIKO KAI GNORIZOUME TOUS POLITIKOUS TIS: mATHANE KALA TIN ELLINIKI ISTORIA;KAI PROMANTON OI TEOS XITLERIKOI;OPOS KAI SIMERA I MERKEL:GNORIZOUN TIN PSYCHOSYNTHESI TOU ELLINA KAI POTE MPOREI KAPIOS NA MAS ANASTATOSEI: eINAI AUTO POU EIME I MERKEL STON ZAIEF MAKEDONA PROEDRE;MIN BIAZESE;KAI MIN NIAZESE GIA KANENAN EINAI POLITIKI TIS GERMANIAS NA EPENDUSOUN SKLABONONTAS OIKONOMIKA TOUS LAOUS:MIN PIEZESE OI ELLINES MPOROUME NA BROUME KAI TA XRIMATA GIA N APALAGOUME APO TOUS GERMANOUS:aKOLOUTHEI ENA SXEDIO HITLER SE OIKONOMIKI KATOXH:tOUS ELLINES TOUS MISAEI
  ellin
  απάντηση01
   
   
  οι πολιτικοί είναι ένα μεταξύ τους, | 23/02/2018 21:19
  με πόδιτσες.Επαγγελματιες νέου τύπου. Λένε όλοι ψέμματα. Τους αρέσουν οι πολυθρόνες .Είναι ανιστόρητοι και αγεωγραφητοι. Στην Ιταλία τους σιχάθηκε ο λαός .Είδαν και πάθανε για να γίνουν τώρα πιστευτοι.Στην. Ελλάδα είμαστε σαν ποδοσφαιροφιλοι με τα κόμματα. Σφίξτε την καρδιά και ψηφιστε όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες (Το μη χειρων βελτιστον)και δεν θα μετανοιωσετε.
  Νικωλαος
  απάντηση11
   
   
  ΩΧ την βαψαμε! | 23/02/2018 16:31
  ελπιζω μετα τις συνομιλες Μερκελ-Τσιπρα να την γλυτωσει ,αν εχουμε τυχη,η πελοποννησος τουλαχιστον!
  αλεξης
  απάντηση155
   
   
  Ενα θρασιμι (Τσιπρας) που προσπαθει να παραμεινει στην εξουσια ξεπουλωντας τα παντα! | 23/02/2018 14:05
  Αληθεια, τι εντατικες συνομιλιες μπορει να εχει ο Αλεξακης στις Βρυξελλες για το σκοπιανο και τα ελληνοτουρκικα? Τι υποσχεται ο επαισχυντος αυτος πολιτευτακος στους ευρωπαιους για να του χαρισουν 1 ακομη 4ετια? Γιατι, το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν ζηταει ΤΙΠΟΤΑ για την ΕΛΛΑΔΑ! Οτι ζηταει ειναι για παρτι του (Εξουσια)! Παραδιδει το ονομα της Μακεδονιας στα Σκοπια! Αν δεν εδινε το ονομα, θα λεγαμε οτι τρεχει να πεισει τους ευρωπαιους για τα δικαια της Ελλαδας! Αρα τρεχει να δει τι ανταμοιβη θα παρει! Για τα ελληνοτουρκικα, τι ακριβως ζηταει απο Ε.Ε.? Να κανουν ντα τη Τουρκια? Μονο ενας ΗΛΙΘΙΟΣ πιστευει οτι οι ευρωπαιοι θα τα βαλουν με την Τουρκια! Αρα και εκει για ΠΡΟΔΟΣΙΑ και Αργυρια παει!!!
  Σπυρος
  απάντηση2713
   
   
   
  Για οσους δεν εχουν καταλαβει ακομα πως τσιμπησαν οι Τουρκαλαδες το δολωμα. | 23/02/2018 12:29
  Ενα γεγονος που δεν γραφετε πουθενα ειναι το εξης κατα την αποψη μερικων κυκλων. Οι Κυπριοι πιο πονηροι διπλωματες εστειλα το το τρυπανι της αδυναμης Ιταλιας στο πιο φτωχο οικοπεδο, τα μεμετια με τις απανωτες NAVTEX τσιμπησαν το δολωμα και εδειξαν παγκοσμιως την αχρειοτητα και το γραψιμο των διεθνων νομων στα παλια τους τα παπουτσια, αντιθετα οι Κυπριοι καθισαν και τους εβλεπαν να καταπινουν ολο το δολωμα. Σημερα η ΕΕ θα τους κοψει για τα καλα τον τσαμπουκα και ας μην ξεχναμε Την αμερικη ΕΧΧΟΝ που ερχετε συντομως ...εδω κανανε πισω σε μια γαλλικη φρεγατα θα κανουν μαγκιες στους Αμερικανους? Προβλεψη για Ερντογκαν ...στα χναρια του Σανταμ/Κανταφι....και ο νοων νοητω
  Μπουνταλαδες της πλακας, Σαφριδης
  απάντηση387
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  KOITA | 23/02/2018 11:50
  Min fowase tous Europaious,kanoun tin douleia tous Alla Kai meis den poulame tin Istoria srSkopianous tsampoukades, DES TI EKANAN TA "% TELEUTAIA XRONIA mETETREPSAN TIN iSORIA TOU m:aLEXANDROU STA SLABIKA: nA PAME STO PAGKOSMIO DIKASTIRIO EAN I EUROPI KAI OI AMORFOTOI AFFLOSAKSONES DEN KATALABAINOUN APO ISTORIA:' aUTA TA LENE OI GERMANOI PLAGIATS KAI OI ETERIES DEN THELOUN N ANTIGRAFOUN PROIONTA PX mRCEDES PORSCHE;OPOS TO SINITHIZOUN OI KINEZOI
  Ellin
  απάντηση54
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-